Η ακτινοθεραπεία εφαρμόζει τεκμηριωμένη στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου και αποτελεί μια εξατομικευμένη θεραπεία βασισμένη στις ιδιαιτερότητες του ασθενή και της νόσου του. Εφαρμόζεται σε μεγάλο αριθμό καρκίνων για πάνω από έναν αιώνα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 60% των καρκινοπαθών θα υποβληθούν σε ακτινοθεραπευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της νόσου. Ορισμένοι τύποι καρκίνου εξακολουθούν να θεραπεύονται ακόμη και σήμερα αποκλειστικά με ακτινοθεραπεία όπως για παράδειγμα τα πρώτα στάδια του καρκίνου του λάρυγγα, του προστάτη, του πνεύμονα και του πρωκτού.

Η τεχνολογική πρόοδος είναι εμφανής στα μηχανήματα της ακτινοθεραπείας και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων απεικονιστικών μεθόδων, μάς επιτρέπει να αναπτύσσουμε πλέον, τεχνικές υψηλής ακρίβειας. Οι ανατομικές λεπτομέρειες της μαγνητικής τομογραφίας MRI αναφορικά με την έκταση της κακοήθειας και τη συσχέτιση της με τους γειτονικούς ιστούς σε συνδυασμό με τις λειτουργικές πληροφορίες της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (Positron Emission tomography – PET), αξιοποιήθηκαν για την κλιμάκωση της δόσης της ακτινοθεραπείας στα σημεία υψηλού κινδύνου- υψηλής συγκέντρωσης καρκινικών κυττάρων – σύμφωνα με την ένταση απορρόφησης του ραδιοφαρμάκου, (standardized uptake value – SUV). Έτσι κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπευτικής συνεδρίας, μια συμπληρωματική δόση εφαρμόζεται στα σημεία επιλογής.

sib

Η ακρίβεια αυτής της εφαρμογής διασφαλίζεται με την απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία (image-guided radiotherapy – IGRT), ένα είδος αξονικής τομογραφίας (Cone Beam CT), η οποία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και ελέγχει η σωστή συσχέτιση όγκου και υγιών ιστών, ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την στόχευση των ακτινών.

Η επιπλέον δόση στοχευμένης ακτινοβολίας στον πυρήνα του όγκου εφαρμόζεται στον ίδιο χρόνο με το κλασικό σχήμα ακτινοθεραπείας, το οποίο καλύπτει την ευρύτερη περιοχή. Η εφαρμογή αυτής της τεχνικής συμβάλλει στην αύξηση της θεραπευτικής δόσης κατά 25% στον όγκο-στόχο και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων τοπικού ελέγχου της νόσου χωρίς να αυξηθεί η επιβάρυνση των γειτονικών υγιών ιστών. Επίσης μειώνει τον συνολικό χρόνο θεραπείας με ασφάλεια και χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών. Εφαρμόζεται σε ριζικές θεραπείες στοχεύοντας στα ευρήματα της ποζιτρονιακής τομογραφίας, αλλά και σε μετεγχειρητικές θεραπείες με έμφαση σε περιπτώσεις που δεν κατέστη δυνατή χειρουργικά η πλήρης αφαίρεση του όγκου. Όγκοι όπως κεφαλής και τραχήλου, πνεύμονα, πυέλου (ορθού, τραχήλου μήτρας, πρωκτού), εγκεφάλου αποτελούν προνομιακά πεδία εφαρμογής της μεθόδου.

Διαβάστε περισσότερα, ακολουθώντας τον επισυναπτόμενο σύνδεσμο: https://www.intechopen.com/books/radiotherapy/radiation-therapy-with-a-simultaneous-integrated-boost

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr