Ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων ανήκει στους καρκίνους κεφαλής και τραχήλου (λαιμού και κεφαλιού) όπως και οι καρκίνοι στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα,  λάρυγγα και λεμφαδένων του λαιμού.

Μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και να εντοπισθεί σε μία τακτική οδοντιατρική εξέταση. Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Ένοχα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα ανώδυνο εξόγκωμα σε αυτί, μάγουλο, σαγόνι, στα χείλη ή μέσα στο στόμα. Ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται να καταπιεί ή να ανοίξει το στόμα του ή  να αισθάνεται μούδιασμα στο πρόσωπο ή ακόμη και δυσκολία να κινήσει μία πλευρά του προσώπου (η αποκαλούμενη νευρική παράλυση). Ύποπτος είναι και ο επίμονος πόνος στην περιοχή των σιελογόνων. Παρόλα αυτά, οι όγκοι στους σιελογόνους αδένες είναι σπάνιοι: συνηθέστεροι είναι οι καλοήθεις όγκοι των παρωτίδων.

Καρκίνο στους σιελογόνους αδένες μπορεί να προκαλέσουν το κάπνισμα,  η έκθεση σε ακτινοβολία και χημικά όπως ο αμίαντος, ιοί – όπως ο Επστάιν-Μπαρ και ο HIV. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Συμπτώματα αντίστοιχα με τον καρκίνο των σιελογόνων αδένων, είναι δυνατόν να προκαλέσουν, η κίρρωση του ήπατος, μολύνσεις των σιελογόνων αδένων ή πέτρα στους αδένες αλλά και αυτοάνοσα όπως η σαρκοείδωση και το σύνδρομο Sjögren, που προκαλεί ξηρότητα των βλεννογόνων.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr