Οι τελευταίες οδηγίες

Με φαρμακευτική αγωγή επιχειρούν τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι συγγραφείς πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA (Journal of the American Medical Association)η οποία υιοθετήθηκε ως σύσταση από την Task Force Προλητικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) ανέλυσαν τον ρόλο της ταμοξιφαίνης, της ραλοξιφαίνης και των αναστολέων της αρωματάσης, σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού: ανάμεσά τους και γυναίκες 35 ετών και άνω, με καλοήθεις αλλοιώσεις σε προηγούμενη βιοψία. Το σύνολο των προληπτικών θεραπειών ενδείκνυται για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ενώ για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι η ταμοξιφαίνη.

Γυναίκες υψηλού κινδύνου θεωρούνται:

Οι γυναίκες ≥ 65 ετών με πάνω από έναν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες ≥ 45 ετών με πάνω από έναν συγγενή πρώτου βαθμού που εμφάνισε καρκίνο του μαστού κάτω από την ηλικία των 50 ετών

Οι γυναίκες ≥ 40 ετών με πάνω από έναν συγγενή πρώτου βαθμού με αμφοτερόπλευρο καρκίνο του μαστού

Γυναίκες με ατυπική πορογενή ή λοβιακή υπερπλασία ή λοβιακό καρκίνωμα in situ (μη διηθητικό) σε προηγούμενη βιοψία.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι με την ταμοξιφαίνη, η συχνότητα διηθητικού καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά 7 περιστατικά/1.000 γυναίκες σε βάθος πενταετίας, αυξήθηκαν όμως τα θρομβοεμβολικά περιστατικά (5/1.000), τα περιστατικά καρκίνου του ενδομητρίου (4/1.000) και οι περιπτώσεις καταρράκτη (26/1.000) σε βάθος πενταετίας.

Με τη ραλοξιφαίνη, μειώθηκαν επίσης τα περιστατικά διηθητικού καρκίνου του μαστού (9/1.000) με αύξηση επίσης των θρομβοεμβολικών επεισοδίων (7/1.000) σε βάθος πενταετίας.

Η μεγαλύτερη προφυλακτική επίδραση εντοπίστηκε με τη χρήση των αναστολέων της αρωματάσης (16 λιγότερα περιστατικά/1.000 γυναίκες), με συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες τον μυοσκελετικό πόνο, γαστρεντερικά και αγγειοκινητικά συμπτώματα, αύξηση της πιθανότητας κατάγματος και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγεικών συμβαμάτων.

Οι ειδικοί συστήνουν στους γιατρούς να υπολογίζουν τον κίνδυνο κάθε ασθενούς και να συζητούν μαζί της τις διαθέσιμες επιλογές για τη μείωση αυτού του κινδύνου.

Πηγή: DK Owens, KW Davidson, AH Krist, et al, Medication Use to Reduce the Risk of Breast Cancer, JAMA; 2019 Sep 03; 322 (9)857-867

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr