Μια νέα μελέτη που έρχεται να “αθωώσει” το κόκκινο κρέας για την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου χαροποίησε τις τελευταίες ημέρες τους λάτρεις του κρέατος. Όχι όμως και τους επιστήμονες!
Η συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 12 τυχαιοποιημένες μελέτες και συνολικό δείγμα 48.835 γυναικών εκ των οποίων οι μισές κατανάλωναν λίγο και οι άλλες μισές πολύ κρέας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η καρδιαγγειακή θνητότητα, η θνητότητα από κάθε αιτία, τα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες.
Αν και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο Annals of Internal Medicine, πολλοί επιστήμονες έσπευσαν να επισημάνουν τις “αδυναμίες” της, τόσο στη μεθοδολογία όσο και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ένας από τους βασικούς περιορισμούς της μελέτης είναι ότι δεν εξέτασε ποιες τροφές αντικαθιστούσαν το κόκκινο κρέας. Αν για παράδειγμα, οι συμμετέχουσες έτρωγαν αντί για κρέας ζάχαρη ή μερικώς υδρογονωμένα λίπη, είναι αδύνατο να εμφανίσουν οφέλη. Αντιθέτως, το όφελος από τον περιορισμό του κρέατος θα ήταν ιδιαιτέρως ισχυρό αν αντικαθιστούσαν το κόκκινο κρέας με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως καρύδια, φασόλια και προϊόντα σόγιας.
Μία άλλη επισήμανση που έκαναν ειδικοί σχετικά με τη μεθοδολογία της μελέτης, είναι ότι οι συγγραφείς της, αγνόησαν πολλές τυχαιοποιημένες μελέτες που είχαν εξετάσει τις επιδράσεις της κατανάλωσης κρέατος ή φυτικών πρωτεϊνών στα κλάσματα της χοληστερόλης του αίματος. Αυτές οι μελέτες είχαν δείξει ότι, σε σχέση με τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, το κόκκινο κρέας αυξάνει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα υποδηλώνουν μια μικρή επίδραση του περιορισμού του κόκκινου κρέατος στη βελτίωση των καρδιομεταβολικών εκβάσεων και στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Σε κάθε περίπτωση μία μελέτη δεν αλλάζει τα δεδομένα! Με λίγα λόγια, δεν αλλάζουν οι τρέχουσες οδηγίες, οι οποίες συστήνουν μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος για να μειωθεί η πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου, διαβήτη τύπου ΙΙ ακόμη και πρόωρου θανάτου!
Πηγές
- Zeraatkar D, Han MA, Guyatt GH, et al. Red and Processed Meat Consumption and Risk for All-Cause Mortality and Cardiometabolic Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies. Ann Intern Med. 2019 Oct 1. doi: 10.7326/M19-0655. [Epub ahead of print.] https://annals.org/aim/fullarticle/2752320/red-processed-meat-consumption-risk-all-cause-mortality-cardiometabolic-outcomes
- Zeraatkar D, Johnston BC, Bartoszko J, et al. Effect of Lower Versus Higher Red Meat Intake on Cardiometabolic and Cancer Outcomes: A Systematic Review of Randomized Trials. Ann Intern Med. 2019 Oct 1. doi: 10.7326/M19-0622. [Epub ahead of print.] https://annals.org/aim/fullarticle/2752326/effect-lower-versus-higher-red-meat-intake-cardiometabolic-cancer-outcomes
- Katz DL, Karlsen MC, Chung M, et al. Hierarchies of evidence applied to lifestyle Medicine (HEALM): introduction of a strength-of-evidence approach based on a methodological systematic review. BMC Med Res Methodol. 2019;19(1):178. https://bmcmedresmethodol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12874-019-0811-z