Σπανιότερος στους άνδρες αλλά επιθετικότερος!

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι ιδιαίτερα σπάνιος- 100 φορές πιο σπάνιος απ’ ό,τι ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες.  Ωστόσο όταν χτυπήσει την πόρτα ενός άνδρα είναι πολύ πιο επιθετικός! Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Jama Oncology έδειξε ότι οι άνδρες που νοσούν με καρκίνο του μαστού έχουν κατά 18% χειρότερη επιβίωση και 63,3% μεγαλύτερη θνητότητα σε σχέση με τις γυναίκες που νοσούν.

Η χειρότερη επιβίωση έχει άμεση σχέση και με το γεγονός ότι οι άνδρες, μην γνωρίζοντας ότι και αυτοί μπορούν να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, καθυστερούν να επισκεφθούν τον γιατρό και άρα διαγιγνώσκονται με μεγάλη καθυστέρηση. Διόλου τυχαίο ότι στην παρούσα μελέτη, το 14% των ανδρών διαγιγνώστηκαν σε προχωρημένο στάδιο, έναντι μόλις 8,9% των γυναικών.

Έτσι, τα ποσοστά τριετούς επιβίωσης διαμορφώθηκαν στο 86,4% για τους άνδρες έναντι 91,7% στις γυναίκες, ενώ στην 5ετή επιβίωση τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 77,6% για τους άνδρες, έναντι 86,4% για τις γυναίκες.

Η ηλικία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες, καθώς η εκδήλωσή του αυξάνει σταθερά με την πρόοδο της ηλικίας. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η ηπατοπάθεια έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού ενώ δεν λείπουν και οι γενετικοί παράγοντες (σύνδρομα Klinefelter και Cowden, ογκογονίδια BRCA1 και BRCA2).

Η αυτοεξέταση του μαστού και η έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό αν ένας άνδρας διαπιστώσει οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό του, η φυσική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και μια ισορροπημένη διατροφή είναι οι βασικές συστάσεις πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες.

 

Πηγή: JAMA Oncol, curated by Miriam Davis, PhD, Univadis Clinical Summaries, 23 Sep 2019

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr