Ισχυρό κίνητρο για την έναρξη της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί η ευχάριστη γεύση των προϊόντων ατμίσματος, ειδικά στις ηλικίες 18-24 ετών, αναφέρει νέα μελέτη που αναμένεται να δημοσιευθεί στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Αddictive Behaviors.  Οι χρήστες αρωματικών προϊόντων ατμίσματος ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη χρήση των προϊόντων με άρωμα και μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης, σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν προϊόντα χωρίς άρωμα.

Η σχετική μελέτη που πραγματοποίησε ο Robyn L. Landry, του Κέντρου Ελέγχου Καπνού και Εξαρτήσεων της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σε δείγμα 1.492 χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου, έδειξε ότι σχεδόν το 63% των χρηστών χρησιμοποιούν προϊόντα ατμίσματος με γεύσεις (φρούτων, καφέ, μέντας καραμέλας κ.ά.) ενώ ένα ποσοστό 29,5% του δείγματος ανέφερε ότι η γεύση ήταν ο κύριος λόγος για την έναρξη της ατμιστικής συνήθειας. Συγκριτικά μάλιστα με τις ηλικίες 35-44 ετών, οι μικρότερες ηλικίες (18-24 ετών) είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το άτμισμα παρασυρόμενοι από τη γεύση.

Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον με δεδομένη την πρόσφατη σύσταση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου κατά της χρήσης των προϊόντων ατμίσματος, με αφορμή τον έκτο καταγεγραμμένο θάνατο ατόμου από πνευμονική νόσο οφειλόμενη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. «Με βάση τις αυξανόμενες αναφορές για πνευμονικά νοσήματα σχετιζόμενα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, o Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στο κοινό να αποφεύγει τη χρήση προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου έως ότου οι αρχές να ερευνήσουν διεξοδικά και να κατανοήσουν τις αιτίες αυτών των ασθενειών. Ο Σύλλογος συστήνει σε όσους χρησιμοποίησαν πρόσφατα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου ν’ αναζητήσουν άμεσα ιατρική περίθαλψη αν εμφανίσουν βήχα, δύσπνοια ή πόνο στο στήθος. O Ιατρικός Σύλλογος καλεί επίσης τους γιατρούς να βεβαιωθούν ότι οι ασθενείς τους, γνωρίζουν τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών και των καρκινογόνων ουσιών που περιέχουν και να αναφέρουν κάθε ύποπτο κρούσμα πνευμονικής νόσου που σχετίζεται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στο κράτος ή στο τοπικό τμήμα υγείας. Καλούμε την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να επιταχύνει τη ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και να απομακρύνει όλα τα μη εγκεκριμένα προϊόντα από την αγορά. Καλούμε τέλος τον FDA να απαγορεύσει αμέσως τις γεύσεις, καθώς και τις πρακτικές μάρκετινγκ που ενισχύουν την απήχηση των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου στη νεολαία», τόνισε η Patrice A. Harris, MD, πρόεδρος του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

 

Πηγή: Landry, R.L., Groom, A.L., Vu, T.-H.T., Stokes, A.C., Berry, K.M., Kesh, A., Hart, J.L., Walker, K.L., Giachello, A.L., Sears, C.G., McGlasson, K.L., Tompkins, L.K., Mattingly, D.T., Robertson, R.M., Payne, T.J., The role of flavors in vaping initiation and satisfaction among U.S. adults, Addictive Behaviors, Volume 99, December 2019

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr