Το στοματικό σεξ είναι επικίνδυνο αν δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης: συνδέεται με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα, καθώς ο ιός HPV μπορεί να περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά το σεξ. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κονδυλώματα σε άνδρες και γυναίκες, με το στοματικό σεξ, μπορεί να μολύνει και την στοματική κοιλότητα του ερωτικού συντρόφου . Ο κίνδυνος αυξάνεται αν το άτομο που κάνει το στοματικό έρωτα έχει πληγές ή γδαρσίματα στο στόμα ή και μικρές αμυχές που προκλήθηκαν επειδή βούρτσισε τα δόντια πριν τη σεξουαλική πράξη. Για να προφυλαχθείτε και από τον HIV, δηλαδή τον ιό του Αίητζ, αποφύγετε την επαφή με το σπέρμα: είτε διακόψτε την πράξη πριν την εκσπερμάτωση είτε χρησιμοποιείστε προφυλακτικό.

Πώς θα προφυλαχθώ;

Η σωστή ενημέρωση αποτελεί το πρώτο βήμα για την πρόληψη αλλά δεν αρκεί. Σύμφωνα με την έρευνα της ΑΚΟΣ για τα νοσήματα του στοματοφάρυγγα, μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων αν και γνώριζε ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα δεν λάμβανε μέτρα προφύλαξης αν είχε σταθερό σεξουαλικό σύντροφο. Για να προφυλαχθείτε αποφύγετε την επαφή με το σπέρμα: είτε διακόψτε την πράξη πριν την εκσπερμάτωση είτε χρησιμοποιείστε προφυλακτικό. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η επιμελής φροντίδα της στοματικής μας κοιλότητας.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr