Η υγεία των ούλων μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία. Μελέτες εντόπισαν πιθανή σχέση ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες και πιθανόν οι πρόωροι θάνατοι. Μικρόβια του στόματος μπορούν να «μεταναστεύσουν» μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε όργανα όπως η καρδιά και να τα προσβάλουν ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν σοβαρές αιτίες διαταραχών της πέψης. Οι νόσοι των ούλων εγκύων, σύμφωνα με έρευνες, συσχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του νεογνού.

Για γερά δόντια και ούλα…

✅ Βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα τα δόντια σας, για ν’ απομακρύνετε την πλάκα που φθείρει τα δόντια.

✅ Καθαρίζετε τα δόντια με νήμα μια φορά την ημέρα για ν’ απομακρύνετε την πλάκα ανάμεσα στα δόντια και στις παρυφές των ούλων: αν εξελιχθεί σε πέτρα θ’ απαλλαγείτε μόνο με οδοντιατρικό καθαρισμό.

✅ Σωστή διατροφή. Τροφοδοτεί δόντια και ούλα με κατάλληλες θρεπτικές ουσίες και μέταλλα, για ν’ αντιστέκονται στις μολύνσεις. Φρούτα και λαχανικά, καθαρίζουν τα δόντια ενώ μαλακές και κολλώδεις τροφές πάνω και ανάμεσα στα δόντια, παράγουν περισσότερη πλάκα. Περιορίστε ζάχαρη και άμυλο, κυρίως ανάμεσα στα γεύματα γιατί αυξάνετε τις ευκαιρίες στα οξέα της πλάκας να επιτεθούν στο σμάλτο των δοντιών σας.

✅ Επισκέπτεστε δύο φορές το χρόνο τον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο.

Η ουλίτιδα στα αρχικά στάδια μπορεί να θεραπευτεί. Ωστόσο, στα προχωρημένα στάδια της κινδυνεύετε να χάσετε τα δόντια σας. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργείται τερηδόνα γύρω από παλιά σφραγίσματα και φθορές στις ρίζες των δοντιών. Τα ούλα υποχωρούν και εκθέτουν τμήματα των δοντιών, τα οποία δεν προστατεύονται από το σμάλτο: τότε, αυτά τα τμήματα αντιδρούν με πόνο σε κρύες ή ζεστές τροφές ή ροφήματα ή ακόμη χειρότερα ακόμη και σε ξινές και γλυκές τροφές και ποτά.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr