Αν περιορίζεται στη μήτρα έχει καλή πρόγνωση

Ο καρκίνος  του ενδομητρίου αναπτύσσεται στον ιστό που επενδύει τη μήτρα σε 1έως 2 στις 100 γυναίκες. Τρεις  στους 4 καρκίνους ενδομητρίου εκδηλώνεται  συνήθως σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Περίπου στο 75% των διαγνώσεων, ο καρκίνος περιορίζεται στη μήτρα, με καλή πρόγνωση και πενταετή επιβίωση άνω του 90%. Οι περισσότεροι καρκίνοι του ενδομητρίου είναι αδενοκαρκινώματα.

Παράγοντες κινδύνου είναι η έκθεση του οργανισμού σε οιστρογόνα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η πρόωρη έναρξη αλλά και παύση της περιόδου, η παχυσαρκία αλλά και η κληρονομικότητα. Για το 5% των καρκίνων του ενδομητρίου ενοχοποιείται το κληρονομικό μη-πολυποδισιακό σύνδρομο καρκίνου του παχέος εντέρου, γνωστό επίσης ως σύνδρομο HNPCC ή συνδρόμου Lynch, το οποίο οφείλεται στη μετάλλαξη ενός γονιδίου.

Να σημειωθεί ότι η  ταμοξιφαίνη, φάρμακο με αντιοιστρογονική δράση που χορηγείται συνήθως στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, επιδρά διεγερτικά στο ενδομήτριο και μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη ή την εξέλιξη καρκίνου του ενδομητρίου.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι συχνότερος σε γυναίκες με πρόβλημα υπέρτασης, διαβήτη ή με καρδιολογικά προβλήματα. Συνήθως εντοπίζεται στο αρχικό στάδιο καθώς εκδηλώνει ανησυχητικά συμπτώματα που οδηγούν στο γιατρό: μητρορραγία σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση ή πολυμηνόρροια σε νεαρότερες γυναίκες με την παράλληλη εμφάνιση κολπικών  υγρών καφέ χρώματος, που είναι πυοειδή και δύσοσμα.

Ο κύριος ιστολογικός τύπος του καρκίνου του ενδομητρίου είναι:

80% ενδομητριοειδές καρκίνωμα

5%-10% ορώδες καρκίνωμα

1% διαυγοκυτταρικό καρκίνωμα

Ιδιαίτερος τύπος κακοήθειας της μήτρας είναι το σάρκωμα της μήτρας, το οποίο  αναπτύσσεται στο σώμα της μήτρας και ειδικά στον μυ της μήτρας (μυομήτριο).

Ο κίνδυνος υποτροπής του καρκίνου του ενδομητρίου εξαρτάται από:

Ιστοπαθολογικό τύπο του καρκίνου

Βαθμό διαφοροποίησης καρκίνου (grade)

Λεμφαγγειακή διήθηση του καρκίνου

Προφίλ γονιδιακής έκφρασης

Ο υγιεινός τρόπος ζωής με διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή του διαβήτη και διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους με παράλληλη άσκηση,  προφυλάσσουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου και πολλές άλλες νόσους.

Η εξέταση μιας ασθενούς με συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο του ενδομητρίου περιλαμβάνει:

  • κλινική γυναικολογική εξέταση
  • υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων
  • υστεροσκόπιση
  • διαγνωστική απόξεση
  • λήψη στοχευμένων βιοψιών
Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr