Το ηλιακό έγκαυμα  προκαλεί η αλόγιστη –και χωρίς προστασία-  έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι συνέπειες ποικίλουν: από καρκίνο του δέρματος και «μελάνωμα»  μέχρι πρόωρη γήρανση του δέρματος  και οφθαλμικά προβλήματα.

Απαιτείται συνεχής προστασία του δέρματος το καλοκαίρι, ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά. Η  ακτινοβολία UV μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα.  Όσο νεαρότερης ηλικίας είναι το άτομο που υφίσταται τα εγκαύματα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για μόνιμες και σοβαρές βλάβες στο δέρμα του.

Τα βρέφη  έως έξι μηνών δεν έχουν ακόμη φυσική προστασία άρα δεν τα εκθέτουμε στον ήλιο ούτε τα αλείβουμε με αντηλιακό που είναι χημικό προϊόν. Απαιτείται μεγάλη προσοχή  για παιδιά τουλάχιστον έως πέντε ετών, για άτομα ανοιχτού χρώματος αλλά και για όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, που αυξάνει την ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ο τύπος του δέρματος, η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο αλλά και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας καθορίζουν την έκταση του ηλιακού εγκαύματος. Στο απλό ηλιακό έγκαυμα τα συμπτώματα θα διαρκέσουν περίπου τρεις ημέρες και θα υποχωρήσουν.  Αν είναι βαριάς μορφής εμφανίζονται φουσκάλες, πρήξιμο, έντονος πόνος ενώ είναι πιθανή και η  λοίμωξη. Αν μάλιστα παρουσιαστούν ρίγη, πυρετός,  ναυτία, έμετος, σύγχυση  και σημαντική απώλεια δέρματος, ζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr