Διαχρονικά, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πιο διαδεδομένος στους άνδρες: σήμερα υπολογίζεται πως εμφανίζεται 4 φορές πιο συχνά στο ανδρικό φύλλο. Παρόλο που έως το 2005 υπήρχε μια σταθερή μείωση νέων περιστατικών, από το 2007 παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση τους κατά περίπου 1% ετησίως.
Σήμερα, παγκοσμίως, η πιθανότητα ένας άνδρας να εμφανίσει καρκίνο στην κύστη είναι 1 στις 27 ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος στις γυναίκες είναι 1 στις 89. Μάλιστα, η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά ανδρικού καρκίνου ουροδόχου κύστης στην Ευρώπη για το 2018. Περίπου 9 στις 10 περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα άνω των 55 ετών.
Οι άνδρες νοσούν συχνότερα
Έως το 2040, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τα περιστατικά ειδικά στους άνδρες (σε ποσοστό της τάξης του 36%), κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Παρά τις βελτιωμένες απεικονιστικές τεχνικές και τα νέα ιατροφαρμακευτικά σκευάσματα, η θνησιμότητα από καρκίνο ουροδόχου κύστης αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Κι αυτό γιατί περίπου 1 στους 3 καρκίνους κατά τη στιγμή της διάγνωσης, έχουν ήδη διηθήσει βαθύτερα στρώματα της ουροδόχου κύστης ενώ στην πλειοψηφία των λοιπών περιπτώσεων, η κακοήθεια έχει ήδη επεκταθεί σε γειτονικούς ιστούς ή λεμφαδένες.
Το κάπνισμα αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο ουροδόχου κύστεως. Οι καπνιστές είναι 3 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη κακοήθεια σε σχέση με τους μη καπνιστές. Μάλιστα το τσιγάρο ευθύνεται για τις μισές περίπου περιπτώσεις καρκίνου και στα δύο φύλα. Μάλιστα, ο συνδυασμός του με την επαγγελματική έκθεση σε συγκεκριμένα χημικά στοιχεία δρουν συνεργατικά στην εμφάνιση καρκίνου.
Εργαζόμενοι υψηλού κινδύνου
Οι χημικές ουσίες που ονομάζονται αρωματικές αμίνες, όπως η βενζιδίνη και η β-ναφθυλαμίνη, που μερικές φορές χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία βαφής, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Κατασκευαστές καουτσούκ, δέρματος, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, προϊόντων βαφής και εταιρείες εκτύπωσης είναι οι βιομηχανίες, των οποίων οι εργαζόμενοι εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης διατρέχουν και οι ζωγράφοι, οι μηχανικοί, το προσωπικό κομμωτηρίων (πιθανώς λόγω βαριάς έκθεσης σε βαφές μαλλιών) αλλά και οι οδηγοί φορτηγών (πιθανότατα εξαιτίας της έκθεσης σε καυσαέρια ντίζελ).
Παράγοντας, ο οποίος συνδέεται σταθερά με τον καρκίνο ουροδόχου κύστης- σε διάφορα μέρη του κόσμου- είναι η έκθεση σε αρσενικό (κυρίως στο πόσιμο νερό) σε συγκεντρώσεις πάνω από 300 µg/l. ύ. Εκτός όμως από το πόσιμο νερό, ο άνθρωπος προσλαμβάνει αρσενικό και από τις τροφές αλλά και τον αέρα. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Φαρμάκων (US Food and Drug Administration) εκτιμά ότι οι ενήλικες προσλαμβάνουν μέσω των τροφών 53 μg As/d κατά μέσο όρο, ποσότητα που κατά το ήμισυ περίπου, προέρχεται από τα ψάρια και τα οστρακοειδή και σε μικρότερα ποσοστά από κρέας, δημητριακά και λαχανικά.
Ο ρόλος διατροφής και συμπληρωμάτων
Σχετικά με τη διατροφή, κάποιες μελέτες αναφέρουν πως η δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να δρα προστατευτικά, ωστόσο σε άλλες έρευνες αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Παρόλα αυτά, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο και για άλλους τύπους καρκίνων.
Προς το παρόν, δεν έχει βρεθεί θετική συσχέτιση ανάμεσα στα συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών και στην πρόληψη του καρκίνου. Μάλιστα, τα συμπληρώματα με β-καροτίνη φαίνεται να αυξάνουν ελαφρώς την εμφάνιση καρκίνου ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν, τέλος, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η λήψη πολλών υγρών σε καθημερινή βάση, και ειδικά νερού, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης κακοήθειας.