Τους καρκίνους του ανώτερου αεραγωγού συστήματος στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου, αντιμετωπίζει διεπιστημονική ομάδα, με στόχο την αναίμακτη ίαση αλλά και των έλεγχο των παρενεργειών της θεραπείας στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής.
Η συγκεκριμένη περιοχή διενεργεί βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η ομιλία και κατάποση και η συνδυαστική ακτινο-χημειοθεραπευτική αγωγή η οποία είναι σύμφωνη με τα νεότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα- ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνει χειρουργικούς χειρισμούς – μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, ωστόσο δεν είναι άμοιρη παρενεργειών.
Τα συμπτώματα αρχίζουν σχετικά νωρίς. Η πρώτη φάση θεραπείας των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου, συνδέεται με την ανακούφιση των συμπτωμάτων, για να ακολουθήσει μια δεύτερη φάση κατά την οποία όμως εμφανίζονται τοπικά συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με την ακολουθούμενη θεραπεία. Ένα από τα βασικότερα είναι η δυσκαταποσία, σύμπτωμα που έχει ως επακόλουθο τη μείωση πρόσληψης τροφής και την αφυδάτωση. Σε αυτό το στάδιο η στήριξη και η φροντίδα του ασθενή σε διατροφικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας. Η θεραπεία και η αποθεραπεία διαρκούν περίπου 3 μήνες. Συμπτώματα που σχετίζονται με τη βλενογονίτιδα που προκαλούν ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, είναι πέραν της δυσκαταποσίας, η ξηροστομία, η ατονία, η απώλεια βάρους, η αλλαγή στη γεύση, το λεμφοιδημα αλλά και η αλλαγή της χροιάς της φωνής. Ωστόσο, είμαστε πλέον σε θέση, παρέχοντας ειδική φροντίδα στον ασθενή, τα παραπάνω συμπτώματα να μειωθούν σημαντικά και με την την πάροδο του χρόνου, τα περισσότερα να υποχωρήσουν πλήρως.
Για να ελέγξουμε τις παρενέργειες και για να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής του ασθενούς, καταπολεμώντας παράλληλα τη νόσο, εφαρμόζουμε προφυλακτικά και θεραπευτικά μέτρα επί μακρό χρονικό διάστημα. Για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας, είναι απαραίτητη βέβαια η καλή συμμόρφωση του ασθενούς όπως και η επιμελής καθοδήγηση των ιατρών: τότε η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και καταλήγει σε αναίμακτη ίαση.
Σωστή διατροφή σε συνδυασμό με ειδικά διατροφικά σκευάσματα, επιμονή στην ενυδάτωση, μπουκώματα με χαμομήλι και ειδικά σκευάσματα, συνοδά φάρμακα, φροντίδα του χώρου και της υγιεινής της περιοχής μειώνουν σημαντικά την ένταση και τη χρονική διάρκεια συμπτωμάτων αλλά και πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών. Απλά τοπικά μέτρα που εφαρμόζονται συστηματικά και προληπτικά μας, απομακρύνουν το ενδεχόμενο να εμφανιστούν δυσάρεστες συνέπειες.
Στην όλη διαδικασία, είναι καθοριστικό η διεπιστημονική ομάδα να είναι έμπειρη. Η επαγρύπνηση του/της ακτινοθεραπευτή ογκολόγου, η στενή συνεργασία με τον Ωτορινολαρυγγολόγο, τον νοσηλευτή, τον λογοθεραπευτή, τον διατροφολόγο και τον ψυχολόγο – ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της νόσου και του ασθενή- όπως και η συμμόρφωση του ασθενή σε συνδυασμό με ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον αποτελούν βασικά κομμάτια του παζλ που αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενή με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Σημειώνουμε χαρακτηριστικά ότι η έγκαιρη έναρξη της λογοθεραπείας και η αντιμετώπιση του οιδήματος, μειώνει το χρόνο αποκατάστασης και διατηρεί τη λειτουργικότητα της περιοχής.
Όπως συμβαίνει στη θεραπευτική αντιμετώπιση κάθε ογκολογικού περιστατικού, συντεταγμένη δράση και επιστημονική εμπειρία, προσφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.