Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο καρκίνος του μαστού στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένη στατιστικά τα οποία δημοσίευσε η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.   Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το χρονικό διάστημα μεταξύ των  ετών 2012 και 2016 ο δείκτης του συγκεκριμένου καρκίνου, αυξήθηκε ελαφρώς, κατά 0,3% ανά έτος. Η παρατηρούμενη αύξηση αφορά κυρίως στην τοπικά εντοπισμένη νόσο και στον καρκίνο με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς.

Η επίπτωση και ο επιπολασμός του καρκίνου του μαστού αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες μεσαίου και χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου θεωρούνται κατεξοχήν το αλκοόλ και το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου του παθητικού) αλλά και η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης.

Πιο αισιόδοξα είναι τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους από καρκίνο του μαστού.  Οι σχετικοί δείκτες εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά, έχοντας σημειώσει πτώση έως και 40% από το 1989 έως το 2017. Αυτό μεταφράζεται στην αποτροπή συνολικά 375.900 θανάτων από καρκίνο του μαστού. Αν και ο ρυθμός της μείωσης των θανάτων έχει περιοριστεί ελαφρά από το 1,9% – στο οποίο κινούνταν από το 1998 έως το 2011 – στο 1,3% για την περίοδο 2011-2017, το μέλλον στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου είδους καρκίνου μοιάζει ολοένα και πιο υποσχόμενο, με θεραπείες που προσφέρουν μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης αλλά και ποιότητα ζωής.  Στην μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού – παγκοσμίως κατά 11.66%- οφείλεται επιπρόσθετα και στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Στις παρεχόμενες θεραπευτικές επιλογές, κυρίαρχη είναι η θέση της  ακτινοθεραπείας. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, η μετεγχειρητική ακτινοθεραπευτική αγωγή αυξάνει στατιστικά σημαντικά τη συνολική επιβίωση ενώ η καθυστέρηση στην έναρξη ακτινοθεραπείας φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο τοπικής υποτροπής. Σε ασθενείς με τοπικά  προχωρημένο καρκίνο μαστού οι οποίες δεν έλαβαν χημειοθεραπεία και έγινε έναρξη ακτινοθεραπευτικής αγωγής σε διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες μετά το χειρουργείο, παρατηρήθηκε μικρότερη συνολική επιβίωση και αύξηση των ποσοστών θανάτου από τον καρκίνο.

Πηγή: Breast Cancer Statistics, 2019

Christian H Flores-Balcázar,corresponding author Lourdes Flores-Luna, Cynthia Villarreal-Garza, Aida Mota-García, and Enrique Bargalló-Rocha. Impact of Delayed Adjuvant Radiotherapy in the Survival of Women with Breast Cancer. Cureus.(2018) Jul 10(7).

Speers C, Pierce LJ. Postoperative Radiotherapy After Breast-Conserving Surgery for Early-Stage Breast cancer: A Review. JAMA Oncol. (2016) Aug 1;2(8).

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr