Σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στον πρώιμο καρκίνο του μαστού έρχεται να διαδραματίσει το τεστ Oncotype DX®, το οποίο υπολογίζει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε κάθε ασθενή. Το τεστ ενδείκνυται για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού τόσο με θετικούς, όσο και με αρνητικούς λεμφαδένες και βοηθά στο να απαντήσει ο θεράπων ιατρός στο κρίσιμο ερώτημα “χημειοθεραπεία, ναι ή όχι;”, χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στα κλινικά-  παθολογικά κριτήρια όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η νέα οδηγία ήλθε από τη 17η Διεθνή Διάσκεψη για τον Καρκίνο του Μαστού στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen (2019) στη Βιέννη της Αυστρίας. Η Διάσκεψη αξιολόγησε  τις τοπικές και συστηματικές θεραπείες για τον πρόωρο καρκίνο του μαστού υπό το πρίσμα της έντασης, της διάρκειας και των παρενεργειών τους, εκτιμώντας το μέγεθος του κλινικού οφέλους ανάλογα με το στάδιο και τη βιολογία της νόσου.

Στις νέες κατευθυντήριες γραμμές λοιπόν, ο γονιδιωματικός έλεγχος φαίνεται ότι προτιμάται έναντι των κλινικο-παθολογικών χαρακτηριστικών για τη θεμελίωση της κρίσιμης αυτής απόφασης: «ναι / όχι στη χημειοθεραπεία».

Η επικύρωση ήλθε μέσω των προοπτικών, τυχαιοποιημένων δοκιμών TAILORx και PlanB. Αναλυτικότερα, η μελέτη TAILORx έδειξε ότι οι γυναίκες με σκορ επανεμφάνισης 0-25 και αρνητικούς λεμφαδένες δεν χρειάζονται χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κλινικά και παθολογικά χαρακτηριστικά είναι μόνο προγνωστικά και δεν παρέχουν πληροφορίες πρόβλεψης.

“Ένα μεγάλο μέρος κλινικών στοιχείων υποστηρίζει την ικανότητα του Score Recurrence, να εντοπίζει τους ασθενείς που μπορούν να απαλλαγούν από τη χημειοθεραπεία και εκείνους που θα επωφεληθούν σαφώς από αυτήν», δήλωσε ο Στίβεν Σάκ, MD, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Genomic Health, χαιρετίζοντας την απόφαση της Διάσκεψης.

 

Πηγή: Burstein Η., Curigliano G., Loibl S., Dubsky P., Gnant M., Poortmans P., Colleoni M., Denkert C., Piccart-Gebhart M., Regan M., Estimating the Benefits of Therapy for Early Stage Breast Cancer The St Gallen International Consensus Guidelines for the Primary Therapy of Early Breast Cancer 2019, Annals of Oncology, mdz235, https://doi.org/10.1093/annonc/mdz235, Published:02 August 2019

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr