Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης του ασθενούς με καρκίνο κατά τη διάρκεια των θεραπειών είναι πλέον τεκμηριωμένη επιστημονικά. Η διατροφική φροντίδα περιλαμβάνει την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης του ασθενούς, τη διατροφική διάγνωση, τη διατροφική παρέμβαση και τη διατροφική παρακολούθηση.

Υπάρχουν όμως και κάποιες διατροφικές συστάσεις, οι οποίες αφορούν στην αποφυγή κάποιων τροφών- ανάλογα με το σημείο του σώματος που ακτινοβολείται- αλλά και στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως  θα συναποφασίσουν η Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος και η υπεύθυνη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Στόχος, η μείωση των παρενεργειών της ακτινοθεραπείας, η βελτίωση του διατροφικού προφίλ του ασθενούς και συνακόλουθα η ποιότητα της ζωής του.

Οι περιοχές του σώματος οι οποίες ακτινοβολούνται στο πλαίσιο των θεραπειών και οι ειδικές διατροφικές οδηγίες ανά περιοχή, θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν ως εξής:

Α. ΣΤΟΜΑΧΙ – ΠΑΓΚΡΕΑΣ

Β. ΠΥΕΛΟΣ (ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ – ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ – ΟΡΘΟ)

Δεν επιτρέπονται
Ξηροί καρποί
Προϊόντα ολικής άλεσης
Όσπρια
Μπαχαρικά
Αλκοόλ
Αποξηραμένα φρούτα
Σταφύλια
Κεράσια
Τηγανιτά
Ανθρακούχα Ροφήματα

Συνιστώνται
Μικρές ποσότητες λαχανικών
Μικρές ποσότητες φρούτων
Επαρκής ενυδάτωση
Συχνά και μικρά γεύματα

Γ. ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ – ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ

Δεν επιτρέπονται
Τραγανά
Μπισκότα
Παξιμάδια
Κόρα (τραγανή)

Δ. ΚΕΦΑΛΗ – ΤΡΑΧΗΛΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ – ΛΑΡΥΓΓΑΣ – ΦΑΡΥΓΓΑΣ

Δεν επιτρέπονται
Τραγανά

Συνιστώνται
Επαρκής ενυδάτωση
Συχνά και μικρά γεύματα

 

Δρ Αλεξία Κατσαρού
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος PhD

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr