Ο καρκίνος του παχέος εντέρου χτυπά ολοένα και πιο συχνά τους νέους, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αναλύοντας στοιχεία από 36 χώρες (διάβασε όλα τα στοιχεία στο link που ακολουθεί). Αν είσαι πάνω από 45 ετών, κάνε κολονοσκόπηση και μίλα με τον γαστρεντερολόγο σου αν παρατηρήσεις κάτι ανησυχητικό στη λειτουργία του εντέρου σου. Η κολονοσκόπηση σώζει κυριολεκτικά ζωές!

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρές ηλικίες, την ίδια ώρα που επίπτωση στις ηλικίες άνω των 50 βαίνει μειούμενη, χάρη στη γενίκευση του προληπτικού ελέγχου. Νέα, αποκαλυπτική μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που εξέτασε την επίπτωση του συγκεκριμένου καρκίνου σε 36 χώρες, έδειξε ότι σε πολλές χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία, τα ποσοστά του συγκεκριμένου καρκίνου πέφτουν μεν στις μεγαλύτερες ηλικίες, αυξάνουν όμως στις ηλικίες κάτω των 50 ετών! Αντίστοιχες τάσεις καταγράφονται επίσης στη Δανία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων εμφανίζεται σταθερός.
Τα νέα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τα δεδομένα παλαιότερης μελέτης που είχε δημοσιευθεί το 2017 και έδειχνε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου στις ηλικίες κάτω των 55 ετών διπλασιάστηκε το διάστημα 1990- 2013. Με αφορμή αυτά τα δεδομένα είχε αποφασιστεί η ηλικία έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου έχει τα τελευταία χρόνια να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, από τα 50 στα 45 έτη.

Οι μόνες χώρες στις οποίες η πρώιμη εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου παρουσιάζει πτωτική πορεία είναι η Λιθουανία, η Αυστρία και η Ιταλία- σημειώνεται ότι στις δύο τελευταίες ο προσυμπτωματικός έλεγχος με κολονοσκόπηση ξεκινά νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα, από την ηλικία των 40 ετών!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut*, θα πρέπει να ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές να αυξήσουν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για το συγκεκριμένο είδος καρκίνου και τα πρώιμα συμπτώματά του ώστε οι ασθενείς να εξετάζονται πριν να είναι πολύ αργά. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως ξεκινάει από μικρές, μη-καρκινικές (καλοήθεις) μάζες κυττάρων, που ονομάζονται αδενωματώδεις πολύποδες, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Οι δε συγγραφείς της μελέτης συστήνουν στους γιατρούς να λαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό για όλους τους ασθενείς τους και να αναλαμβάνουν δράση σε κάθε ύποπτο σύμπτωμα, ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς.

* Rebecca L Siegel, Lindsey A Torre, Isabelle Soerjomataram, Richard B Hayes, Freddie Bray, Thomas K Weber, Ahmedin Jemal. Global patterns and trends in colorectal cancer incidence in young adults. Gut, 2019; gutjnl-2019-319511 DOI: 10.1136/gutjnl-2019-319511

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr