Ποσοστά επιβίωσης από
τον καρκίνο του όρχεως

Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος!

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας των αποθεραπευμένων από τον καρκίνο και μας καλεί να συσπειρωθούμε και να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία από την ύπαρξη όσων έδωσαν νικηφόρο αγώνα απέναντι σε μία ασθένεια, που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ανίατη.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι αποθεραπευμένοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες με τις γυναίκες να αποδεικνύονται ανθεκτικότερες. Μάλιστα οι μισοί από αυτούς επιζούν για δέκα ή και περισσότερα χρόνια. Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλουν ανάλογα με την μορφή του καρκίνου: από 98% για τον καρκίνο του όρχεως έως 1% για τον καρκίνο του παγκρέατος. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται στη χώρα μας 4.500 περίπου νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού: δυστυχώς μόνο στο 5% έχουμε διάγνωση σε πρώιμο στάδιο. Παρόλα αυτά η θνητότητα από τη νόσο μειώθηκε από 5 έως 6 % την τελευταία δεκαετία. Η μείωση όμως είναι μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου ο οποίος κυμαίνεται στο 9%. Τα στοιχεία από τα επιστημονικά κέντρα όλου του κόσμου συνηγορούν ότι δύο στους τρεις ανθρώπους νικούν πλέον καρκίνους, οι οποίοι μόλις πριν λίγες δεκαετίες, μπορούσαν να τους κοστίσουν τη ζωή.

Τα ποσοστά είναι βεβαίως ενδεικτικά και δεν εκφράζουν απόλυτα την πιθανότητα αποθεραπείας ή επιβίωσης του ασθενούς. Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση και γι’ αυτό αναπόδραστα εστιάζουμε στην εξατομικευμένη θεραπεία. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι καθοριστικές: περίπου 40% ανδρών και γυναικών θα διαγνωστεί κάποια στιγμή στη ζωή του με καρκίνο, δηλ. περίπου ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρείς γυναίκες: οφείλουμε λοιπόν να είμαστε σε εγρήγορση.

Στον αποθεραπευμένο αξίζει ποιότητα ζωής, που γίνεται πράξη όταν συνυπάρχουν η φροντίδα σώματος και ψυχής. Το να τους φροντίσουμε είναι ο ασφαλής τρόπος για να καταπολεμήσουμε την άγνοια και τις προκαταλήψεις, που αναπαράγει η κοινωνία. Με δίψα για τη ζωή και με όπλο την επιμονή τους, κατάφεραν να δώσουν νόημα στα τεχνολογικά άλματα της επιστήμης. Δύο τα βέλη στη φαρέτρα μας: καλή ψυχολογία και επιστημονική πρόοδος. Και βέβαια, η έγκαιρη διάγνωση μέσω της πρόληψης.

Οι αποθεραπευμένοι είναι η απόδειξη ότι όλοι έχουμε μέσα μας δυνάμεις που δεν τις αξιοποιήσαμε γιατί δεν τις χαρτογραφήσαμε. Ήρθε ή ώρα να το κάνουμε!

Το καλοκαίρι ογκολογικών ασθενών και αποθεραπευμένων

Απολαμβάνουν το καλοκαίρι οι ογκολογικοί ασθενείς; Η απάντηση είναι καταφατική αλλά υπό προϋποθέσεις που αφορούν στην έκθεση τους στον ήλιο. Αν αυτό το καλοκαίρι κάνουν χημειοθεραπείες, πρέπει να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο, να είναι ντυμένοι κατάλληλα και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους. Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν κατά κανόνα αυξάνει την φωτοευαισθησία τους, οπότε πρέπει να προσέχουν για να μην εμφανίσουν δυσχρωμίες και ευρυαγγίες, τις οποίες δύσκολα θα αποχωριστούν. Αν ακτινοβολείται κάποιο σημείο του σώματος, αρκεί να το προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία και να φροντίζουν επιμελώς το δέρμα της περιοχής.

Ο ασθενής μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα νωρίς το πρωί ή όταν πέσει ο ήλιος, λίγο πριν τη δύση του. Τα μέτρα προφύλαξης διαρκούν έως και ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των χημειοθεραπειών ή των ακτινοβολιών, ανάλογα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Ο αποθεραπευμένος οφείλει να έχει μεγαλύτερο βαθμό ενσυναίσθησης σε θέματα έκθεσης σε κίνδυνο, όπως η χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο. Η σχέση μας με τον ήλιο έχει απαράβατους κανόνες: αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο, γυαλιά και ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα…

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη
Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr