Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος. Αποτελεί την τέταρτη σε συχνότητα νεοπλασία των γυναικών και συχνά σχετίζεται με την έκθεση του ενδομητρίου στα οιστρογόνα.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα – στο οποίο οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκ απ τους- προσφέρει  πληροφορίες για ενδεχόμενη πάχυνση του ενδομητρίου και συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου. Επίσης δίνει έγκαιρα συμπτώματα τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε, όπως αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση.

Η έγκαιρη διάγνωση και ο κατάλληλος συνδυασμός θεραπειών επιτυγχάνουν  υψηλά ποσοστά ίασης. Ανάλογα με το στάδιο  του καρκίνο του ενδομητρίου αλλά και το ογκολογικό κέντρο, τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης είναι πάνω από 90%, σε αρχικά  στάδια χαμηλού κινδύνου.

Η θεραπεία εκλογής στον καρκίνο του ενδομητρίου είναι η ριζική υστερεκτομή.

Ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία λειτουργούν επικουρικά στον καρκίνο της μήτρας και εφαρμόζονται μετά την υστερεκτομή, δηλαδή την αφαίρεση της μήτρας, των σαλπιγγικών σωλήνων και των ωοθηκών.

Ενδοκολπική βραχυθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία είναι απαραίτητη όταν η τελική ιστολογική εξέταση, προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Για να τον αντιμετωπίσουμε εφαρμόζουμε είτε ενδοκολπική βραχυθεραπεία, με τη νεότερη μέθοδο της μεταφόρτισης (after loading) είτε συνδυαστικά ακτινοθεραπεία και βραχυθεραπεία, ανάλογα με την έκταση της διήθησης του καρκίνου του ενδομητρίου στη μήτρα και την επιθετικότητα του.

Η ακτινοθεραπεία ξεκινά 4 με 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Εφαρμόζουμε προηγμένες τεχνικές εξωτερικής ακτινοθεραπείας στην περιοχή της πυέλου με γραμμικούς επιταχυντές υψηλής ενέργειας όπως η διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT) απεικονιστικά καθοδηγούμενη (IGBR), η οποία προσαρμόζεται στις ανατομικές ιδιαιτερότητες της γυναίκας. Ακτινοβολούμε με ακρίβεια την πάσχουσα περιοχή – χάρη στην τρισδιάστατη απεικόνισή της-

και παράλληλα προστατεύσουμε τους γειτονικούς υγιείς ιστούς από την ακτινοβολία. Αποτελεί την σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων ετών καθώς αύξησε τον τοπικό έλεγχο της νόσου και περιόρισε τις ανεπιθύμητες ενέργειες βελτιώνοντας την επιβίωση.

Εφαρμόζουμε ενδοκολπική βραχυθεραπεία, σε χειρουργημένες με καρκίνο του ενδομητρίου 4 έως 6 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. Η ενδοκολπική βραχυθεραπεία εφαρμόζεται στο κολόβωμα του κόλπου. Δεν χρειάζεται αναισθησία ή μέθη  και δεν απαιτείται νοσηλεία. Ένα ποσοστό 5 με 10% των ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου  δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση εξαιτίας συνοδών νοσημάτων, ηλικίας, παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων αλλά και υψηλού κινδύνου που διατρέχουν κατά την αναισθησία του χειρουργείου.

Καθοριστική η εμπειρία του ακτινοθεραπευτή

Σε μη χειρουργήσιμα στάδια του καρκίνου του ενδομητρίου, ο συνδυασμός  ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας, μπορεί να ελέγξει τοπικά τον καρκίνο της μήτρας.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τη συνολική δόση ακτινοθεραπείας, επομένως η κλιμάκωση της δόσης της ακτινοθεραπείας από έμπειρο ακτινοθεραπευτή είναι σημαντική.

Για να μειώσουμε τον συνολικό χρόνο ακτινοθεραπείας αυξάνουμε  με ασφάλεια τη δόση ακτινοθεραπείας του όγκου στόχου, χορηγώντας συμπληρωματική δόση ακτινοθεραπείας στον όγκο στόχο του ενδομητρίου ή και σε πιθανούς διογκωμένους λεμφαδένες, θετικούς στην ποζοτρονιακή τομογραφία PET-CT.

Εφαρμόζουμε ενδοϊστική βραχυθεραπεία σε γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου που υποβάλλονται σε ριζική ακτινοθεραπεία.

Η βραχυθεραπεία ανεγχείρητου καρκίνου του ενδομητρίου εφαρμόζεται κατευθείαν στους ιστούς του όγκου: τρεις συνεδρίες, μια φορά την εβδομάδα.

Είναι επεμβατική ακτινοθεραπεία και γίνεται με ελαφρά νάρκωση ή μέθη. Υψηλές δόσεις ακτινοβολίας εφαρμόζονται τοπικά στον όγκο-στόχο της μήτρας ενώ  διασφαλίζεται  η μέγιστη δυνατή προστασία των υγιών ιστών που περιβάλλουν τον όγκο της μήτρας.

Η ακτινοθεραπεία αρχικά τραυματίζει τα καρκινικά κύτταρα ώστε να μην μπορούν να πολλαπλασιαστούν και στη συνέχεια νεκρώνονται και απομακρύνονται φυσιολογικά από τον ίδιο τον οργανισμό. Ο συνολικός χρόνος είναι 6 έως 8 εβδομάδες.

Επίσης η τεχνική της στερεοτακτική ακτινοθεραπεία SBRT, μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά σε υπολειμματική νόσο σε τοπικοπεριοχική  υποτροπή του του καρκίνου του ενδομητρίου.

Διαθέτουμε σύγχρονα μηχανήματα, τεχνογνωσία και ασφαλείς θεραπείες με χαμηλές παρενέργειες. Ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίατη νόσος.

Από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα έχουν εξαπλασιαστεί παγκοσμίως οι αποθεραπευμένοι από καρκίνο. Η  ακτινοθεραπεία είναι η κατ’ εξοχήν εξατομικευμένη θεραπεία γιατί σχεδιάζεται και εκτελείται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε θεραπεία και φροντίδα, ξεχωριστά σε κάθε ασθενή.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr