Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (www.aktinotherapeia.gr)

 

Οι φλεγμονές αποτελούν μηχανισμό άμυνας του οργανισμού. Ωστόσο, οι χρόνιες συνδέονται με τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τα προβλήματα της καρδιάς και όχι μόνο. Ορισμένες τροφές ωθούν τον οργανισμό να παράξει περισσότερα προφλεγμονώδη μόρια.

Τρανς λιπαρά.  Δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα φυτικά έλαια: η σχετική βιομηχανική διαδικασία που ονομάζεται μερική υδρογόνωση, χαρίζει στα προϊόντα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη υφή. Τρανς λίπος περιέχουν η ζύμη της κατεψυγμένης πίτσας, μπισκότα, ποπ κορν, κρακεράκια κ.α

Επεξεργασμένο κρέας. Αλλαντικά, λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν,  καπνιστά κρέατα. Η παρασκευή τους σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγει προϊόντα γλυκοζυλίωσης, που ευνοούν τις φλεγμονές οι οποίες είναι υπεύθυνες και για νεοπλασίες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Φυτικά έλαια και σπορέλαια.  Καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, φυστικέλαιο, σησαμέλαιο και σογιέλαιο, συχνά εξάγονται από τα τρόφιμα με περίπλοκες χημικές διεργασίες. Επιπρόσθετα περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-6,  επιρρεπή σε βλάβες λόγω οξείδωσης. Εξαίρεση αποτελούν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας.

Αλκοόλ. Η υπερκατανάλωσή εκτός των άλλων, προκαλεί  το “Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου”,  δηλαδή προβλήματα με τα βακτήρια που μετακινούνται από το παχύ έντερο προς το υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φλεγμονές.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr