Η απόφραξη των αρτηριών- αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρών και  χοληστερόλης- μπορεί να παραμείνει «σιωπηλή» για πολλά χρόνια. Τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να μάς θέσουν σε εγρήγορση.

Στυτική δυσλειτουργία. Συχνά αποτέλεσμα απόφραξης των αρτηριών στην περιοχή της λεκάνης, προειδοποιεί πριν το έμφραγμα. Σύμφωνα με έρευνες, η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται τρία με πέντε χρόνια μετά τη στυτική δυσλειτουργία.

Πόνος στη γάμπα. Προκαλείται από την συσσωρευμένη  πλάκα, στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τα πόδια. Ενίοτε, συνοδεύεται από πόνο και μούδιασμα όταν περπατάμε ή αθλούμαστε.

Σφίξιμο στο σαγόνι. Συχνότερο  στις γυναίκες, αποτελεί ένδειξη στηθάγχης, δηλ. κακής κυκλοφορίας του αίματος σε τμήμα της καρδιάς. Το βασικό νεύρο που μεταφέρει τα σήματα πόνου από την καρδιά (πνευμονογαστρικό νεύρο) επικοινωνεί με αυχένα, σαγόνι, κεφάλι, και αριστερό χέρι. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε  τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο (βρουξισμός), ιγμορίτιδα ή νευραλγία προσώπου.

Πόνος χαμηλά στην πλάτη.  Η πλάκα, συσσωρεύεται πρωτίστως στην οσφυϊκή χώρα. Τον πόνο προκαλεί η μειωμένη ροή αίματος και άρα η αποδυνάμωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής στήλης.

Πτυχώσεις στα αυτιά.  Ειδικότερα μία πτυχή διαγώνια μέχρι το κατώτερο άκρο του λοβού. Οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αίματος, άρα και των αρτηριών της καρδιάς.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr