Η πανδημία του κορωνοΐού ή αλλιώς COVID-19 ή SARS–CoV-2 έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας απλά φορείς του ιού, άλλοι που νοσούν χωρίς να απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη και αρκετοί οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη από εντατική φροντίδα. Από αυτούς, κάποιοι αναρρώνουν και δυστυχώς, οι πιο ευπαθείς χάνουν τη ζωή τους. Πολλές ομάδες ασθενών είναι κατά μια έννοια ευπαθείς, όπως ασθενείς με πνευμονοπάθεια, μεταβολικό σύνδρομο, αυτοάνοση ασθένεια κ.α
Αναμφίβολα, μια ξεχωριστή ομάδα είναι οι καρκινοπαθείς. Τι συμβαίνει όμως με τους καρκινοπαθείς; Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων σε συνδυασμό με τον φόβο της λοίμωξης, αποτρέπει την προσέλευση συνανθρώπων μας σε προληπτικές εξετάσεις ή σε καρκινοπαθείς στον τακτικό επανέλεγχο. Έχουμε αναρωτηθεί, τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν από αυτήν τη συνθήκη στο άμεσο μέλλον;
Όπως γνωρίζουμε, καθημερινά παγκοσμίως διαγιγνώσκονται πολίτες με καρκίνο ενώ έχουμε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών με καρκίνο που βρίσκονται υπό θεραπεία αλλά και αποθεραπευμένους: πρόσφατα ή πριν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ποια είναι λοιπόν η στρατηγική μας, όταν οι διαγνωστικές δομές και θεραπευτικές δομές είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν μια επερχόμενη θύελλα αγνώστων διαστάσεων; Πώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση όταν ο καρκίνος και η επιδημία συγκρούονται;
Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μία απόφαση ούτε μια απάντηση για όλους. Η εμπειρία αυτή σίγουρα θα μας κάνει σοφότερους στο μέλλον αλλά εμείς τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το παρόν και είναι δύσκολο.
Για να μην εκθέσουμε άσκοπα κανέναν στην επιδημία πρέπει να ξεχωρίσουμε τις επείγουσες διαγνώσεις, όπως είναι μια οξεία λευχαιμία ή ένας επιθετικός καρκίνος σε προχωρημένο στάδιο απειλητικό για τη ζωή. Για ευνόητους λόγους δεν κάνουμε συγκεκριμένες αναφορές για να αποφευχθούν οι παρανοήσεις…
Επίσης να προσδιορίσουμε επιβεβλημένες θεραπείες, χειρουργείο, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, σε ασθενείς οι οποίοι αν δεν τους φροντίσουμε ή αν διακόψουν την θεραπεία τους, χάνουν το «θεραπευτικό παράθυρο». Βέβαια αρκετοί ογκολογικοί ασθενείς, μπορούν να περιμένουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς να κινδυνεύσουν γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν μία αργή εξέλιξη. Για τον λόγο αυτό με επικοινωνία, επιμέλεια, φροντίδα δίνουμε λύσεις και απαντήσεις και δεν εκθέτουμε στον κίνδυνο του κορωνοΐού συνανθρώπους μας, ούτε υπερφορτώνουμε άσκοπα το σύστημα υγείας..
Η συμβουλή μας είναι επικοινωνήστε με τους ειδικούς ή τους θεράποντες ιατρούς σας, για να λάβετε σαφείς οδηγίες που αφορούν εσάς προσωπικά. Οι επαγγελματίες υγείας είναι στις επάλξεις για να σας ενημερώσουν, να σας καθοδηγήσουν, να σας περιθάλψουν και να διαχειριστούν με σοφία και σύνεση τους πόρους των δομών που διαθέτουμε.