Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (Human Papillomavirus) είναι ένας ιός που απειλεί την υγεία μας, για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, γιατί είναι πολύ συχνός- περίπου το 60% γυναικών και ανδρών είναι σήμερα φορείς του ιού. Δεύτερον ο ιός HPV ευθύνεται για το 95% των περιστατικών καρκίνου του πρωκτού και το 35% των καρκίνων του πέους ενώ στη γυναίκα αποτελεί βασικό ενοχοποιητικό παράγοντα για τον καρκίνο της μήτρας και του πρωκτού.

Πέρα από την υγεία μας, ο ιός απειλεί και τις σχέσεις: μπορεί να εκδηλωθεί μετά πολλούς μήνες ή και χρόνια, σε μία φάση που το ανοσοποιητικό είναι καταβεβλημένο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μολυνθεί από  προηγούμενο ερωτικό σύντροφο κι όχι από τον παρόντα,  το διάστημα που θα κάνει την εμφάνισή του ο ιός.

Το εμβόλιο που κυκλοφορεί, προστατεύει από τα στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού. Δεν προστατεύει όμως από τα υπόλοιπα στελέχη τα οποία προκαλούν τις τυπικές δερματικές αλλοιώσεις των κονδυλωμάτων. Χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας απαλλάσσει από τη χρήση του προφυλακτικού, που αποτελεί τον βασικό τρόπο προφύλαξης, ακόμη κι αν έχουμε σταθερό ερωτικό σύντροφο.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr