Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η καθημερινή άσκηση για μία ώρα είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε το τόσο πολυσυζητημένο ευ ζην.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο British Medical Journal μελέτησε τον τρόπο ζωής 92.468 γυναικών από το 1976 και μετά καθώς και 51.529 ανδρών από το 1986. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην περίοδο της ζωής των ατόμων χωρίς χρόνιες ασθένειες (καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνος και διαβήτης).

Σαν επιθυμητό τρόπο ζωής οι ερευνητές έθεσαν πέντε κριτήρια :

  1. Κάπνισμα : Ποτέ
  2. Κατανάλωση αλκοόλ : Ένα μικρό ποτήρι κρασί καθημερινά για τις γυναίκες κι ένα ποτήρι μπύρα καθημερινά για τους άνδρες
  3. Διατροφή : Περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, λιγότερο κρέας, λίπος, ζάχαρη και αλάτι
  4. Άσκηση 30 λεπτά την ημέρα
  5. Βάρος : ΒΜΙ 18,5-25

Η επιβίωση ελεύθερης νόσου για μια γυναίκα 50 ετών που δεν είχε υιοθετήσει καμία από τις παραπάνω συνήθειες, ήταν 23,7 χρόνια, δηλαδή είχε κίνδυνο να εμφανίσει κάποια χρόνια ασθένεια στην ηλικία των 73 ετών. Από την άλλη μια γυναίκα που πληρούσε τις 4 από τις 5 κατηγορίες θα μπορούσε να ζήσει 34 χρόνια ελεύθερα νόσου, δηλαδή έως τα 84 χρόνια: το διάστημα αντιστοιχεί σε 11 χρόνια περισσότερα σε σχέση με τις γυναίκες τις πρώτης κατηγορίας.

Ένας 50χρονος άνδρας που δεν ακολουθούσε υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τα κριτήρια της παραπάνω έρευνας, θα ζούσε 23 χρόνια άνευ ασθένειας, δηλαδή έως 73 ετών. Αν όμως ακολουθούσε 4 από τις 5 συστάσεις, θα είχε 31 χρόνια ζωής, δηλαδή έως τα 81 έτη. Μάλιστα, για άνδρες καπνιστές (πάνω από 15 τσιγάρα ανά ημέρα) ή παχύσαρκα άτομα (ΒΜΙ πάνω από 30) παρατηρήθηκε εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη ή καρκίνου ήδη στην ηλικία των 50 ετών.

Γίνεται επομένως κατανοητό πως η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου υγιεινού τρόπου ζωής στις ηλικίες 40-50 ετών, σχετίζεται με μεγαλύτερη επιβίωση και επιβράδυνση της εμφάνισης κύριων και σοβαρών χρόνιων ασθενειών.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr