ΣΑΡΙΔΟΥ ΝΤΙΑΝΑ Τεχνολογος Ακτινολογιας Ακτινοθεραπειας Δ.Θ.Κ.Α. «ΥΓΕΙΑ»

Ντιάνα Σαρίδου

Τεχνολόγος Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας  Δ.Θ.Κ.Α. «ΥΓΕΙΑ»

Η επικοινωνία είναι το κλειδί.

Όπως στο παζλ που φτιάχνουμε, το κάθε κομμάτι πρέπει να μπει σε συγκεκριμένη θέση για να βγει μια εικόνα – ένα αποτέλεσμα, έτσι και στον τομέα της ακτινοθεραπείας πρέπει να υπάρχει μια αλληλουχία. Όλοι οι φορείς του τμήματος θα πρέπει να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Οι γιατροί-ακτινοθεραπευτές, οι ακτινοφυσικοί, οι τεχνολόγοι ακτινοθεραπείας, οι νοσηλευτές, οι γραμματείς, οι ασθενείς, οι συνοδοί ασθενών. Όλοι είναι κρίκοι μιας αλυσίδας που στόχο έχει την διασφάλιση της ποιότητας της θεραπείας με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς λάθη και παρεκτροπές. Ο καθένας από την μεριά του αναλαμβάνει υπεύθυνα, να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες που αφορούν τη θεραπεία. Ο γιατρός που θα καθορίσει το είδος της θεραπείας, ο ακτινοφυσικός που θα σχεδιάσει το πλάνο, ο τεχνολόγος που θα εφαρμόσει την θεραπεία στον ασθενή, ο ασθενής που πρέπει να κατανοήσει και να συνεργαστεί για τη θεραπεία του. Το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών, οι νοσηλευτές και όλοι όσοι λαμβάνουν μέρος θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση μεταξύ τους για την σωστή και ομαλή λειτουργία της διαδικασίας.

Η αντίληψη που πρέπει να έχει ο κάθε επαγγελματίας του τμήματος ακτινοθεραπείας βασίζεται στην εκπαίδευση του, στις τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτει. Αφορά τον κίνδυνο και την σοβαρότητα της κάθε κατάστασης . Την ερμηνεία και την κατανόηση των γεγονότων που συμβαίνουν σε αυτό το περιβάλλον. Με προσοχή σοβαρότητα και ζήλο αντιμετωπίζουμε το κάθε περιστατικό ξεχωριστά. Δίνουμε την πρέπουσα σημασία στο οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας ώστε να δράσουμε γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά όλοι. Με τη συνεχόμενη εκπαίδευση, τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα απαραίτητα μηχανήματα, τους σωστούς χειρισμούς, αξιοποιούμε όλα τα εφόδια για να πετύχουμε την ποιότητα της θεραπείας. Σε καθημερινή βάση γίνεται ταυτοποίηση ασθενών, ρύθμιση παραμέτρων των γραμμικών επιταχυντών, κλινική εκτίμηση, δοσιμετρική επαλήθευση, μελέτη των δεδομένων για σχεδιασμό και προγραμματισμό θεραπείας, έλεγχοι πλάνων και διασφάλιση ποιότητας. Στόχος είναι ο ασθενής και εμείς καλούμαστε να συμβάλλουμε στη θεραπεία του όσο πιο επαγγελματικά και υπεύθυνα γίνεται.

Ο τεχνολόγος ακτινοθεραπείας είναι επαγγελματίας με άμεση ευθύνη για την καθημερινή χορήγηση ακτινοθεραπείας στον ογκολογικό ασθενή, καθώς και για την σωστή τοποθέτηση του ασθενή, ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα με τις λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες . Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κλινική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη του ασθενούς κατά την διάρκεια της θεραπείας του. Το 50% των ασθενών βιώνουν μεγάλο στρες και φόβο, ιδίως στις πρώτες επισκέψεις. Ο τεχνολόγος είναι ο άνθρωπος με τον οποίον ο ασθενής έρχεται περισσότερο από όλους σε επαφή. Έως και πέντε φορές την εβδομάδα. Αποκτάει οικειότητα, κερδίζει την εμπιστοσύνη του και είναι πολύ σημαντικό να το πετύχει αυτό ιδιαίτερα με τα παιδιά, τα οποία είναι ευαίσθητα, ευάλωτα και χρήζουν ιδιαίτερης συμπεριφοράς. Δεν πρέπει να αισθάνονται μόνοι και απροστάτευτοι, αλλά να ξέρουν πως η προσοχή όλων είναι στραμμένη πάνω τους. Οποιαδήποτε απορία – ανησυχία λύνεται άμεσα και με υπομονή. Ο τεχνολόγος είναι το πρώτο άτομο που θα δει την αντίδραση του σώματος στη θεραπεία και θα του δώσει τις πρώτες οδηγίες. Θα μεσολαβήσει για την ενημέρωση του γιατρού και για την μετέπειτα παρακολούθηση του. Πολλές φορές χρειάζεται να ακούσει τις δυσκολίες και τις φοβίες των ασθενών και με τον τρόπο του να τους καθησυχάσει πως όλα είναι υπέρ τους.

ΣΑΡΙΔΟΥ ΝΤΙΑΝΑ

Τεχνολόγος Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Δ.Θ.Κ.Α. «ΥΓΕΙΑ»

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr