Στην προσπάθεια μας  οι γυναίκες να διατηρούν τον μαστό τους, χωρίς να στερούνται την ακτινοβολία η οποία μειώνει την πιθανότητα υποτροπής ή μετάστασης της νόσου, εφαρμόζεται η μέθοδος της μερικής ακτινοβόλησης του μαστού, η οποία αφορά γυναίκες άνω των 60 ετών με όγκους μικρότερους από 3 εκατοστά, με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς και χωρίς να έχουν πληγεί οι λεμφαδένες, εφόσον οι γυναίκες αυτές για διάφορους λόγους (απόστασης κ.α) αδυνατούν να προσέλθουν σε ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

Στην μερική ακτινοβόληση μαστού αλλάζει τελείως η συχνότητα της ακτινοβόλησης και  από πέντε έως επτά εβδομάδες που διαρκεί συνήθως, ολοκληρώνεται μέσα σε δέκα μέρες και επικεντρώνεται στην κοίτη του όγκου, την οποία πλέον μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια και να την ακτινοβολήσουμε με μεγάλα ημερήσια κλάσματα. Υλοποιείται δε με διάφορες μεθόδους: με βραχυθεραπεία, διεγχειρητική ακτινοβολία ή ακτινοβολία με τους γραμμικούς επιταχυντές με την κλασσική εξωτερική μέθοδο σε σύντομο στοχευμένο σχήμα.

Η μέθοδος θεωρείται αποτελεσματική γιατί έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότερες υποτροπές συμβαίνουν στην ίδια κοίτη του όγκου που έχει αφαιρεθεί, άρα την ακτινοβολούμε με υψηλές δόσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα αποτελέσματα είναι εφάμιλλα με την ακτινοβόληση ολόκληρου του μαστού σε γυναίκες 65-70 ετών ωστόσο δεν εφαρμόζονται ακόμη σε νέες γυναίκες.

 

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr