Η βραχυθεραπεία είναι η πλέον εξελιγμένη μέθοδο εμφύτευσης ραδιενεργών πηγών στον ιστό του προστάτη που προσφέρει εξαιρετικά μακροχρόνια ποσοστά ίασης. Δημιουργήθηκε στις αρχές του ’90 και την επιλέγουν όλο και περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη. Πρόκειται για θεραπευτική μέθοδο χωρίς παρενέργειες, που υπόσχεται  πλήρη θεραπεία χωρίς την ταλαιπωρία του χειρουργείου.

Το πρώτο βήμα σχεδιασμού της βραχυθεραπείας απαιτεί την υποβολή του ασθενή σε διορθικό υπέρηχο, μέσω του οποίου γίνονται όλες οι απαραίτητες μετρήσεις των παραμέτρων που απαιτούνται για την παραγγελία των ραδιενεργών πηγών («κόκκοι»). Οι πηγές αυτές παραγγέλλονται για τον συγκεκριμένο ασθενή και φορτίζονται κατάλληλα ώστε να χρησιμοποιηθούν μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα.

Μετά περίπου 10 ημέρες, ο ασθενής προσέρχεται στη χειρουργική αίθουσα όπου με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας και έπειτα από συνεχείς μετρήσεις και υπολογισμούς, τοποθετούνται ένας-ένας οι κόκκοι.  Την επόμενη ημέρα κιόλας μπορεί να συνεχίσει τους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής του, χωρίς ενοχλήματα ή επιπλοκές (ακράτεια ή ανικανότητα) και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης γι’ αυτόν και το περιβάλλον του. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εφάμιλλα του χειρουργείου και της εξωτερικής ακτινοθεραπείας. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που η βραχυθεραπεία είναι τόσο διαδεδομένη και ευρέως αποδεκτή από τους ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας.

 

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr