«Έχουμε χρέος ως γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να συνειδητοποιήσουν από νωρίς ότι η πρόληψη είναι το κλειδί της σωματικής και ψυχικής υγείας. Ένας υγιής και ισορροπημένος τρόπος ζωής και διατροφής υπόσχεται πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής».

Αυτό επισημαίνει η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη η οποία με όχημα την ΑΚΟΣ, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ίδρυσε πριν πέντε χρόνια αγωνίζεται για να αναδείξει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο και όχι μόνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς ώστε τα παιδιά μας να υιοθετήσουν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής; Γιατί συνήθως οι παραινέσεις μας πέφτουν στο κενό;
Να μην μένουμε στα λόγια αλλά να δίνουμε εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα. Πώς να αποτρέψεις τον έφηβο από το να καπνίσει αν είσαι με το τσιγάρο στο χέρι; Τι νόημα έχει να πιέζεις το παιδί να φάει το απογευματινό του φρούτο αν εσύ ο ίδιος δεν τρέφεσαι με φρούτα και λαχανικά; Τα πρώτα πρότυπα των παιδιών είναι οι γονείς τους. Μιμούνται τις καλές και τις κακές τους συνήθειες. Άρα λοιπόν, πρώτα εμείς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύτιμη και απαραίτητη είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και να το κάνουμε πράξη και μετά να περιμένουμε να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας τα παιδιά. Όσο νωρίτερα τους δώσουμε το καλό παράδειγμα, τόσο καλύτερα. Θα δώσω μερικά παραδείγματα: Αν το παιδί που επιστρέφει το μεσημέρι από το σχολείο, βρει ένα πιάτο μαγειρεμένο φαγητό με αγνά υλικά από εμάς, μάλλον δεν θα παραγγείλει πρόχειρο φαγητό για να χορτάσει. Αν βάζουμε καθημερινά στη σχολική του τσάντα ένα σάντουιτς, που θα το έχουμε ετοιμάσει το βράδυ της προηγούμενης μέρας, δεν θα χρειαστεί να πάει στο κυλικείο.

«Το κάπνισμα δεν είναι πια μόδα!»: αυτό ήταν το σύνθημα της καμπάνιας της ΑΚΟΣ κατά του καπνίσματος. Μάλιστα επισκεφθήκατε και πολλά σχολεία.
Ξέρετε γιατί επιλέξαμε αυτό το σύνθημα; Από τα ευρήματα έρευνας που κάναμε για να χαρτογραφήσουμε τη στάση των πολιτών απέναντι στο κάπνισμα, προέκυψε ότι η ανεκτική στάση της κοινωνίας έναντι των καπνιστών μποϋκοτάρει τον αγώνα εναντίον του. Στόχος μας λοιπόν είναι να αλλάξει η στάση των πολιτών μέσα από την ενημέρωση, η απλή είδηση ότι το τσιγάρο υπονομεύει ανεπανόρθωτα την υγεία μας και την υγεία των γύρω μας, να γίνει συνείδηση. Χρειαζόμαστε νέα κοινωνικά πρότυπα. Να αποδομήσουμε τους συμβολισμούς που έχει αποκτήσει το τσιγάρο μέσα από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ως συνήθεια των «αντισυμβατικών» ηρώων. Το τσιγάρο δεν είναι πια μόδα, είναι ντεμοντέ! Να το φωνάξουμε και να το πιστέψουμε.

Πώς γεννήθηκε η ΑΚΟΣ;
Η εσωτερική μου ανάγκη να συνδέσω το επάγγελμά μου, με μία κοινωνική δράση που θα με φέρει ακόμη πιο κοντά στους ανθρώπους και τα προβλήματά τους. Έτσι, μια ομάδα επιστημόνων από το χώρο της υγείας και όχι μόνον, ιδρύσαμε την ΑΚΟΣ με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Αποφασίσαμε το έργο της να είναι ταυτόχρονα κοινωνικό και επιστημονικό, θελήσαμε μέσα από συντεταγμένες δράσεις να προωθήσουμε αφενός έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και αφετέρου να στηρίξουμε τους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και τους αποθεραπευμένους από τον καρκίνο. Επιπρόσθετα, διοργανώσαμε επιστημονικές ημερίδες για να ενισχύσουμε τον διάλογο των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον ογκολογικό ασθενή γιατί μόνο έτσι μπορεί να ζυμωθεί η επιστημονική σκέψη και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Πρέπει να βαδίσουμε μαζί στους δρόμους που έχουν ανοίξει τα νέα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία μας επιτρέπουν να «διαβάζουμε» και να ταυτοποιούμε καλύτερα τον καρκίνο, εφαρμόζοντας εξατομικευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες στον ογκολογικό ασθενή.

Ποιες οι σημαντικότερες δράσεις της ΑΚΟΣ;
Περιληπτικά, θα έλεγα η Πανελλαδική εκστρατεία μας με τίτλο: «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα- Πρόληψης έργα» για την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης στον καρκίνο, η βραβευμένη ηλεκτρονική εφαρμογή Mastos– για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού- το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας»– βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης των αποθεραπευμένων από τον καρκίνο, το οποίο διανέμουμε δωρεάν- αλλά και έρευνες που διενεργήσαμε (κάπνισμα, διατροφή, νοσήματα του στοματοφάρυγγα) για να ενισχύσουμε την εγχώρια βιβλιογραφία με έγκυρα στοιχεία που αφορούν στις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές των Ελλήνων σε θέματα αιχμής που αφορούν στην υγεία. Και η πορεία συνεχίζεται…

Εξακολουθεί να έχει συμμάχους ο καρκίνος;
Ναι! Τις βλαβερές μας συνήθειες, το κάπνισμα, τα πολλά λιπαρά και το κόκκινο κρέας. Κι όμως μπορούμε να αποδυναμώσουμε τους συμμάχους του. Αρκεί η κοινωνία να εκπαιδευθεί και να υιοθετήσει νέα θετικά διατροφικά πρότυπα. Η καλή υγεία μας είναι στο χέρι μας!

 

Travel4kids Team

 

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr