Αν από σήμερα και έως το τέλος του μήνα, σας φανεί ότι γύρω σας πληθαίνουν οι άντρες με μουστάκια δεν είναι απλώς η ιδέα σας. Είναι η ιδέα μίας παρέας νέων αντρών από την Αυστραλία που, εμπνευσμένοι από τις εκστρατείες των γυναικών κατά του καρκίνου του μαστού, δημιούργησαν το Movember, για το «δικό τους» καρκίνο.

Έτσι, κάθε Νοέμβριο και για όλο το μήνα, οι άντρες καλούνται ν’ αφήσουν αξύριστη τη γραμμή πάνω από τα χείλη τους, ως ένα σύμβολο ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη, που έχει ακόμη ένα σπουδαίο κοινό παρονομαστή με τον καρκίνο του μαστού: ότι και αυτός, αν διαγνωστεί εγκαίρως, έχει πάρα πολλές πιθανότητες πλήρους ίασης.

Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης είναι να ενθαρρύνει τους άντρες να εξετάζονται συστηματικά για τον έγκαιρο εντοπισμό ενός πιθανού καρκίνου, να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά τους και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας στους έξη άντρες, σε κάποια στιγμή της ζωής του, θα εμφανίσει τη νόσο.

Μετά, λοιπόν, από τον «ροζ» μήνα του μαστού έρχεται ο μωβ Νοέμβριος με τα… μουστάκια του για να πολλαπλασιάζει το μήνυμα της ύψιστης αξίας που αποτελεί για την υγεία η έγκαιρη πρόληψη.

Γι’ αυτό, γυναίκες και άντρες, κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας και αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να πάρετε κάποιες πολύτιμες αποφάσεις για την υγεία σας – για τη δυνατότητα, δηλαδή, να σηκώνεστε κάθε πρωί από το κρεβάτι σας και να έχετε τη δύναμη και την ελευθερία να κάνετε αυτά που πρέπει και αυτά που αγαπάτε. Γιατί η καλή υγεία είναι ελευθερία – και ο πιο σίγουρος τρόπος για να την έχουμε με το μέρος μας είναι να βάλουμε στην καθημερινότητά μας μερικές απλές, καλές συνήθειες: ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ, σε συνδυασμό με ένα ετήσιο check-up, ανάλογα με τις ανάγκες της ηλικίας μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες movember.com

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr