Ο καρκίνος στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου, μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε στον καθοριστικό ρόλο της ακτινοθεραπείας  στην αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου, που πλήττουν περιοχές του σώματος, στις οποίες δεν είναι δυνατόν να επέμβει το χειρουργικό νυστέρι.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει πλέον στην ακτινοθεραπεία να προσφέρει αναίμακτες νίκες και πλήρη αποθεραπεία από τον καρκίνο συμβάλλοντας παράλληλα στη διάσωση του ευαίσθητου οργάνου που έχει πληγεί από τη νόσο.

Ιδιαίτερη ακτινοθεραπευτική προσέγγιση είναι η  στερεοταξία, μία εξελιγμένη μέθοδος ακτινοβολίας, που στοχεύει την πληγείσα περιοχή με ακρίβεια και χορηγεί τη θεραπεία σε επίπεδο χιλιοστού, προσφέροντας υψηλά ποσοστά ίασης. Η στερεοταξία έχει εφαρμογή σε πολλά σημεία του σώματος, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο και στον πνεύμονα.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου μπορεί να είναι απαγορευτική και λόγω συνοδών προβλημάτων υγείας που ενδεχομένως  αντιμετωπίζει ο ασθενής. Η ακτινοθεραπεία δίνει τη λύση στην τοπικά προχωρημένη νόσο μειώνοντας ή εξαφανίζοντας τον όγκο. Συνδυάζεται δε άριστα και με τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, ευαισθητοποιώντας τους ιστούς προκειμένου να δεχθούν την αγωγή κατά τον βέλτιστο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση προσφέρει λύσεις σε όλα τα στάδια του καρκίνου, πολύ περισσότερο στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

«Τας νίκας άνευ αίματος ποιείσθαι» δηλαδή. να νικάς αναίμακτα, προέτρεπε το ακροατήριο του, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ένας από τους επτά Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, τον 7ο αι π.χ .

Και μπορεί η δική του προτροπή να αφορούσε στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, ωστόσο συναντά στον 21ο  αιώνα τη δική μας θέληση για αναίμακτους και δη νικηφόρους αγώνες και στο επιστημονικό πεδίο.

Η ποιότητα ζωής με την παράλληλη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του ασθενούς που πάσχει από καρκίνο, αποτελεί βασικό αίτημα της ιατρικής επιστήμης. Η πρόοδος της τεχνολογίας με την εξέλιξη θεραπευτικών πρακτικών όπως της ακτινοθεραπείας μοιάζει να είναι η απάντηση σε αυτό το αίτημα γιατί εξασφαλίζει και τα δύο.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη
Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος

 

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr