Η αιματουρία είναι το βασικό σύμπτωμα του καρκίνου της κύστης, που μπορεί να περιορίζεται σε ένα και μόνο επεισόδιο για το οποίο αν ο ασθενής αδιαφορήσει μπορεί η ασθένεια να προχωρήσει με δραματικά αποτελέσματα.

Σπανιότερα συμπτώματα είναι: πόνος στην κοιλιά, αδυναμία, απώλεια βάρους, επώδυνη ούρηση, μικρή ποσότητα ούρων, συχνουρία/επιτακτική ούρηση, συχνές ουρολοιμώξεις. Αν ο καρκίνος έχει περάσει το πρώτο στάδιο, τότε εκδηλώνονται  πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, πρήξιμο στο κάτω μέρος των ποδιών και αύξηση του όγκου της πυέλου κοντά στην ουροδόχο κύστη.

Ο ασθενής οφείλει να σταματήσει άμεσα το κάπνισμα διότι το τσιγάρο είναι ο βασικότερος επιβαρυντικός παράγοντας που δύναται να προκαλέσει την επανεμφάνιση της νόσου η οποία αν διαγνωσθεί έγκαιρα είναι θεραπεύσιμη. Εάν διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο, τότε αυξάνεται σημαντικά ο βαθμός δυσκολίας της θεραπείας.

Η πιθανότητα επανεμφάνιση της νόσου αυξάνεται για ασθενείς που παρουσιάζουν όγκο υψηλού βαθμού κακοήθειας, αν ο όγκος έχει εισβάλλει στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, αν υπάρχουν όγκοι πολλαπλοί ή μεγάλου μεγέθους ή αν έχει εκδηλωθεί  επιτόπιο καρκίνωμα (carcinoma in situ) ένας διηθητικός τύπος καρκίνου.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης διακρίνεται: α) στον επιφανειακό ή μη διηθητικό καρκίνο της κύστης, που περιορίζεται στο επιφανειακό στρώμα του τοιχώματος της κύστης, αποτελεί την πιο συχνή μορφή η οποία επειδή έχει την τάση να επανεμφανίζεται  ακόμη και μετά την χειρουργική επέμβαση, απαιτεί πολυετή και τακτική παρακολούθηση και β) στο διηθητικό καρκίνο της κύστης, που έχει προχωρήσει σε βαθύτερα στρώματα αυξάνοντας τον κίνδυνο των μεταστάσεων σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, οστά).

 

  

 

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr