Η εγκεφαλική μετάσταση είναι ο συχνότερος όγκος εγκεφάλου. Συχνότερα η μετάσταση προέρχεται από τον καρκίνο του πνεύμονα και ακολουθούν  ο καρκίνος του μαστού, ο νεφρός, το πεπτικό σύστημα και το μελάνωμα. Ο καρκίνος του στομάχου και του προστάτη, πάρα πολύ σπάνια προκαλούν εγκεφαλική μετάσταση.

Οι διάφοροι όγκοι έχουν ανόμοια ποσοστά μεταστατικής διασποράς στον εγκέφαλο και  μπορεί να εντοπισθεί σε κάθε σημείο του εγκεφάλου. Οι εγκεφαλικές μεταστάσεις εκδηλώνονται με πονοκέφαλο, ζάλη και έμετο, αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, δυσκολία στην ομιλία και στην όραση,  επιληπτικές κρίσεις αλλά και ψυχιατρικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη και απάθεια.

Η διασπορά καρκινικών κυττάρων στις μήνιγγες του εγκεφάλου, ονομάζεται καρκινωματώδης μηνιγγίτιδα και εκδηλώνεται με παράλυση σε διάφορα κρανιακά νεύρα.

Η διάγνωση των εγκεφαλικών μεταστάσεων γίνεται με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, με τη χρήση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού. Αν υπάρχει υποψία καρκινωματώδους μηνιγγίτιδας απαιτείται  οσφυονωτιαία παρακέντηση.

Η εγκεφαλική μετάσταση έχει την τάση να μεγαλώνει και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Η αντιμετώπιση της  εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, αν η μετάσταση είναι μια ή περισσότερες και αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου.

 

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr