Αν κάθε διεπιστημονική συνάντηση είναι μια κυψέλη όπου η κάθε μέλισσα-επιστήμονας αποθέτει το μέλι της γνώσης και της εμπειρίας της, η δική μας, στόχο έχει να προσεγγίσει τον καρκίνο του πνεύμονα από μια άλλη ματιά, αναδεικνύοντας τις βέλτιστες πρακτικές και τα νέα επιστημονικά δεδομένα σε επίπεδο διάγνωσης αλλά και θεραπείας στα πρώιμα αλλά και στα τοπικά προχωρημένα στάδιά του.

Αυτή η… άλλη ματιά για εμάς προϋποθέτει την ολιστική (βιο-ψυχο-κοινωνική) προσέγγιση του ασθενούς και την εξατομικευμένη φροντίδα του, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα αλλά και με την παράλληλη στήριξη του οργανισμού, του ψυχισμού και του κοινωνικού του περιβάλλοντος, με στόχο την αποκατάσταση και τη λειτουργικότητά του. Θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή ενός στρατηγικού πλάνου συνεργασίας των εμπλεκομένων ειδικοτήτων (παθολόγων-ογκολόγων, χειρουργών, ακτινοθεραπευτών) αλλά και παρεμφερών ειδικοτήτων (φυσιοθεραπευτών, διατροφολόγων, ψυχολόγων ακόμη και κοινωνιολόγων) οι οποίοι θα προσφέρουν φροντίδα και στήριξη στον ασθενή.

Σε αυτήν την πορεία επισημαίνουμε την ανάγκη, η διακοπή του καπνίσματος να αποτελεί μέρος του θεραπευτικού σχήματος, με την παροχή βοήθειας σε επιστημονικό επίπεδο. Προς επίρρωση αυτής της αναγκαιότητας, η ΑΚΟΣ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα έρευνάς της, για το βαθμό εθισμού στο κάπνισμα του ογκολογικού ασθενούς.

Κι ακόμη εστιάζουμε στον καθοριστικό ρόλο της ακτινοθεραπείας καθώς η έγκαιρη έναρξή της συμβάλλει αθροιστικά με τις λοιπές θεραπευτικές μεθόδους, πολύ περισσότερο σε ασθενείς με ολιγομεταστατική νόσο ή σε χειρουργήσιμους όγκους σε μη χειρουργήσιμους ασθενείς ή ακόμη και σε όγκους τοπικά προχωρημένου σταδίου.

Από τη συνάντησή μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει τέλος η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης με την ενίσχυση του προσυμπτωματικού ελέγχου, που θα επιτρέψει την έγκαιρη πρόγνωση και άρα την ίαση, καθώς με βάση την παρούσα συνθήκη, τα 2/3 των περιστατικών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Καλώς ορίσατε στην κυψέλη της ΑΚΟΣ!

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας

 

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr