Νέες συστάσεις σχετικά με το από πότε και πόσο συχνά πρέπει να κάνουν οι γυναίκες μαστογραφία, έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η αμερικανική αντικαρκινική εταιρεία.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι οι οδηγίες αυτές ΔΕΝ αφορούν γυναίκες με βεβαρημένο ιστορικό ή με παράγοντες κινδύνου όπως είναι οι γενετικές μεταλλάξεις, το οικογενειακό ιστορικό ή άλλα ιατρικά προβλήματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις νέες κατευθύνσεις οι γυναίκες που δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, πρέπει να αρχίσουν να υποβάλλονται στην απεικονιστική εξέταση (μαστογραφία) στην ηλικία των 45 ετών –και όχι στα 40, όπως ίσχυε έως σήμερα- και να την επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο, μέχρι τα 54 χρόνια τους. Μετά μπορούν να εξετάζονται ανά διετία, αρκεί βέβαια να παραμένουν υγιείς. Ακόμη και οι νέας τεχνολογίας τρισδιάστατες μαστογραφίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με μικρότερη συχνότητα. Επίσης, δεν θεωρείται πια αναγκαία η κλινική εξέταση των μαστών όταν οι γιατροί ψηλαφούν το γυναικείο στήθος για να εντοπίσουν μικρούς όγκους.

Παρά το γεγονός ότι οι νέες οδηγίες μοιάζουν να έχουν μεγάλες διαφορές από τις προηγούμενες, η αμερικανική αντικαρκινική εταιρεία επέλεξε τη διατύπωση στην ανακοίνωσή της με μεγάλη προσοχή και μετά από εξονυχιστική ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων, προκειμένου να επιτρέψει στις γυναίκες τις προσωπικές τους επιλογές. Με τον τρόπο αυτόν οι ειδικοί προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα οφέλη που έχουμε από μια διαγνωστική μέθοδο έναντι των παρενεργειών της. Μια γενική ερμηνεία των νέων συστάσεων είναι ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι διαδεδομένος σε γυναίκες νεότερες των 45 ετών έτσι ώστε να αξίζει να εξετάζεται τακτικά η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ενώ αργότερα ο κίνδυνος αυξάνεται.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr