«Η πρόληψη είναι γένους θηλυκού»

Η ΑΚΟΣ και η ερευνήτρια και δημιουργός του Replayce Έρρικα Πρεζεράκου ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης και του ευ ζην ως ασφαλιστικές δικλείδες στην τοξική καθημερινότητα που απειλεί την υγεία μας.

Με αφορμή το ότι ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη και στην ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, μετέδωσαν το μήνυμα «ναι στην πρόληψη και στο ευ ζην» σε ενημερωτική εκδήλωση με… άρωμα γυναίκας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Παπάγου Χολαργού.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος-ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη μίλησε για το «Γυναικείο στήθος: Πηγή ζωής και έμπνευσης», μέσα από τους πολλαπλούς συμβολισμούς του στη ζωή, τη θρησκεία και την Τέχνη, από την αρχαιότητα έως σήμερα, ενώ η ερευνήτρια και δημιουργός του Replayce Έρρικα Πρεζεράκου, συσχέτισε στη δική της ομιλία με θέμα: «Όταν το σώμα αποκαλύπτει τα παράπονα της ψυχής» την αλληλεπίδραση ψυχής σώματος, πνεύματος και συναισθήματος, προτείνοντας την υιοθέτηση απλών συμπεριφορών στην καθημερινότητα μας, που συμβάλλουν στην καλή μας ψυχολογία, άρα και στην καλή μας υγεία.

Με αφορμή την εκδήλωση η Δρ. Κατσώχη υπογραμμίζει: «Για την ΑΚΟΣ, μια από τις λέξεις-κλειδιά στην πρόληψη είναι η λέξη Ενημέρωση. Για μας, σημαίνει Έν και ημέρα, ζω την ημέρα μέσα στην ημέρα.  Η ενημέρωση δεν είναι η παροχή απλών πληροφοριών και ειδήσεων είναι η μετατροπή της είδησης σε συνείδηση. Σκοπός μας είναι να γίνει συνείδηση το να ζούμε και να απολαμβάνουμε κάθε μέρα μας άσχετα αν είμαστε υγιείς ή ασθενείς».

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600.

Η ΑΚΟΣ είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρία που στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας και αποθεραπευμένους από τον καρκίνο. Αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και του ευ ζην και αφετέρου παρέχει στήριξη στους αποθεραπευμένους της νόσου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη Πανελλαδική εκστρατεία της ΑΚΟΣ για την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης ενώ σχεδίασε και διανέμει δωρεάν στους αποθεραπευμένους το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», ένα βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης τους.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr