Η καλή υγεία του στόματος είναι προτεραιότητα

Η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου, για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του οργανισμού του ασθενή από παρενέργειες της θεραπείας βρέθηκε στο επίκεντρο της 3ης Ετήσιας Ημερίδας Ογκολογίας Στόματος που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Υποστηρικτικής Αγωγής του Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή (ΕΕΥΑΣΟΑ) και έλαβε χώρα το Σάββατο 17 Μαΐου  στο Αμφιθέατρο της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών.

Όπως υπογράμμισε η επιστημονική υπεύθυνη της ημερίδας καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα Ουρανία Νικολάτου – Γαλίτη: «Η Υποστηρικτική Ογκολογία Στόματος, ακολουθώντας την εξέλιξη της Ογκολογίας, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπλοκών της στοματικής κοιλότητας, βοηθά στη διατήρηση  της υγείας του στόματος και την συνδεόμενη με το στόμα ποιότητα ζωής στον ογκολογικό ασθενή».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας  η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα  Κατσώχη εστίασε ση θεματική βελτίωση των θεραπευτικών τεχνικών για την αντιμετώπιση του καρκίνου αυξάνοντας  τις πιθανότητες πλήρους ίασης του ασθενούς. Η σύγχρονη τεχνική διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπείας Intensity Modulated Radiation Therapy (IMRT) φαίνεται πως προστατεύει ανάλογα την περίπτωση τους σιελογόνους αδένες ή και την παρωτίδα και μειώνει τη βαρύτητα της ξηροστομίας, με συνέπεια τη διατήρηση  της ποιότητας ζωής του ασθενή.Ωστόσο όπως υπογράμμισε η Δρ. Κατσώχη  το στόμα είναι ένα περίπλοκο όργανο και η φροντίδα του  δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα μόνο όταν κάποιος νοσεί.. Η ξηροστομία, η βλεννογονίτιδα, η ουλίτιδα είναι μια σειρά όψιμων μεταθεραπευτικών παρενεργειών ενώ ευνοείται  η ανάπτυξη καντιντιάσεων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των Οδοντιάτρων και ιατρών που ασχολούνται με την θεραπεία του καρκίνου σε θέματα πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης προβλημάτων που μπορεί να ξεκινούν από την απλή ξηροστομία ή την οδοντική τερηδόνα και φτάνουν έως περισσότερο περίπλοκες και επίπονες παθολογικές καταστάσεις  όπως στοματίτιδες, επιπλοκές στο στόμα, πόνος και φλεγμονή στις γνάθους, ελκώσεις (πληγές), ουλορραγίες (αιμορραγίες στα ούλα), οστεονέκρωση των γνάθων και άλλα.  Σημαντική ήταν και η συμμετοχή παθολόγων, ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών, αιματολόγων, νοσηλευτών και άλλων επιστημόνων.

Η ομάδα της ακτινοθεραπευτικής ογκολογικής  συνεργασίας  στο πλαίσιο της συνεχούς επιστημονικής ενημέρωσης της σε ογκολογικά θέματα θα συμμετάσχει ενεργά στο ερευνητικό πρωτόκολλο της  καθηγήτριας ΕΚΠΑ κας Ουρανίας Νικολάτου-Γαλίτη με θέμα: «Καντιντίαση, βλεννογονίτιδα του στόματος και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου οι οποίοι υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία με την τεχνική Ελεγχόμενης Έντασης Ακτινοθεραπεία (Intensity Modulated Radiation Therapy – IMRT), με ή χωρίς σύγχρονη χημειοθεραπεία.»

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr