Φεβρουάριος 2022

Ο Ογκολογικός ασθενής στο επίκεντρο διήμερου διαδικτυακού επιστημονικού συνεδρίου της ΑΚΟΣ

«Πώς μπορεί ένας χώρος να θεραπεύσει;»

«Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος στην εγκυμοσύνη;»

«Πώς συμβάλει η ανοσοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου πνεύμονα και τραχήλου της μήτρας;»


«Η επιστημονική κοινότητα, διαρκώς αναζητά τις παραμέτρους που αυξάνουν τις πιθανότητες ίασης του ογκολογικού ασθενή, με παράλληλη όμως μείωση των παρενεργειών. Πλέον είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στην αποθεραπεία του ογκολογικού ασθενούς αλλά στο να του προσφέρουμε την ειδική φροντίδα που απαιτείται, για μία καθημερινότητα με ποιότητα και λειτουργικότητα μετά την αποθεραπεία του. Οι θεραπευτικές μέθοδοι, λειτουργούν συνεργατικά. Η εξέλιξη της Ακτινοθεραπείας και η εφαρμογή νέων προηγμένων τεχνικών, έχει συμβάλει στην επιτυχή ακτινοβόληση του καρκινικού όγκου για την εξάλειψή του, με σημαντική μείωση των παρενεργειών»  τόνισε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, καλοσωρίζοντας τους συμμετέχοντες στο διήμερο διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ, που έλαβε χώρα στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, με θέμα: «Όφελος και τίμημα για τον ογκολογικό ασθενή»

Όχι στους απρόσωπους θαλάμους νοσοκομείων

Στον ρόλο της αρχιτεκτονικής στην ολιστική φροντίδα καρκινοπαθών, εστίασαν  στην ομιλία τους, οι φοιτήτριες της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π  Βασιλική Καρπούζη και Βασιλική Κατή, παρουσιάζοντας την ερευνητική εργασία που εκπόνησαν.

Όπως επισήμαναν ο καρκίνος είναι μία νόσος «ιατρικοποιημένη», που αντιμετωπίζεται σε ψυχρούς και απρόσωπους θαλάμους νοσοκομείων, «μια φυλακή που προσπαθεί να σώσει σωματικά αλλά που σκοτώνει ψυχικά». Ωστόσο, ο  ογκολογικός ασθενής δεν είναι «μηχανή» που χρήζει αποκατάστασης: έχει ανάγκη ανθρωποκεντρικών δομών που θα προσφέρουν ανακούφιση και ταχύτερη ανάρρωση, ενός οικείου περιβάλλοντος που θα ελαττώνει το άγχος και την κατάθλιψή του αλλά και των φροντιστών του, θα βελτιώνει την ποιότητα επικοινωνίας τους, την ψυχική και νοητική υγεία του, την ποιότητα του ύπνου, θα μειώνει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αλλά και τη διάρκεια και το κόστος νοσηλείας του.

Οι ερευνήτριες, επεσήμαναν την ανάγκη,  οι θεραπευτικοί χώροι να είναι μακριά από τον θόρυβο της πόλης, στη φύση ή σε ήσυχες γειτονιές, με παράθυρα, μπαλκόνια, με δωμάτια ηλιόλουστα και ευάερα, εσωτερικά φυτά, στοιχεία τέχνης, υλικά φυσικά με οικείες υφές, χρώματα σε γήινους και παλ τόνους, τεχνητό φωτισμό σε χαμηλή ένταση και σε ζεστές ή παστέλ αποχρώσεις.  Πρέπει να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία, τον αυτοέλεγχο, την ασφάλεια και την άνεση, παρέχοντας τη δυνατότητα  σε ασθενείς και φροντιστές να επιλέξουν τον βαθμό απομόνωσης ή αντίθετα συναναστροφής και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Εγκυμοσύνη και καρκίνος

Η χορήγηση συστηματικής θεραπείας στην καρκινοπαθή έγκυο δεν πρέπει να καθυστερεί, υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Ογκολόγος Παθολόγος Δρ. Ιωάννης Κωτσαντής.

Αν και η εμφάνιση  νεοπλασματικής νόσου κατά την εγκυμοσύνη είναι σπάνια ( 1-2  ανά 1000 εγκυμοσύνες), εκτιμάται ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει αύξηση. Ο καρκίνος του μαστού, το μελάνωμα και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελούν τους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους κατά την εγκυμοσύνη. Ακολουθούν σε συχνότητα οι αιματολογικές κακοήθειες.

Αναφορικά με τον απεικονιστικό έλεγχο στο πλαίσιο διάγνωσης και σταδιοποίησης της νόσου, απαγορεύονται αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες με σκιαγραφικά μέσα, ενώ επιτρέπεται εφόσον κριθεί αναγκαίο η μαγνητική τομογραφία χωρίς σκιαγραφικό, η ακτινογραφία θώρακα και η μαστογραφία με ακτινοπροστασία της κοιλιακής χώρας. Το υπερηχογράφημα αποτελεί το προτιμότερο διαγνωστικό μέσο. Αυτό που ενδεχομένως επηρεάζει αρνητικά την πρόγνωση ασθενών με καρκίνο κατά την κύηση, είναι η καθυστερημένη διάγνωση λόγω  υποεκτίμησης συμπτωμάτων και παθολογικών ευρημάτων αλλά και οι διαγνωστικές δυσκολίες που προκύπτουν λόγω εγκυμοσύνης. Διεπιστημονικές ομάδες αναλαμβάνουν την παρακολούθηση της εγκύου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών ιατρικών εταιρειών. Η ασθενής πρέπει να παρακολουθείται εβδομαδιαίως και από τον γυναικολόγο της και να υποβάλλεται σε εβδομαδιαίο υπερηχολογικό έλεγχο του κυήματος.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας  τόσο για την έγκυο ασθενή όσο και για το έμβρυο εξαρτώνται από παράγοντες όπως η εβδομάδα κύησης, η διάρκεια της θεραπείας, το δασολογικό σχήμα  και το είδος της θεραπείας. Συστήνονται τα εβδομαδιαία σχήματα χορήγησης για πιο στενή παρακολούθηση των εγκύων ασθενών. Εκτός από τα κυτταροτοξικά φάρμακα, κατά την εγκυμοσύνη συστήνεται η αποφυγή χορήγησης ανοσοθεραπείας, ορμονοθεραπείας και στοχευτικών θεραπειών και ειδικά αναστολών τυροσινικών κινασών.

Ανοσοθεραπεία και καρκίνος του πνεύμονα

Η ανοσοθεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα, έχει οδηγήσει σε παράταση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών  με ευνοϊκό προφίλ τοξικότητας, βελτιώνοντας την ποιότητας ζωής τους, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο  σε συμπαγείς όγκους, τόνισε ο Παθολόγος-Ογκολόγος Δρ. Θεόδωρος Κ. Τέγος.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν επωφελούνται όλοι οι ασθενείς  ενώ επιβάλλεται λελογισμένη χρήση της γιατί ασκεί μεγάλη οικονομική πίεση στα συστήματα υγείας.  Όπως υπογράμμισε αν και η ανοσοθεραπεία  αρχικά εφαρμόστηκε μόνο σε μεταστατικούς καρκίνους παρατηρείται σταδιακή μετατόπιση σε επικουρικό και νεοεπικουρικό στάδιο. Η ανοσοθεραπεία έχει διαφορετικό προφίλ τοξικότητας από της χημειοθεραπείας. Είναι καλύτερα ανεκτή από την πλειονότητα των ασθενών, ειδικότερα μεγάλης ηλικίας, αλλά είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα Ογκολόγο, καθώς μη έγκαιρη διάγνωση ανοσοπαρενεργειών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή  διπλής ανοσοθεραπείας φαίνεται να αποδίδει σε κάποιους ασθενείς , ωστόσο, ο συνδυασμός με χημειοθεραπεία, έστω και για λίγους κύκλους, μοιάζει προς ώρας επικρατέστερος, αφού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αστοχίας που παρατηρείται κατά τους πρώτους έξι μήνες θεραπείας.

Στα οφέλη της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αναφέρθηκε ο Ογκολόγος Παθολόγος Δρ. Αβραάμ Άσης.  Σημείωσε ότι τα νεότερα δεδομένα στο καρκίνο τραχήλου μήτρας είναι εντυπωσιακά καθώς η ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με ή χωρίς χημειοθεραπεία στην αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας ή μεταστατικής νόσου προσφέρει στατιστικά σημαντικό όφελος επιβίωσης και ποιότητα ζωής, όπως αποδείχθηκε σε σχετικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στα πρόσφατα συνέδρια ESMO και ASCO.

Και λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ

ΑΚΟΣ στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θεραπεία σώματος και ψυχής.  Το έργο της ΑΚΟΣ είναι ταυτόχρονα κοινωνικό και επιστημονικό. Αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο προωθώντας παράλληλα έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και αφετέρου στηρίζει  τους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και τους αποθεραπευμένους. Με τις επιστημονικές ημερίδες της ενισχύει τον διάλογο των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον ογκολογικό ασθενή ενώ με έρευνες που διενεργεί αποτυπώνει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε κρίσιμα θέματα υγείας.  Η ΑΚΟΣ προσεγγίζει τον ασθενή  ολιστικά. Δεν εστιάζει  μόνο στο πρόβλημα υγείας αλλά και στο περιβάλλον του ασθενούς: οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό. Γι’ αυτό και τις δράσεις της ενισχύουν πολλές  ειδικότητες ( ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α)

Όφελος και τίμημα για τον ογκολογικό ασθενή» είναι ο τίτλος διεπιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η ΑΚΟΣ και θα λάβει χώρα διαδικτυακά στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2022 (www.livemed.gr)

Επιστήμονες απ’ όλες τις ογκολογικές ειδικότητες, εξετάζουν τις παραμέτρους που αυξάνουν το «όφελος» και μειώνουν το «τίμημα», στο πλαίσιο της θεραπείας του ογκολογικού ασθενή.

Ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία και μοριακά στοχευμένα φάρμακα έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ογκολογικών ασθενών. Αυτό το «όφελος», συνοδεύεται από την παράλληλη προσπάθεια των επιστημόνων, ο ασθενής να καταβάλλει το χαμηλότερο «τίμημα», που περιλαμβάνει ήπιες παρενέργειες και υψηλή λειτουργικότητα  μετά την αποθεραπεία του.

Το διήμερο επιστημονικό συνέδριο, θα εστιάσει στην αντιπαραβολή «οφέλους» και «τιμήματος» στους όγκους του εγκεφάλου και στις εγκεφαλικές μεταστάσεις, στον καρκίνο του προστάτη και στον γυναικολογικό καρκίνο (ωοθηκών, τραχήλου μήτρας και ενδομητρίου), στον καρκίνο την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και στους καρκίνους γαστρεντερικού συστήματος, πνεύμονα, ορθού,  στην στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, στον ογκολογικό ασθενή την περίοδο του Covid, στον ρόλο της ανοσοθεραπείας αλλά και στη φροντίδα και καθοδήγηση του ογκολογικού ασθενή ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής προσπάθειας, με την ψυχολογική στήριξη του ίδιου αλλά και του φροντιστή του.

Φωτογραφίες – Αφίσα – Βίντεο – Highlights 11/2/2022 – Highlights 12/2/2022

Μάρτιος 2021

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση της ΑΚΟΣ με τίτλο «Γυναίκες στο παιχνίδι της ζωής», Κυριακή 7 Μαρτίου 2021
«Γυναίκες στο παιχνίδι της ζωής», ήταν ο τίτλος διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που οργάνωσε η μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ, παραμονή της Ημέρας της Γυναίκας.
Τέσσερις  γυναίκες επιστήμονες, ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αναδείξουν τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο και να ενημερώσουν για δύο ασθένειες «μάστιγες» της εποχής: τον καρκίνο του μαστού και τον HPV, τη «σιωπηλή απειλή» που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τον λόγο πήραν στο διαδικτυακό βήμα, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, η Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού & Ιδρυτική Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού Δρ. Αθηνά Βούρτση και η MD, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, MSc MBA E&B Uni Athens Ιωάννα Τσιαούση.
Ηγερίες στο παιχνίδι της ζωής είναι γυναίκες, που μάς εμπνέουν με το πείσμα, το όραμα και το θάρρος τους. Μία από αυτές τις γυναίκες, τίμησε η ΑΚΟΣ. Την αλπινίστρια Χριστίνα Φλαμπούρη, η οποία κατέκτησε τις υψηλότερες κορυφές κάθε ηπείρου. Είναι ο μοναδικός Έλληνας ορειβάτης – ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες-  που κατόρθωσε να κατακτήσει δύο κορυφές άνω των 8.000 μέτρων, σε μία μόνο αποστολή
Αφιλοκερδείς συνοδοιπόροι της ΑΚΟΣ, οι ηθοποιοί, Ιωάννης Παπαζήσης, Βάνα Πεφάνη και Γιάννης Στάνκογλου οι οποίοι απέδωσαν αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων για τη γυναίκα. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Μένιος Σακελλαρόπουλος.
Όπως επισήμανε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη: « Στο παιχνίδι της ζωής σήμερα, η γυναίκα έχει σύμμαχό της την πρόληψη. Η Μαστογραφία το Τεστ ΠΑΠ και το εμβόλιο για τον HPV, τη θωρακίζουν ώστε να δώσει τη μάχη της, υγιής και απερίσπαστη. Η θεραπεία των προκαρκινικών σταδίων, συνήθως οδηγεί σε πλήρη ίαση,  είναι απλή, ασφαλής και  συχνά μη ακρωτηριαστική. Το μήνυμα της πρόληψης πρέπει να διαδοθεί, διότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα, μόνο ένα μικρό ποσοστό των Ελληνίδων υποβάλλεται κάθε χρόνο σε προληπτικό έλεγχο…»
Την εκδήλωση της ΑΚΟΣ, πλαισίωσε έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Γυναίκες μέσα από τον… ιατρικό φακό», με τη συμμετοχή γιατρών, ερασιτεχνών φωτογράφων, των οποίων η φωτογραφική ματιά, αιχμαλώτισε στιγμές της γυναικείας καθημερινότητας.
Ο Σκωτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον συνήθιζε να λέει ότι “Στη ζωή, το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο”.  Ο καλός παίκτης όμως, πρώτα διασφαλίζει την υγεία του.
Αφίσα – Πρόγραμμα – Δελτίο Τύπου – Φωτογραφίες – Βίντεο

 

«Καρκίνος. Ένα “παιχνίδι” πιθανοτήτων» ήταν ο τίτλος διεπιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε η ΑΚΟΣ κι έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 5 & 6 Μαρτίου 2021 (www.livemed.gr).
Επιστήμονες απ’ όλες τις ογκολογικές ειδικότητες, εξετάζουν τις παραμέτρους που αυξάνουν τις πιθανότητες ίασης του ογκολογικού ασθενή. Το παιχνίδι των επιστημόνων με τον καρκίνο, είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. Η πιθανότητα ίασης εξαρτάται από την ανίχνευση της γονιδιακής υπογραφής του καρκίνου και την εφαρμογή της ενδεδειγμένης θεραπείας.
ΑφίσαΠρόγραμμαΔελτίο Τύπου – 1η ημέρα Συνεδρίου2η ημέρα Συνεδρίου

Νοέμβριος 2020

5-7 Νοεμβρίου, 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων, Αθήνα, Ξενοδοχείο Marriott
Στον καθοριστικό ρόλο της ακτινοθεραπείας στην αντιμετώπιση των όγκων στο θωρακικό τοίχωμα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της, στο πλαίσιο του 13ου  Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων, το οποίο έλαβε χώρα από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου 2020, σε συνεδριακή αίθουσα ξενοδοχείου των Αθηνών. Στην ίδια επιστημονική ενότητα εξετάσθηκαν η χειρουργική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων όγκων, τεχνικές αποκατάστασης κ.ά.
Αφίσα

Οκτώβριος 2020

2 & 3 Οκτωβρίου 2020, «Διλήμματα και θέματα αιχμής στην ογκολογία», ξενοδοχείο Crown Plaza, Αθήνα
Με το βλέμμα στο αύριο της ογκολογίας…
Ήταν μία επιστημονική συνάντηση υψηλού επιπέδου, που επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε διλήμματα που αφορούν στον ογκολογικό ασθενή και να παραθέσει όλα τα νεότερα δεδομένα γύρω από θέματα αιχμής της ογκολογίας. H ανταλλαγή απόψεων και δεδομένων, θεωρώ ότι αποτελεί ύψιστο χρέος της επιστημονικής κοινότητας. Υπό αυτήν την έννοια, θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για την πορεία των διήμερων εργασιών του συνεδρίου με τίτλο: «Διλήμματα και θέματα αιχμής στην ογκολογία», που η ΑΚΟΣ είχε την τιμή να συμβάλει στην υλοποίησή του (2 & 3 Οκτωβρίου, ξενοδοχείο Crown Plaza, Αθήνα).
Θερμές ευχαριστίες στους άοκνους Προέδρους της Επιστημονικής Επιτροπής, την κυρία Πιπέρη και τους κυρίους Αραβαντινό και Πεκτασίδη, που με την επιστημονική τους εγκυρότητα και το ενδιαφέρον τους, συνέβαλαν στην επιτυχία των εργασιών.
Θερμές ευχαριστίες και στους συμμετέχοντες ομιλητές & Προεδρεύοντες, οι οποίοι με τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους, διατήρησαν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του συνεδρίου.
Ευχαριστίες από καρδιάς και στο ETS για την ηλεκτρονική υποστήριξη – και όχι μόνο- σε καιρούς χαλεπούς.

 

 

Ιούλιος 2020

Παρασκευή 17 Ιουλίου, Επιστημονικό συνέδριο «Overview στις νέες θεραπείες για τον καρκίνο 2020: θεωρία & πράξη», Αθήνα, Ξενοδοχείο Divani Apollon
Στα σαρκώματα, στην ιστολογική τους ταξινόμηση, στο ρόλο της ακτινοθεραπείας στη θεραπεία τους, στη χειρουργική αντιμετώπιση αλλά και στη συστηματική θεραπεία τους, επικέντρωση σχετική ενότητα επιστημονικού συνεδρίου στην οποία προήδρευσε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη. Θέμα του συνεδρίου «Overview στις νέες θεραπείες για τον καρκίνο 2020: θεωρία & πράξη» και έλαβε χώρα την Παρασκευή 17 Ιουλίου, σε αίθουσα ξενοδοχείου της Αθήνας, με τη συμμετοχή επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τον ογκολογικό ασθενή.
Αφίσα

 

Ιανουάριος 2020

31 Ιανουαρίου & 1η Φεβρουαρίου 2020, Διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ «Ογκολογικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις», Airotel Stratos Vassilikos Hotel
«Ογκολογικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις» τίθενται στο ετήσιο διήμερο συνέδριο της ΑΚΟΣ, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων από το σύνολο των ειδικοτήτων, που εμπλέκονται με τον ογκολογικό ασθενή, το οποίο θα λάβει χώρα την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020 στο Airotel Stratos Vassilikos Hotel (Μιχαλακοπούλου 111, Αθήνα).
Με αφορμή το συνέδριο, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Στην τροχιά της νέας δεκαετίας, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει τον αγώνα της, προκειμένου να προσφέρει ανακούφιση και ίαση στον ογκολογικό ασθενή. Θέτοντας θεμελιώδη ερωτήματα, επιχειρούμε να δώσουμε αξιόπιστες απαντήσεις, προς όφελος της δημόσιας υγείας».
Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση – Αφίσα – Πρόγραμμα – Φωτογραφίες

 

 

Δεκέμβριος 2019

6 & 7 Δεκεμβρίου, Επιστημονικό συνέδριο «Από τη Χημειοθεραπεία στη Μοριακή Στόχευση. 21ος αιώνας: από την ανθοφορία στη συγκομιδή», Ξενοδοχείο Crown Plaza, Αθήνα
«Ο συνδυασμός Ακτινοθεραπείας και Ανοσοσοθεραπείας, ίσως αλλάξει την καθιερωμένη θεραπεία σε πολλούς τύπους καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες. Για να αποτελέσει όμως καθημερινή κλινική πρακτική θα πρέπει να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα όπως αυτά που αφορούν στη βέλτιστη κλασματοποίηση, τη δόση και την τεχνική της Ακτινοθεραπείας, στο σχεδιασμό του κατάλληλου στόχου προς ακτινοβόληση, στο χρονικό συνδυασμό των δύο μεθόδων αλλά και στην ασφάλεια και τοξικότητα της συνδυασμένης θεραπείας. Και βέβαια, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι κατάλληλοι βιοδείκτες για την επιλογή των υποομάδων ασθενών που πράγματι ωφελούνται από τη συνδυασμένη θεραπεία»
Τα παραπάνω επισήμανε στο πλαίσιο της παρέμβασής της η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος-Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο: «Από τη Χημειοθεραπεία στη Μοριακή Στόχευση. 21ος αιώνας: από την ανθοφορία στη συγκομιδή», συμπροεδρεύοντας στην ενότητα «Νεότερα δεδομένα στην ανοσοθεραπεία.»
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Επιστημονική Εταιρεία «Καρκίνος: Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη» σε συνεργασία με την Α’ Παθολογική-Ογκολογική Κλινική του Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και την Παθολογική-Ογκολογική Κλινική του Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά» και έλαβε χώρα στις 6 & 7 Δεκεμβρίου 2019, στο Ξενοδοχείο Crown Plaza στην Αθήνα.

 

 

Οκτώβριος 2019

4 & 5 Οκτωβρίου, Επιστημονική Διημερίδα «Διλήμματα & Θέματα Αιχμής στην Ογκολογία», Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα
Η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, συνέβαλε με την επιστημονική της εμπειρία στην επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών της Επιστημονικής Διημερίδας με τίτλο: «Διλήμματα & Θέματα Αιχμής στην Ογκολογία», προεδρεύοντας της ενότητας « Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα – στάδιο ΙΙΙ». Την επιστημονική διημερίδα διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Δεικτών Καρκίνου και Στοχευμένης Θεραπείας, στις 4 & 5 Οκτωβρίου 2019, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza, στην Αθήνα.

11-13 Οκτωβρίου, Ομιλία «Ιαματική Ιατρική και παρηγορητική θεραπεία χρονίως πασχόντων», 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, Ξενοδοχείο «Γαλήνη», Καμένα Βούρλα, Φθιώτιδα
«Ιαματική Ιατρική και παρηγορητική θεραπεία χρονίως πασχόντων» ήταν το θέμα της ομιλίας της Ογκολόγου/Ακτινοθεραπευτή & Προέδρου της ΑΚΟΣ Δρος Δέσποινας Κατσώχη, στο πλαίσιο των εργασιών του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής, που έλαβε χώρα από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Γαλήνη», στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, με διοργανωτή την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικών Πηγών.

16 Οκτωβρίου, Διάλεξη «7 ιστορίες και 7 αλήθειες για την πρόληψη του καρκίνου», Εντευκτήριο Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, Βουλής 44Α, Αθήνα
Σε 7 σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας, εστίασε η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στο πλαίσιο της διάλεξής της με τίτλο «7 ιστορίες και 7 αλήθειες για την πρόληψη του καρκίνου». Όπως επισήμανε πολλοί μύθοι σχετίζονται με αυτούς τους παράγοντες και επηρεάζουν την υγεία μας και κατ’ επέκταση τη ζωή μας. Η Δρ. Κατσώχη τους προσέγγισε με βάση ιστορικά, επιστημονικά αλλά και στατιστικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν μέσα από έρευνες της «ΑΚΟΣ. Την εκδήλωση διοργάνωσε στις 16 Οκτωβρίου 2019, στο Εντευκτήριό του, ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων, στην οδό Βουλής 44Α, στην Αθήνα.

22 Οκτωβρίου, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, «Ογκολογική μονάδα & Παρηγορητική Φροντίδα χρονίως πασχόντων», Golden Coast Hotel, Μαραθώνας, Αττική
«Ογκολογική μονάδα & Παρηγορητική Φροντίδα χρονίως πασχόντων» ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ιατρικού Επιστημονικού Συνέδριου το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της κοινωνικής οργάνωσης ιατρών και φαρμακοποιών Ρωσίας και αφορούσε στην «Οργάνωση και στις μεθόδους της παρηγορητικής ιατρικής φροντίδας. Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο, έλαβε χώρα, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στο ξενοδοχείο Golden Coast, στον Μαραθώνα Αττικής.

 

 

Σεπτέμβριος 2019

13-14 Σεπτεμβρίου, «4ο Πολυεπιστημονικό Συνέδριο για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου», Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα
Η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, εκλήθη να συμβάλει με την επιστημονική της εμπειρία και ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής, στην επιτυχή έκβαση των εργασιών του «4ου Πολυεπιστημονικού Συνεδρίου για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου», το οποίο διοργάνωσε στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2019, η Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου (ΕΕΟΚΤ), σε αίθουσα συνεδρίων ξενοδοχείου της Αθήνας.

 

 

Μάιος 2019

8 Μαΐου, Διάλεξη «Χρόνιος Πόνος: η ιστορία έχει… happy end!», Περιστέρι, Αθήνα
Στις οστικές μεταστάσεις- τη συχνότερη αιτία καρκινικού πόνου –αλλά και στη συμβολή της ακτινοθεραπείας στηβελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών, αναφέρθηκε η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της  ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στη διάλεξή της στο Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου, στο πλαίσιο επιστημονικών/ενημερωτικών διαλέξεων του Δήμου.  Η Δρ. Κατσώχη προσέγγισε συνολικά το θέμα του πόνου, όπως προκύπτει και από το θέμα της ομιλία της: «Χρόνιος Πόνος: η ιστορία έχει… happy end!» Όπως επισήμανε, ο πόνος είναι μια προσφορά της φύσης προς τον άνθρωπο και τους άλλους  οργανισμούς, ώστε εγκαίρως να αντιδρούν σε καταστάσεις βλαπτικές, που εμπεριέχουν τον κίνδυνο του θανάτου.  Τα πιο κοινά αίτια για την κακή αντιμετώπιση του πόνου στον ογκολογικό ασθενή, σχετίζονται όπως σημείωσε η Δρ. Κατσώχη με τον ασθενή,  την οικογένειά του, το γιατρό, το νοσηλευτικό προσωπικό, την εσφαλμένη εντύπωση ότι ο πόνος από καρκίνο δεν θεραπεύεται, τη μη σωστή ενημέρωση για συστηματική λήψη των αναλγητικών φαρμάκων, την κακή επικοινωνία ασθενούς και ιατρού ή  ασθενούς με το οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και τη μη επαρκή εκπαίδευση των ιατρών σε θέματα θεραπείας του πόνου και παρηγορητικής αγωγής η οποία οδηγεί στη χορήγηση ανεπαρκών ποσοτήτων ναρκωτικών αναλγητικών αλλά και στη λανθασμένη εφαρμογή παρεμβατικών μεθόδων.
Βίντεο εκδήλωσης

10-12 Μαΐου, 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, «Σύγχρονα θέματα Ογκολογίας», Ξενοδοχείο Makedonia Palace, Θεσσαλονίκη
Στη συνεισφορά της ακτινοθεραπείας στην αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου, εστίασαν οι εργασίες στρογγυλής τράπεζας στην οποία προήδρευσε η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της  ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο των εργασιών του 19ου   Πανελληνίου Συνεδρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας  με θέμα: «Σύγχρονα θέματα Ογκολογίας.  Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και η Εταιρεία Ιατροβιολογικής Έρευνας του Καρκίνου και έλαβε χώρα από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2019, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

Απρίλιος 2019

5-7 Απριλίου, Πανελλήνιο Συνέδριο «Καθ΄οδόν προς τον βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία», Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα
Στην προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος από την αντινεοπλασματική θεραπεία εστίασαν οι εργασίες της στρογγυλής τράπεζας στην οποία προήδρευσε η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στο πλαίσιο των εργασιών του Πανελληνίου Συνεδρίου με τίτλο «Καθ΄οδόν προς τον βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία».
Το επιστημονικό συνέδριο διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το A’ Παθολογικό – Ογκολογικό Τμήμα, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και το Παθολογικό – Ογκολογικό Τμήμα, Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά» και έλαβε χώρα από τις 5 έως τις 7 Απριλίου 2019, στο ξενοδοχείο Crowne Plaza, στην Αθήνα.

22 Απριλίου, Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο «Οργάνωση και μέθοδοι της παρηγορητικής ιατρικής φροντίδας», Ξενοδοχείο Dolce Attica Riviera, Βραυρώνα Αττικής
Στην οργάνωση της φαρμακευτικής περίθαλψης των καρκινοπαθών, στον τρόπο λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος αναφορικά με την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης αλλά και σε ουσιώδεις ογκολογικούς δείκτες, που σχετίζονται με το ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο, τον αριθμό και τα γενικά χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων, εστίασε η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη κατά τη διάρκεια της ομιλία της, στο πλαίσιο Διεθνούς Ιατρικού Επιστημονικού Συνεδρίου, που έλαβε χώρα στις 22 Απριλίου 2019, σε αίθουσα του Ξενοδοχείου Dolce Attica Riviera στη Βραυρώνα Αττικής. Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Κοινωνικής Οργάνωσης Ιατρών και Φαρμακοποιών Ρωσίας.

20 & 21 Απριλίου, Επιστημονική Διάλεξη 10ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Up to date, «Καρκίνος Πνεύμονα: με το βλέμμα στο μέλλον» Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα
Στην SBRT (ακτινοχειρουργική) Θεραπεία Διάσωσης σε Τοπική Υποτροπή μετά από Χειρουργική εξαίρεση πρώιμου ΜΜΚΠ (Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου του Πνεύμονα) εστίασε η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10ουΕκπαιδευτικού Σεμιναρίου Up to date, με τίτλο: «Καρκίνος Πνεύμονα: με το βλέμμα στο μέλλον », που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ερευνητική Ομάδα Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία”, στις 20 & 21 Απριλίου 2018, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza, στην Αθήνα.

 

 

 

Μάρτιος 2019

21 Μαρτίου, Ομιλία/Παρουσίαση «Το παρόν & το Μέλλον στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη», Αίθουσα συγκεντρώσεων Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ (6ος όροφος), Αθήνα
Τα πλεονεκτήματα της βραχυθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, όπως προκύπτουν από την κλινική εμπειρία ,παρουσίασε η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη σε συνεργασία με τα μέλη του Κέντρου Βραχυθεραπείας του Προστάτη κ.κ. Μάριο Μετσίνη και Βασίλη Σκουτέρη. Η παρουσίαση με τίτλο «Το παρόν & το Μέλλον στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Προστάτη», έλαβε χώρα στις 21 Μαρτίου 2019 στο πλαίσιο του θεσμού «Επιστημονική συνάντηση της Τετάρτης» που διοργανώνει η Επιστημονική Ένωση Ιατρών του ΔΚΘΑ ΥΓΕΙΑ.
Όπως επισήμανε η Δρ. Κατσώχη, η βραχυθεραπεία του προστάτη με την τεχνική Real Time είναι μέθοδος ακριβής, ασφαλής και με ευρύ πεδίο ενδείξεων όταν εφαρμόζεται από έμπειρη ομάδα. Πρόσθεσε ότι η βραχυθεραπεία είναι εφάμιλλη των άλλων ριζικών θεραπειών στους ασθενείς χαμηλού κινδύνου ενώ τα τελικά αποτελέσματα διασφαλίζουν η ποιότητα της εμφύτευσης και η απαιτούμενη συνολική δόση θεραπείας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Δρ. Κατσώχη, η ιδανική ποιότητα εμφύτευσης είναι επιτεύξιμη ενώ ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την επιτυχία της θεραπείας είναι η συνολική δόση. Όπως εκτίμησε το υψηλότερο ποσοστό ελέγχου της νόσου επιτυγχάνεται όταν η δόση (BED) > 220 Gy2, με τους ασθενείς να διατηρούν αποδεκτή ποιότητα ζωής, έχοντας τον έλεγχο της ούρησής τους, διατηρώντας τη σεξουαλική τους ικανότητα και εμφανίζοντας μόνο παροδικά κυστικά και εντερικά ενοχλήματα. Αναφορικά με ττους ασθενείς υψηλού κινδύνου (τοπικά προχωρημένη νόσο) η Δρ. Κατσώχη σημείωσε ότι ο συνδυασμός βραχυθεραπείας και εξωτερικής ακτινοθεραπείας (CRT IMRT) επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα όλων των μονοθεραπειών. Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν η Ακτινοφυσικός Έφη Κουτσουβέλη και ο Ουρολόγος Βασίλης Σωτηρίου.

22-24 Μαρτίου, 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Εξατομικευμένων Θεραπειών Υπό την αιγίδα της ΑΚΟΣ, «Στοχευμένες Ανοσοθεραπείες σε Συμπαγείς κακοήθειες και τα Ηighlights του ΕSMO-ΤΑΤ Congress 2019» Ξενοδοχείο Xenia, Volos
Υπό την αιγίδα της ΑΚΟΣ έλαβε χώρα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Εξατομικευμένων Θεραπειών με τίτλο: «Στοχευμένες Ανοσοθεραπείες σε Συμπαγείς κακοήθειες και τα Ηighlights του ΕSMO-ΤΑΤ Congress 2019». Χαιρετίζοντας τις εργασίες, η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη σημείωσε: « Οι στοχευμένες ανοσοθεραπείες οι οποίες έχουν προστεθεί στη θεραπευτική μας φαρέτρα, στο σύνολο των συμπαγών και αιματολογικών κακοηθειών, θ’ αποτελέσουν την επιστημονική πρωτοπορία στην τρέχουσα δεκαετία. Η αποκρυπτογράφηση των μονοπατιών της καρκινογένεσης μάς δίνει πλέον τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μοριακά στοχευμένα φάρμακα. Παράλληλα, η ανοσοθεραπεία προσφέρει μία νέα και πολλά υποσχόμενη διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου με το πεδίο της συνεχώς να διευρύνεται. Η ακτινοθεραπεία συνοδοιπορεί, εξελίσσοντας διαρκώς τις μεθόδους που χρησιμοποιεί και διατηρώντας τον ξεκάθαρο ρόλο της στη θεραπεία του ογκολογικού ασθενή». Παράλληλα η Δρ. Κατσώχη συνέδραμε με την επιστημονική της εμπειρία, προεδρεύοντας σε στρογγυλή τράπεζα του συνεδρίου, η οποία εστίασε στις στοχευμένες θεραπείες ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη.

Το συνέδριο διεξήχθη από τις 22 έως τις 24 Μαρτίου 2019 στο Βόλο και τελούσε επιπρόσθετα υπό την αιγίδα του TAT, της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Α.Ο.), της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων-Εργαζομένων Ακτινοθεραπείας (Ε.Ε.Ε.Ε.Α.) και της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος (Ε.Ε.Ο.Σ.)

 

 

 

Φεβρουάριος 2019

20 Φεβρουαρίου, Επιστημονική συνάντηση «ΑδενοCa πνεύμονα με εγκεφαλικές μεταστάσεις – Είναι δυνατή η ίαση; », Νοσοκομείο Υγεία
«ΑδενοCa Πνεύμονα Με Εγκεφαλικές Μεταστάσεις – Είναι Δυνατή Η Ίαση; ». Σε αυτό το ερώτημς επιχείρησε να δώσουν απάντηση μέσα από την ομότιτλη παρουσίασή τους, η Ογκολόγος-Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη και η Παθολόγος-Ογκολόγος Δρ. Φλώρα Σταυρίδη, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στην αίθουσα συγκεντρώσεων του 6ου ορόφου του Νοσοκομείου Υγεία, στο πλαίσιο των «Επιστημονικών Συναντήσεων της Τετάρτης» οι οποίες διοργανώνονται υπό την εποπτεία της Επιστημονικής Ένωσης Ιατρών του «Υγεία».
Όπως επισήμανε η Δρ. Κατσώχη στις εγκεφαλικές μεταστάσεις, υπάρχει μία σειρά επιλογών οι οποίες καθορίζονται εξατομικευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς, ο οποίος ενημερώνεται και συναποφασίζει με τον θεράποντα ιατρό του. Ανάμεσα στις επιλογές είναι η ολοκρανιακή ακτινοβολία, η ακτινοχειρουργική στερετοταξία, η ακτινοχειρουργική στερεοταξία ακολουθούμενη από ολοκρανιακή ακτινοβολία ή το αντίθετο ολοκρανιακή ακτινοβολία την οποία ακολουθεί ακτινοχειρουργική στερετοταξία. Την επιστημονική εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Ιωάννης Αποστολάκης- Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ.

22 & 23 Φεβρουαρίου 2019 Διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ με τίτλο «Στόχος η ποιότητα: στη διάγνωση, στη θεραπεία, στη ζωή», Αίγλη Ζαππείου, Αθήνα
Η ποιότητα στη διάγνωση, στη θεραπεία, στην ίδια τη ζωή του ογκολογικού ασθενή βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου της ΑΚΟΣ, με τίτλο «Στόχος η ποιότητα: στη διάγνωση, στη θεραπεία, στη ζωή», που έλαβε χώρα στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, στην Αίγλη του Ζαππείου, στην Αθήνα.  Σ’ όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται με τον ογκολογικό ασθενή η ποιότητα είναι μετρήσιμο μέγεθος: καθορίζεται από τις χαμηλές παρενέργειες των εφαρμοζόμενων θεραπειών και την υποστηρικτική φροντίδα που επιτυγχάνεται με τη διαμεσολάβηση και άλλων ειδικοτήτων (λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι,  φυσικοθεραπευτές, διατροφολόγοι κ.α)  οι οποίες συμμετείχαν στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ, το οποίο ανέδειξε τις επιμέρους πτυχές της ποιότητας, προς όφελος του ασθενή.
Δελτίο Τύπου – Πρόγραμμα – Πρόσκληση – Φωτογραφίες – Βίντεο – Ιατρικά κείμενα

 

Ιανουάριος 2019

Συμμετοχή στην ερευνητική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ακτινοθεραπευτικής Ένωσης, «Ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα»
Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος & Πρόεδρος της AΚΟΣ, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, συμμετείχε στην μελέτη για την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα που οργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Έρευνα και Θεραπεία του Καρκίνου. (EORTC European Organisation for Research and Treatment of Cancer.) Τα επιστημονικά συμπεράσματα της συμμετοχής της, θα δημοσιευθούν το 2020 με τη μορφή άρθρου, στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

 

 

Δεκέμβριος 2018

5 Δεκεμβρίου 2018. Ομιλία «Τραύμα: από το χθες στο σήμερα – Ένα ταξίδι στο χρόνο» Αίθουσα συγκεντρώσεων Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ (6ος όροφος), Αθήνα
Την προσέγγιση αλλά και την αντιμετώπιση του τραύματος στην πορεία του χρόνου, παρουσίασε η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο ομιλίας της με θέμα: «Τραύμα: από το χθες στο σήμερα- Ένα ταξίδι στο χρόνο» η οποία έλαβε χώρα στις 5 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του θεσμού «Επιστημονική συνάντηση της Τετάρτης» που διοργανώνει η Επιστημονική Ένωση Ιατρών του ΔΚΘΑ ΥΓΕΙΑ.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ιωάννης Αποστολάκης Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

 

 

Νοέμβριος 2018

5 Νοεμβρίου 2018. Ομιλία «Προεγχειρητική ακτινοθεραπεία στους γαστρεντερικούς καρκίνους» Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ειδικευομένων. Χειρουργικό Τμήμα ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Αθήνα
Στη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, στη θεραπεία του καρκίνου του ορθού αναφέρθηκε η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, μιλώντας στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ειδικευομένων του Χειρουργικού Τμήματος ΓΝΑ Ιπποκρατείου στην Αθήνα. «Προεγχειρητική ακτινοθεραπεία στους γαστρεντερικούς καρκίνους» ήταν το θέμα που ανέπτυξε επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι τα υψηλά ποσοστά διατήρησης του σφιγκτήρα έχουν αλλάξει τον καθημερινό τρόπο ζωής των ασθενών. Όπως υπογράμμισε η Δρ. Κατσώχη η πρόοδος στις χειρουργικές επεμβάσεις, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, που προσφέρουν ακρίβεια στην ακτινοθεραπεία και τα νεότερα φάρμακα έχουν συντελέσει στη σημαντική αύξηση των ποσοστών επιβίωσης αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Εστιάζοντας σε Ακτινοθεραπεία και Χημειοθεραπεία η Δρ.Κατσώχη σημείωσε ότι μειώνουν τη συχνότητα των τοπικών υποτροπών και βελτιώνουν την επιβίωση σε χειρουργικά εξαιρέσιμους όγκους. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην υποσταδιοποίηση του όγκου και στη χειρουργική εξαίρεση τοπικά εκτεταμένων όγκων. Όπως ανάφερε η Δρ. Κατσώχη η ακτινοθεραπεία διευκολύνει επεμβάσεις διατήρησης του σφικτήρα, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εξατομικευμένη θεραπεία η οποία προσαρμόζεται στο προφίλ και στις ανάγκες κάθε ασθενή.

 

 

Οκτώβριος 2018

5-6 Οκτωβρίου, 3ο Πολυεπιστημονικό Συνέδριο Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου Συνεδριακό Κέντρο “Ν. ΛΟΥΡΟΣ”, Θεραπευτήριο Μητέρα, Αθήνα
Επιστήμονες από πολλές ειδικότητες, ειδικευόμενοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές, συμμετείχαν στο 3ο Πολυεπιστημονικό Συνέδριο Καρκίνου Κεφαλής &Τραχήλου, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου (ΕΕΟΚΤ), στις 5 & 6 Οκτωβρίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ν. ΛΟΥΡΟΣ” του Θεραπευτηρίου Μητέρα, στην Αθήνα.
Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ -Ογκολόγος/ Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη προήδρευσε των εκπαιδευτικών διαλέξεων, που δόθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, με θέματα «Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου», «Αρχές ακτινοθεραπείας & ανοσολογίας του καρκίνου» αλλά και «Νεότερα φάρμακα και μοριακοί στόχοι».

15 Οκτωβρίου, Διάλεξη «Υποστηρικτική και ανακουφιστική θεραπεία χρονίως πασχόντων» Διεθνές Ιατρικό Επιστημονικό Συνέδριο Hotel Dolce, Βραυρώνα Αττικής
Στην υποστηρικτική και ανακουφιστική θεραπεία χρονίως πασχόντων, εστίασε η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στη διάλεξή της ενώπιον ακροατηρίου που αποτελούνταν από Ρώσους επιστήμονες – ιατρούς και φαρμακοποιούς- η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο Διεθνούς Επιστημονικού Ιατρικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Κοινωνικής Οργάνωσης Ιατρών και Φαρμακοποιών Ρωσίας, με θέμα: «Οργάνωση και μέθοδοι παρηγορητικής ιατρικής φροντίδας». Η επιστημονική διοργάνωση έλαβε χώρα, στις 15 Οκτωβρίου 2018, στο Hotel Dolce, στη Βραυρώνα Αττικής.

 

 

Σεπτέμβριος 2018

12 Σεπτεμβρίου, ομιλία «Πόνος: τι τρόπους έχουμε σήμερα για την αντιμετώπισή του;», Αίθουσα Ayurveda Hellas, Αθήνα
Ομιλία με θέμα τον πόνο και τους τρόπους που διαθέτει σήμερα η επιστήμη για την αντιμετώπισή του, πραγματοποίησε η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 (18:30–20:00), σε αίθουσα της Ayurveda Hellas (Νίκης 28, Σύνταγμα, Αθήνα). Την εκδήλωση διοργάνωσαν ανεξάρτητοι συνεργάτες της LifeWave, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της εταιρείας.

21 Σεπτεμβρίου, επιστημονική ημερίδα της ΑΚΟΣ σε συνεργασία 401 ΓΣΝΑ & ΑΚΟΣ «Εξατομικευμένη θεραπεία στον ογκολογικό ασθενή», Αμφιθέατρο 401 ΓΣΝΑ, Αθήνα
Οι εξατομικευμένες θεραπείες που στοχεύουν στις γονιδιακές βλάβες των νεοπλασματικών κυττάρων του ογκολογικού ασθενή, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες του και τον τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζει, βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το 401 ΓΣΝΑ και η ΑΚΟΣ, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, στο αμφιθέατρο του 401 ΓΣΝΑ. Τίτλος της επιστημονικής ημερίδας: «Εξατομικευμένη θεραπεία στον ογκολογικό ασθενή» και εντάσσονταν στις κοινές δράσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΑΚΟΣ: θεραπεία σώματος και ψυχής», στο πλαίσιο του Συμφωνητικού Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, Αίθουσα Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης», Φλώρινα
Φωτογραφίες

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Λέσχη Αξιωματικών Καστοριάς, Καστοριά.Επιστημονικές εκδηλώσεις « Πρόληψη – μια ενσυνείδητη πράξη»
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η μη κερδοσκοπική εταιρία «ΑΚΟΣ: θεραπεία σώματος και ψυχής» στο πλαίσιο του Συμφωνητικού Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στις 18.00, συνδιοργάνωσαν επιστημονική εκδήλωση με θέμα: “Πρόληψη – μια ενσυνείδητη πράξη” στην αίθουσα του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης» στη Φλώρινα και αντίστοιχη εκδήλωση, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί στη Λέσχη Αξιωματικών Καστοριάς. Στόχος της συνεργασίας είναι, να γίνει συνείδηση το ότι ο καρκίνος δεν αποτελεί πλέον “επάρατη νόσο” αλλά μία ασθένεια, που αν την αντιμετωπίσεις έγκαιρα αποθεραπεύεσαι: «κλειδί» στην αποτροπή του καρκίνου η πρόληψη. Στις επιστημονικές εκδηλώσεις συμμετείχαν η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος & Πρόεδρος της AΚΟΣ, ο Δρ. Σπύρος Γκούβαλης, Χειρουργός-Ουρολόγος, η Φλώρα Σταυρίδη, Παθολόγος Ογκολόγος και ο Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας.

30 Σεπτεμβρίου, Race for the Cure Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα
Γυναίκες που βγήκαν νικήτριες, survivors του καρκίνου, αποθεραπευμένες μέλη της ΑΚΟΣ, έλαβαν χθες μέρος στο Race for the Cure, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και με την έγκριση της αμερικανικής Οργάνωσης Susan G. Komen.
Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε για δέκατη χρονιά στο κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες συμμετοχές και στόχο να αναδείξει το μήνυμα της πρόληψης. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά, πλημμύρισαν το Ζάππειο ντυμένοι στα άσπρα και στα ροζ και έτρεξαν ή περπάτησαν, για να περάσουν το μήνυμα της νίκης, για τη μαμά, τη γιαγιά τους ή τη φίλη τους που νίκησε τον καρκίνο και για να θυμίσουν σε όλες τις γυναίκες ότι δεν πρέπει να παραλείπουν την αυτοεξέταση και τη μαστογραφία τους.

 

 

Ιούνιος 2018

3 Ιουνίου, εκδήλωση της ΑΚΟΣ «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής», Ξενοδοχείο Crown Plaza, Αθήνα
Ογκολογικοί ασθενείς, αποθεραπευμένοι από τον καρκίνο αλλά και γιατροί-ερασιτέχνες φωτογράφοι, μέσα από σκίτσα και φωτογραφίες τους, μίλησαν για τη ζωή και τη μάχη με τον καρκίνο. Με όχημα την Τέχνη, η ΑΚΟΣ έφερε κοντά ογκολογικούς ασθενείς και αποθεραπευμένους με τους θεραπευτές τους, με στόχο να ενισχύσει την ατμόσφαιρα ασφάλειας και αποδοχής, απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχούς θεραπευτικής διαδικασίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο Crown Plaza, της Αθήνας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, στο πλαίσιο Συμφωνητικού Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν ΓΕΣ και ΑΚΟΣ. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου ενώ οι ηθοποιοί Παναγιώτα Βλαντή και Θανάσης Κουρλαμπάς διάβασαν κείμενα σημαντικών ανθρώπων, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο. Στη συλλογή, ταξινόμηση και την εν δυνάμει ερμηνεία των εικόνων, συνέβαλε η συνεργάτιδά της ΑΚΟΣ, κλινική ψυχολόγος Ελένη Ταρναρά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης είχε η βραβευμένη φωτογράφος Μάρω Κουρή.
Αφίσα – Πρόσκληση – Φωτογραφίες Βίντεο

6 Ιουνίου, διάλεξη «Ακτίνες ζωής», Αμφιθέατρο Δημαρχείου Περιστερίου, Αττική
Προσεγγίζοντας την ακτινοβολία ως ένα νόμισμα με δύο όψεις που προσφέρει οφέλη αλλά ελλοχεύει και κινδύνους, η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Κατσώχη εστίασε στο πλαίσιο της διάλεξής της, στα οφέλη που απορρέουν από την παρουσία των ακτινών αλλά και στις ιδιαιτερότητες της διαχείρισής τους, καθώς η ακτινοβολία δεν έχει μόνο επιστημονική χρήση αλλά πρωταγωνιστεί και σε σειρά εφαρμογών που διευκολύνουν τη ζωή μας (κινητή τηλεφωνία, ασύρματα δίκτυα κ.α). Η διάλεξη της Δρος Κατσώχη ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων του Δήμου Περιστερίου, που στόχο έχουν να ενημερώσουν τους πολίτες σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δήμου Περιστερίου.

15 & 16 Ιουνίου 2018, Επιστημονικό Συνέδριο 7η Ετήσια Συνάντηση για τους Καρκίνους του Πεπτικού Συστήματος, Ξενοδοχείο Larissa Imperial, Λάρισα
Στο συνδυασμό ακτινοθεραπείας και ανοσοθεραπείας, εστίασε στρογγυλή τράπεζα στην οποία προήδρευσε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος-Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στο πλαίσιο της 7ης Ετήσιας Συνάντησης για τους Καρκίνους του Πεπτικού Συστήματος, η οποία έλαβε χώρα στις 15 & 16 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, της Λάρισας. Την συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και το Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας του Γ.Ν. Λάρισας.

 

 

Μάιος 2018

7 Μαΐου, διάλεξη «Να σε προσέχεις, να με προσέχεις», 1ο & 12ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου Γαλάτσι, Αττική
Το μήνυμα της πρόληψης απευθύνεται σε όλα τα φύλα και τις ηλικίες γι’ αυτό και η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, βρέθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του συγκροτήματος των 1ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου, προκειμένου να αναδείξει στο πλαίσιο της ομιλίας της, τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η μητέρα, προκειμένου με ψυχική και σωματική υγεία, να επιτελέσει την ανατροφή των παιδιών της. Η ενημερωτική εκδήλωση έλαβε χώρα στις 7 Μαΐου 2018 και την προλόγισε ο αντιδήμαρχος Γαλατσίου κ. Μάνος Ελευθερίου.

8 Μαΐου, ομιλία «Ο καθοριστικός ρόλος του εμβολιασμού στην εποχή της αμφισβήτησής του», Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς, Αττική
Στην καθοριστική σημασία του εμβολιασμού- σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησής του- εστίασε η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στο πλαίσιο ομιλίας της, που έλαβε χώρα στις 8 Μαΐου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς. Την ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσαν τα ΡΟΤΑΡΑΚΤ Κηφισιάς, σε μία προσπάθεια να γίνει κοινό κτήμα το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί από την παιδική ηλικία, μάς προφυλάσσουν από ασθένειες οι οποίες κάποτε ταλάνιζαν τον ανεπτυγμένο κόσμο και δυστυχώς κάνουν την επανεμφάνισή τους, με την άφιξη ανεμβολίαστων πληθυσμών και την παράλληλη εκδήλωση ενός κινήματος που αμφισβητεί τις αρετές και την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

21 Μάϊου 2018, Συμφωνητικό Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης ΓΕΣ & ΑΚΟΣ Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Αθήνα
Συμφωνητικό Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης (Memorandum of Understanding ή αλλιώς MOU) υπέγραψαν τη Δευτέρα 21 Μάϊου 2018, εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου Στρατού ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και εκ μέρους της ΑΚΟΣ η Πρόεδρος της Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη. Όπως συμφωνήθηκε, οι επιστήμονες της ΑΚΟΣ, όλων των ειδικοτήτων (ογκολόγοι, χειρουργοί, ουρολόγοι, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α) θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΓΕΣ, για την από κοινού διενέργεια επιστημονικών και κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά και συνεδρίων, με στόχο αφενός την ενημέρωση του έμψυχου δυναμικού του ΓΕΣ σε θέματα υγείας και πρόληψης και αφετέρου την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου ανά την Ελληνική Επικράτεια. Το ευρύ πεδίο των δράσεων επεκτείνεται έως και τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών, σε συνεργασία με το 401 ΓΣΝΑ και το 424 ΓΣΝΕ, οι οποίες θα αφορούν σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας.

29 Μάιου, ομιλία «Πρόληψη: μια καθημερινή πράξη», Αίθουσα Δημαρχείου, Μεγαλόπολη Αρκαδίας
Την καθοριστική σημασία της πρόληψης στο να κατακτήσουμε πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής, ανέδειξε η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στο πλαίσιο ομιλίας της στα μέλη και στους φίλους του Γυναικείου Συλλόγου «Καλλιστώ» της Μεγαλόπολης Αρκαδίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 29 Μαΐου 2018, σε αίθουσα του Δημαρχείου Μεγαλόπολης.

 

 

Απρίλιος 2018

2 Απριλίου, διάλεξη «Πρόληψη: μια ενσυνείδητη πράξη», Αίθουσα συνεδριάσεων Ομίλου Coca Cola, Φραγκοκλησιάς 9 Μαρούσι, Αθήνα
Η ενημέρωση του προσωπικού μεγάλων εταιριών στο σημαντικό ζήτημα της πρόληψης εντάσσεται στις προτεραιότητες της ΑΚΟΣ, καθώς διασπείρει το μήνυμά της, σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο έλαβε χώρα η διάλεξη της Προέδρου της ΑΚΟΣ- Ογκολόγου/Ακτινοθεραπευτή Δρος Δέσποινα Κατσώχη, στο προσωπικό της εταιρίας Coca Cola, για τη σημασία της πρόληψης, η οποία υπό προϋποθέσεις προσφέρει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής σε όλους. Η διάλεξη δόθηκε στις 2 Απριλίου 2018 (14.00), στην αίθουσα συνεδριάσεων του ομίλου (Φραγκοκλησιάς 9, Μαρούσι, Αττική)

21 & 22 Απριλίου, ομιλία «Ακτινοθεραπεία Μ.Κ.Π- Μικροκυτταρικού Καρκίνου του Πνεύμονα» 9ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Up to date «Καρκίνος Πνεύμονα: στην Εποχή της Εξατομικευμένης Θεραπείας», Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα
Στον καθοριστικό ρόλο της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του πνεύμονα και δη στον Μ.Κ.Π (Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα), αναφέρθηκε η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 9ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Up to date, με θέμα: «Καρκίνος Πνεύμονα: στην Εποχή της Εξατομικευμένης Θεραπείας» το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ερευνητική Ομάδα Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία”, στις 21 & 22 Απριλίου 2018, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza, στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης, η Δρ. Κατσώχη εκτέλεσε και χρέη Προέδρου σε στρογγυλό τραπέζι το οποίο εστίασε στο ρόλο της ακτινοθεραπείας, στον καρκίνο του πνεύμονα.

27 & 28 Απριλίου, επιστημονική διημερίδα «Καρκίνος του Μαστού 2018 – Νεότερα Δεδομένα», Θεραπευτήριο ΜΗΤΕΡΑ, Συνεδριακό Κέντρο Ν. Λούρος
Στα νεότερα δεδομένα στον καρκίνο του μαστού εστίασε επιστημονική διημερίδα στην οποία συμμετείχε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ- Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη. Συνέβαλε με την επιστημονική της εμπειρία στην επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών, εκτελώντας χρέη Προέδρου, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Προκλήσεις στην Τοπική Θεραπεία και Παθολογική Ανατομία». Την 3η Επιστημονική Διημερίδα «Καρκίνος του Μαστού 2018, Νεότερα Δεδομένα» διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία «Λωτός» σε συνεργασία με το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού, τις Α’, Β’, Γ’ Κλινικές Μαστού, την Ογκολογική Κλινική του Δ.Θ.Κ.Α. «Μητέρα» και το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Δ.Θ.Κ.Α. «Υγεία» και έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Λούρος του Θεραπευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.

27 & 28 Απριλίου, 5ο Συνέδριο Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Εξατομικευμένων Θεραπειών, Υπό την αιγίδα της ΑΚΟΣ “Στοχευμένες Ανοσο- θεραπείες σε συμπαγείς κακοήθειες” & Ηighlights του 16th ΤΑΤ Congress 2018 (5-7 March Paris) Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
Υπό την αιγίδα της ΑΚΟΣ πραγματοποιήθηκε το 5ο Συνέδριο της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Εξατομικευμένων Θεραπειών που εστίασε στις “Στοχευμένες Ανοσοθεραπείες σε συμπαγείς κακοήθειες” & Ηighlights του 16th ΤΑΤ Congress 2018 (5-7 March Paris), στις 27 & 28 Απριλίου 2018 στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Στόχος του συνεδρίου, η καταγραφή όλων των νεότερων επιστημονικών δεδομένων αναφορικά με τις κακοήθειες και την ανοσοθεραπεία και η ώσμωση των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τον ογκολογικό ασθενή. Η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη εκτέλεσε χρέη Προέδρου, σε στρογγυλό τραπέζι το οποίο εστίασε στις «Στοχευμένες Θεραπείες Ανοσοθεραπείας στον Καρκίνο του Προστάτη».

 

 

Μάρτιος 2018

12 Μαρτίου 2018, επιστημονική εκδήλωση για την πρόληψη και την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών, Δημαρχείο Κηφισιάς, Αθήνα
Επιστημονική εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης αλλά και της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, στο Δημαρχείο Κηφισιάς.
Στο πλαίσιο της, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, ανέπτυξε το θέμα: «Πρόληψη: μια καθημερινή πράξη» φωτίζοντας όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς, στις οποίες μπορούμε να εντάξουμε πρακτικές πρόληψης που θα μας χαρίσουν πολλά και ποιοτικά χρόνια υγείας.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του δήμου Κηφισιάς, οι Ροταριανοί Όμιλοι Κηφισιάς – Πολιτείας, Φιλοθέης και οι Όμιλοι Ροταράκτ Κηφισιάς, Φιλοθέης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, δώδεκα Ροταράκτορες έγιναν δότες μυελού των οστών, μετά σχετική ομιλία της εκπροσώπου του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας κα Κάτιας Χατζηπέτρου.

21 Μαρτίου 2018, συντονισμός επιστημονικής συνάντησης, Αίθουσα συγκεντρώσεων νοσοκομείου Υγεία, Αθήνα
Στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής της σε επιστημονικές εκδηλώσεις που προάγουν τον διεπιστημονικό διάλογο και εστιάζουν σε θέματα που αφορούν στον ογκολογικό ασθενή, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, προήδρευσε επιστημονικής συνάντησης που έλαβε χώρα την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στην αίθουσα συγκεντρώσεων του 6ου ορόφου του νοσοκομείου Υγεία. Στο πλαίσιο της η δικηγόρος και νομική εκπρόσωπος του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ κα Βιβή Λοβέρδου ανέπτυξε το θέμα: «Μπορεί ο ασθενής να ρυθμίσει εκ των προτέρων τα όρια της θεραπευτικής του μεταχείρισης; Δεσμεύεται ο ιατρός;» Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιστημονική Ένωση Ιατρών ΔΚΘΑ Υγεία.

23 & 24 Μαρτίου 2018, Συνέδριο με θέμα «Εφαρμογή των Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών στους Συμπαγείς Όγκους», Ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
Στην αποφυγή της υποτροπής στον καρκίνο του μαστού, στη συμβολή της ανοσο-ογκολογίας, στο ρόλο των κληρονομικών συνδρόμων αλλά και στις νεότερες εξελίξεις της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας στη θεραπεία του, εστίασε στρογγυλή τράπεζα στην οποία προήδρευσε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, το Σάββατο 24 Μαρτίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα: «Εφαρμογή των Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών στους Συμπαγείς Όγκους».
Το διήμερο επιστημονικό συνέδριο συνδιοργάνωσαν σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου και η Ελληνική και Διεθνή Εταιρεία Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών.

 

 

Φεβρουάριος 2018


2 & 3 Φεβρουαρίου 2018, Επιστημονική διημερίδα της ΑΚΟΣ με τίτλο  «Αντιπαραθέσεις στην Ογκολογία», Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να λένε «Παντί λόγω λόγος παλαίει» δηλαδή σε κάθε λόγο υπάρχει και αντίλογος. Η σύγχρονη ογκολογία έχει ανάγκη αυτόν τον αντίλογο γιατί μόνο μέσα από γόνιμες αντιπαραθέσεις μπορούμε να βαδίσουμε στα νέα μονοπάτια της επιστήμης μας. Σ’ αυτήν τη διαδικασία φιλοδοξούν να συμβάλλουν οι «Αντιπαραθέσεις στην ογκολογία», μέσα από την παράθεση των νεότερων επιστημονικών δεδομένων, με τους σύνεδρους να παίρνουν θέση έναντι αυτών των εξελίξεων μέσω της ψήφου τους.
Δελτίο Τύπου– Πρόγραμμα – Κάρτα – Φωτογραφίες – Βίντεο

Διήμερη επιστημονική συνάντηση της ΑΚΟΣ με τίτλο «Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου», 3 & 4 Φεβρουαρίου 2018, Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα
Η ανάλυση της αλληλουχίας του DNA των γονιδίων και ο προσδιορισμός της μοριακής ταυτότητας του καρκίνου του προστάτη σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή διαπερινεϊκή βιοψία του προστάτη αδένα, καθοδηγούμενη από το διορθικό υπερηχογράφημα και την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία σύντομα θα οδηγήσει στην μερική ακτινοβόληση του προστάτη, εστιάζοντας στη θεραπεία της καρκινικής εστίας, με προφανή οφέλη για τον ασθενή.
Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στα βασικά συμπεράσματα της επιστημονικής διημερίδας της ΑΚΟΣ με τίτλο «Αντιπαραθέσεις στην ογκολογία», η οποία έλαβε χώρα στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2018, στο ξενοδοχείο Crown Plaza στην Αθήνα και στο πλαίσιό της γιορτάστηκαν τα 20χρονα της βραχυθεραπείας του προστάτη αδένα στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της διήμερης επιστημονικής συνάντησης παρατέθηκαν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, σε θέματα της σύγχρονης ογκολογίας όπως ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος στο παχύ έντερο, η σχέση της ακτινοθεραπείας με την ανοσοθεραπεία και τα νέα φάρμακα, ο καρκίνος του προστάτη κ.α

Επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονα θέματα κυτταρολογίας», 24 Φεβρουαρίου 2018, Συνεδριακό Κέντρο Ν. Λούρος «ΜΗΤΕΡΑ», Αθήνα
Σταθερά προσανατολισμένη στη σύμπραξη των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον ογκολογικό ασθενή αλλά και στην ενίσχυση του επιστημονικού διαλόγου, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, προήδρευσε επιστημονικής ενότητας που εστίασε στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, στο πλαίσιο επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Σύγχρονα θέματα κυτταρολογίας».
Το συνέδριο που έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο Ν. Λούρος του ΜΗΤΕΡΑ, διοργάνωσε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ/ΜΗΤΕΡΑ.

 

 

Ιανουάριος 2018

16 Ιανουαρίου, ομιλία στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΙ Αθήνας
Η μεταλαμπάδευση γνώσης που απορρέει από πολύχρονη εμπειρία στις νεότερες γενιές επιστημόνων αποτελεί προτεραιότητα και όχι μόνο στο χώρο της ογκολογίας. Με αυτό το σκεπτικό η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ – Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη αποδέχθηκε πρόσκληση των ΤΕΙ Αθήνας να μιλήσει στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές των ιατρικών εργαστηρίων των ΤΕΙ που παρακολουθούν τον μεταπτυχιακό κύκλο με τίτλο «Βιοϊατρικές μέθοδοι και τεχνολογία στη διάγνωση». Η διάλεξη της που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις των ΤΕΙ στις 16 Ιανουαρίου 2018, είχε τίτλο: «Η απεικόνιση στην ογκολογία».

21 Ιανουαρίου, ενημερωτική εκδήλωση στα ΚΑΠΗ Ωρωπού, Ωρωπός Αττικής
Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη σταθερά προσανατολισμένη στις δημιουργικές συμπράξεις με φορείς και οργανώσεις που αναπτύσσουν κοινωνικό έργο, αποδέχθηκε πρόσκληση της οργάνωσης «Άγγιγμα ζωής» και πραγματοποίησε ομιλία για την αξία της πρόληψης αλλά και για ανάγκες των ατόμων της τρίτης ηλικίας, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018, για τα ΚΑΠΗ Ωρωπού Αττικής.

27 Ιανουαρίου, επιστημονική ημερίδα της ΑΚΟΣ και της Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς”, «Καρκίνος Προστάτη», Ξενοδοχείο Royal Olympic, Αθήνα
Στην αντιμετώπιση του εντοπισμένου & τοπικά προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, στο ρόλο της ενεργούς παρακολούθησή του, στην ανοιχτή ριζική προστατεκτομή, στη ρομποτική ριζική προστατεκτομή αλλά και στο ρόλο της ακτινοθεραπείας και της βραχυθεραπείας, εστίασε επιστημονική ημερίδα με γενικό τίτλο: «Καρκίνος προστάτη» που συνδιοργάνωσαν η ΑΚΟΣ και η Ουρολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς”, στις 27 Ιανουαρίου Ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη αναφέρθηκε στη μέθοδο της βραχυθεραπείας του προστάτη, μέθοδος η οποία προσφέρει αναίμακτες λύσεις με αποτελέσματα εφάμιλλα της χειρουργικής επέμβασης.

 

 

 

Νοέμβριος 2017

9 Νοεμβρίου, Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη στον καρκίνο, Δημαρχείο Κηφισιάς
Τη σημαντικότητα της πρόληψης στη μάχη ενάντια στον καρκίνο αλλά και την αναγκαιότητα να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής που υπόσχεται μακροζωία, ανέδειξε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο ομιλίας της με θέμα: «Η πρόληψη είναι στάση ζωής», που έλαβε χώρα στο δημαρχείο Κηφισιάς, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν Lions και Δήμος Κηφισιάς.

17 και 18 Νοεμβρίου, Μαθήματα Σχολής Μαστολογίας, Αμφιθέατρο του Μαιευτηρίου Λητώ, Αίθουσα «Επαμεινώνδας Μεγαπάνος», Αθήνα
Διάλεξη με θέμα: «Νεότερες εξελίξεις της ακτινοθεραπείας του καρκίνου του μαστού» έδωσε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Σχολής Μαστολογίας, που έλαβαν χώρα στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο του Μαιευτηρίου Λητώ/ αίθουσα «Επαμεινώνδας Μεγαπάνος», στην Αθήνα.
Η Δρ. Κατσώχη με την πολύτιμη εμπειρία της, απότοκο της επιστημονικής της διαδρομή, συνέβαλε στην επιτυχή ολοκλήρωση των πέντε διήμερων κύκλων μαθημάτων της Σχολής Μαστολογίας, που στόχο είχαν να προσφέρουν για έβδομη χρονιά στους Έλληνες Ιατρούς, εξειδικευμένες γνώσεις στη Μαστολογία.

22 Νοεμβρίου, Η ΑΚΟΣ με τον Movember στην Ελευσίνα. Ενημερωτική εκδήλωση για την ανάδειξη της πρόληψης στους άνδρες, Δημαρχείο Ελευσίνας
Η ΑΚΟΣ με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης στην καταπολέμηση του καρκίνου και στους άνδρες- στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος του Movember- διοργάνωσε στην Ελευσίνα ενημερωτική εκδήλωση με την οποία σάλπισε την αναγκαιότητα το «ισχυρό» φύλο να θέσει ως προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας του, εγκαταλείποντας βλαβερές συνήθειες και υιοθετώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Ελευσίνας, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων οι οποίοι απευθύνθηκαν σε μία κατάμεστη αίθουσα, για να ακολουθήσει στο τέλος των τοποθετήσεών τους διάλογος με το κοινό. Συνοδοιπόροι της ΑΚΟΣ στον εορτασμό του παγκόσμιου κινήματος του Movember ήταν η Ουρολογική Κλινική του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς και ο επικεφαλής της Δρ Κωνσταντίνος Ντούμα και ο κοινωνικά ευαίσθητος Δήμος Ελευσίνας.
Να σημειωθεί ότι καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο η έγκυρη διάγνωση του διασφαλίζει την ολοκληρωτική θεραπεία του.

 

 

Οκτώβριος 2017

26 Οκτωβρίου 2017, Επιστημονικές συναντήσεις του ΔΚΘΑ Υγεία, Αμφιθέατρο ΔΚΘΑ Υγεία
Στα «κρίσιμα ερωτήματα στο μη μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα» επιχείρησε να απαντήσει η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος /ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη με την ομότιτλη ομιλία της, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των επιστημονικών συναντήσεων που διοργανώνει η Επιστημονική Ένωση Ιατρών ΔΚΘΑ Υγεία, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων των μελών της αναφορικά με τις νεότερες εξελίξεις και τα δεδομένα που αφορούν σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας.

 

 

Σεπτέμβριος 2017

1 & 2 Σεπτεμβρίου 2017, Διημερίδα για τον Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστεως, Ζαρούχλα Αχαΐας, Ξενοδοχείο Στύγα
Στο ρόλο της ακτινοθεραπείας στη διατήρηση της κύστης στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, στην εισαγωγική και επικουρική χημειοθεραπεία αλλά και στα νεότερα δεδομένα αναφορικά με την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο της κύστης, εστίασε μεταξύ άλλων επιστημονική διημερίδα που διοργάνωσε η Ουρολογική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», στις επιτυχείς εργασίες της οποίας συνέβαλε η ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη προεδρεύουσα στην ενότητα με τίτλο «Συνεργασία με Ακτινοθεραπευτές και Ογκολόγους».
Η υψηλού επιπέδου επιστημονική διοργάνωση έλαβε χώρα στη Ζαρούχλα Αχαΐας, τις δύο πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν σε αυτήν έγκριτοι επιστήμονες από το χώρο της κλινικής ογκολογίας.

15 & 16 Σεπτεμβρίου 2017, 2ο Πολυεπιστημονικό Συνέδριο για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, Συνεδριακό Κέντρο “Ν. ΛΟΥΡΟΣ”, Νοσοκομείο Μητέρα, Αθήνα
Την επιστημονική της εμπειρία στην υπηρεσία των νεότερων γενεών- ειδικευομένων και μεταπτυχιακών φοιτητών- έθεσε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη ως προεδρεύουσα των εκπαιδευτικών διαλέξεων, που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του 2ου Πολυεπιστημονικού Συνεδρίου για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου.
Στο Πολυεπιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου (ΕΕΟΚΤ) συμμετείχαν επιστήμονες από πολλές ειδικότητες και πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο “Ν. ΛΟΥΡΟΣ” του Νοσοκομείου Μητέρα στην Αθήνα, στις 15 & 16 Σεπτεμβρίου 2017.

29 & 30 Σεπτεμβρίου 2017, Διημερίδα με τίτλο: «Διλήμματα & Θέματα Αιχμής στην Ογκολογία», Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
Με την επιστημονική της εμπειρία, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη συνέβαλε ως προεδρεύουσα στρογγυλής τραπέζης, στην επιτυχή διοργάνωση διημερίδας με θέμα «Διλήμματα & Θέματα Αιχμής στην Ογκολογία», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Δεικτών Καρκίνου και Στοχευμένης Θεραπείας στις 29 & 30 Σεπτεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.

 

 

Ιούνιος 2017

16 & 17 Ιουνίου 2017, Ετήσια συνάντηση για καρκίνους του πεπτικού συστήματος, Ξενοδοχείο Larissa Imperial, Λάρισα
Μία θεματική ογκολογική συνάντηση που συγκέντρωσε επιφανείς επιστήμονες της ελληνικής ογκολογίας, συνδιοργάνωσαν η επιστημονική εταιρία «ΑΚΟΣ» και το Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Στο επίκεντρο της βρέθηκε η διερεύνηση των εξελίξεων και των θεραπευτικών διλημμάτων στη θεραπεία του καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Την πρώτη ημέρα οι ομιλητές εστίασαν στον καρκίνο του στομάχου και του παγκρέατος, προσεγγίζοντας το σκέλος της κλινικής ογκολογίας, παθολογικής ογκολογίας, χειρουργικής ογκολογίας, ακτινοδιαγνωστικής και παθολογικής ανατομικής ενώ τη δεύτερη μέρα των εργασιών επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις που αφορούν στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

23-25 Ιουνίου 2017, 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεραπευτικής Ογκολογίας, Ξενοδοχείο The MET, Θεσσαλονίκη
Στις νέες εξελίξεις στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία εστίασε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στην ομιλία της στο πλαίσιο του 16οου Πανελλήνιου Συνεδρίου Θεραπευτικής Ογκολογίας, που έλαβε χώρα από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα συνέβαλε με την εμπειρία της συμμετέχοντας στο Προεδρείο του επιστημονικού προγράμματος της διοργάνωσης αναφορικά με το καρκίνο του προστάτη. Το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και η εταιρία Ιατροβιολογικής Έρευνας του Καρκίνου, με στόχο την παράθεση των νέων δεδομένων στο πεδίο της ογκολογίας ενώ συμμετείχαν σε αυτό έγκριτοι επιστήμονες.

 

 

Μάιος 2017

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, Επιστημονική Ημερίδα “Μελάνωμα – Νέα Δεδομένα για τον Δερματικό Καρκίνο” – Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα)
Στο ρόλο της ακτινοθεραπείας στον δερματικό καρκίνο εστίασε στην ομιλία της, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: “Μελάνωμα – Νέα Δεδομένα για τον Δερματικό Καρκίνο” που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών- Εθελοντών- Φίλων- Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι» Αθηνών, την Πέμπτη 4 Μαΐου στη Λ.Α.Ε, στο κέντρο της Αθήνας. Η ημερίδα ασχολήθηκε ακόμη με τη χειρουργική αντιμετώπιση του μελανώματος, τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας, το ρόλο της ανοσοθεραπείας στο μελάνωμα κ.α

Διημερίδα – Επιστημονικό Σεμινάριο «Γυναίκα & Καρκίνος: από την πρόληψη στη θεραπεία» 12 & 13 Μαΐου 2017,Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα
Υπό την αιγίδα της ΑΚΟΣ, το Ογκολογικό Τμήμα Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, διοργάνωσε διημερίδα/ επιστημονικό σεμινάριο με θέμα: «Γυναίκα & Καρκίνος: από την πρόληψη στη θεραπεία» στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.
Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο της ομιλίας της αναφέρθηκε στο ρόλο της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού ενώ η διοργάνωση εστίασε ακόμη στις σύγχρονες εξελίξεις στο γυναικολογικό καρκίνο και στις άλλες νεοπλασίες, από την πρόληψη έως τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Έγκριτοι επιστήμονες από το χώρο της ογκολογίας αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην ανοσοθεραπεία και στα οφέλη της αλλά και στις νεότερες εξελίξεις στους καρκίνους παχέος εντέρου, τραχήλου και αιδίου, ωοθήκης και ενδομητρίου αλλά και στον καρκίνο του μαστού.
13 & 14 Μαΐου 2017, 8ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Up To Date  “Καρκίνος Πνεύμονα. Νέες θεραπείες – Νέες Προκλήσεις”, Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα
«Ακτινοθεραπεία τοπικά προχωρημένης νόσου. Επιλογή του σωστού ασθενούς» ήταν ο τίτλος του θέματος που ανέπτυξε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο του 8ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Up To Date με τίτλο “Καρκίνος Πνεύμονα. Νέες θεραπείες – Νέες Προκλήσεις”, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ερευνητική Ομάδα Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία” στην Αθήνα. Στην ίδια διοργάνωση η Δρ. Κατσώχη προσέφερε την επιστημονική εμπειρία της, προεδρεύοντας στην ενότητα «Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας στο Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα» αλλά και ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της διοργάνωσης.


 

Φεβρουάριος 2017


3 & 4 Φεβρουαρίου 2017, Διήμερη επιστημονική συνάντηση της ΑΚΟΣ με τίτλο «Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου»
Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι στενά συνδεδεμένη με την αποκωδικοποίηση του γονιδίου και την κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην ογκογένεση. Η επιστημονική κοινότητα εφαρμόζει πλέον εξατομικευμένες θεραπείες στον ογκολογικό ασθενή, με βάση τις ανάγκες και τον τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζει.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της διήμερης επιστημονικής συνάντησης με τίτλο: «Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου» με την οποία η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ γιόρτασε την πεντάχρονη διαδρομή της.
Επιστήμονες απ’ όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή, εστίασαν σε μελάνωμα, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνους νεφρού, προστάτη, εντέρου, κεφαλής και τραχήλου αλλά και μαστού. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας της ΑΚΟΣ για την πρόληψη στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.
Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση – Πρόγραμμα – Φωτογραφίες

10-12 Φεβρουαρίου 2017, Συνέδριο «Κατευθυντήριες Οδηγίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των Πνευμονολογικών Ασθενών», Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς 138), Αθήνα
Στις νεότερες εξελίξεις στην Ακτινοθεραπεία, στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο Στρογγυλής Τράπεζας, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών συνεδρίου με τίτλο: «Κατευθυντήριες Οδηγίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των Πνευμονολογικών Ασθενών», που οργάνωσε η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου στο κτίριο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στην Αθήνα.

 

 

Ιανουάριος 2017

28 Ιανουαρίου 2017,  2η Επιστημονική Ημερίδα «Καρκίνος του Μαστού 2017-Νεότερα δεδομένα», Συνεδριακό Κέντρο «Ν. ΛΟΥΡΟΣ», Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, Αθήνα
Στο μη διηθητικό καρκίνο του μαστού και στην εξατομικευμένη αντιμετώπισή του αναφέρθηκε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στη διάλεξη που έδωσε στο πλαίσιο της 2ης Επιστημονικής Ημερίδας με τίτλο «Καρκίνος Μαστού 2017 – Νεότερα Δεδομένα» που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού ΜΗΤΕΡΑ, η Α’ Κλινική Μαστού ΜΗΤΕΡΑ, η Β’ Κλινική Μαστού ΜΗΤΕΡΑ, η Ογκολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ, και το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο ΥΓΕΙΑ.
Όπως επισήμανε η Δρ. Κατσώχη ο μη διηθητικός καρκίνος του μαστού κατηγοριοποιείται στις αρχόμενες περιπτώσεις, με τις εξελιγμένες διαγνωστικές μέθοδοι να επιτρέπουν την έγκαιρη εντόπισή και την κατά περίπτωση αντιμετώπισή του.

 

 

 

Νοέμβριος 2016

Ενημερωτική ομιλία για την πρόληψη, 16 Νοεμβρίου 2016, Ολιστικό φαρμακείο, Άνοιξη, Αττική ,
Στο πλαίσιο των δράσεων της ΑΚΟΣ για την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης στον καρκίνο, η Πρόεδρός της, ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη ανέπτυξε στο ολιστικό φαρμακείο της Άνοιξης το θέμα: “Πρόληψη: Υπόσχεση Ζωής”, εστιάζοντας στα τέσσερα κλειδιά του καρκίνου του Μαστού, στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αλλά και σε πρακτικές συμβουλές οι οποίες εφόσον αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και μας θέτουν εγκαίρως σε εγρήγορση, αν εμφανίσουμε ανησυχητικά συμπτώματα που μας προειδοποιούν για την υγεία μας.

Ενημέρωση για την πρόληψη, επίσκεψη στο ΚΑΠΗ Β Μελισσίων, Αθήνα
Από το Νοέμβριο του 2016 η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, εγκαινίασε τις τακτικές- σε μηνιαία βάση- επισκέψεις της, στο ΚΑΠΗ Β’ Μελισσίων, στο πλαίσιο των οποίων αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο. Παράλληλα η Δρ. Κατσώχη ψηλαφεί τους μαστούς των γυναικών μελών του ΚΑΠΗ για ενδεχόμενα ύποπτα ευρήματα και στη συνέχεια τις εκπαιδεύει στην αυτοεξέταση των μαστών τους, καθοριστικό βήμα στην έγκαιρη ανίχνευση ύποπτων αλλοιώσεων.

 

 

 

Οκτώβριος 2016

21 & 22 Οκτωβρίου 2016, Πανελλήνιο Πολυεπιστημονικό Συνέδριο για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, Ξενοδοχείο Royal Olympic, Αθήνα
Στην επιτυχία των εργασιών του Πανελλήνιου Πολυεπιστημονικού Συνεδρίου για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, συνέβαλε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, ως μέλος της επιστημονικής του επιτροπής αλλά και ως προεδρεύουσα στο πρόγραμμα διαλέξεων της δεύτερης μέρας.Το υψηλού ενδιαφέροντος και επιστημονικού επιπέδου συνέδριο έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2016 και το διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου (ΕΕΟΚΤ). Οι εργασίες του προσείλκυσαν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, ειδικευόμενους και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενίσχυσαν το διάλογο των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή και συνέβαλαν στην έγκυρη ενημέρωση των συμμετεχόντων με την παράθεση των νεότερων επιστημονικών δεδομένων αναφορικά με τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, Συνέδριο “Food and drink Innovation – Συνταγές για υγιή κοινωνία και οικονομία”, Αθήνα
Τα ευρήματα της έρευνας της ΑΚΟΣ που αποτυπώνουν τις καλές και τις κακές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων -υγιών και ασθενών ενηλίκων- παρουσίασε η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο του συνεδρίου “Food and drink Inovation- Συνταγές για υγιή κοινωνία και οικονομία”, που έλαβε χώρα στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Το συνέδριο επιχείρησε τη σύζευξη της καινοτομίας στο σχεδιασμό προϊόντων από τη βιομηχανία τροφίμων- για την ενίσχυση των πωλήσεων- με την επιστημονική συμβολή του τομέα της υγείας: ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής επιτυγχάνει τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού αλλά και των οικονομικών αποτελεσμάτων βιομηχανίας και λιανεμπορίου.
Όπως επισημάνθηκε ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών με την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών υποστήριξης της καινοτομίας και ενίσχυσης της επένδυσης στην προώθηση της υγιεινής διατροφής από τη βιομηχανία.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου, Επιστημονική Ημερίδα: «Η πρόληψη είναι τρόπος ζωής», Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού Μαγνησίας
Στα πολλαπλά οφέλη της πρόληψης αναφέρθηκαν οι επιστήμονες που πλαισίωσαν την επιστημονική εκδήλωση της ΑΚΟΣ με τίτλο «Η πρόληψη είναι τρόπος ζωής», η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού Μαγνησίας, έναν ακόμη σταθμό για την Πανελλαδική ενημερωτική εκστρατεία της ΑΚΟΣ με τίτλο: «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα- Πρόληψης έργα».
Την Πρόεδρο της ΑΚΟΣ Ακτινοθεραπευτή- Ογκολόγο Δρ. Δέσποινα Κατσώχη πλαισίωσαν ο Γενικός Χειρουργός Βασίλης Αντωνίου, η Γενική Χειρουργός Αγγελική Γιοβάννη-Μπέη, η Διαιτολόγος /Διατροφολόγος Αλεξία Κατσαρού και ο Ιατρός, Χειρουργός- Ουρολόγος Σπύρος Γκούβαλης.

 

 

Ιούλιος 2016

23 Ιουλίου 2016, Θερινό Σχολείο Γηριατρικής, Αγριά, Βόλος
Στην αναγκαιότητα επακριβούς καθορισμού της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ασθενής τρίτης ηλικίας με καρκίνο, εστίασε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στη διάλεξη της με θέμα: «Σύνδρομο Ευθραυστότητας και ακτινοθεραπευτής ογκολόγος», στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Γηριατρικής που διοργάνωνε στις 23 Ιουλίου η Γηριατρική και Γεροντολογική Εταιρία Νοτιοδυτικής Ελλάδος στην Αγριά Βόλου.
Όπως επισήμανε η Δρ. Κατσώχη, η ευθραυστότητα είναι η συνθήκη εκείνη κατά την οποία αυξάνεται το ευάλωτο του ανθρώπου και μειώνονται οι αντοχές του οργανισμού και επακόλουθα οι δραστηριότητες όλων των λειτουργικών συστημάτων του. Με σειρά κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί διαγιγνώσκονται η αντοχή του ασθενούς σε συγκεκριμένες θεραπείες, η βιολογική και λειτουργική κατάστασή του και του παρέχονται σταδιακή και προσαρμοσμένη ενημέρωση και φροντίδα, σε μία περίοδο της ζωής του που ο καρκίνος του κάνει να αισθάνεται φοβισμένος, ανήμπορος και ευάλωτος. Στο πλαίσιο της παρεχόμενης θεραπευτικής αντιμετώπισης η ακτινοθεραπεία θεωρείται αποτελεσματική και πολύ καλά ανεκτή από τους ηλικιωμένους, καθώς δεν εμφανίζει ιδιαίτερες αντενδείξεις, τόσο στις ριζικές θεραπείες, όσο και στη χορήγηση παρηγορητικών θεραπειών για την απαλλαγή του ασθενή, από κάποια συμπτώματα.

 

Ιούνιος 2016

11 Ιουνίου 2016, Ημερίδα «Βήματα ασθενών» Ξενοδοχείο “New Hotel” Αθήνα
Ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα στο γιατρό και τον ασθενή, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν μέσα σ’ ένα δημιουργικό κλίμα την οπτική και τα επιχειρήματα τους επιχείρησε η ημερίδα με τίτλο «Βήματα ασθενών», που διοργάνωσε το iatronet.gr, το Σάββατο 11 Ιουνίου στην Αθήνα.
Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη εστίασε στον καθοριστικό ρόλο που παίζει για την θεραπευτική διαδικασία η σχέση εμπιστοσύνης που θα αναπτύξει ο ασθενής με τον θεράποντα γιατρό ενώ οι λοιποί συμμετέχοντες- επιστήμονες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων ασθενών- αναφέρθηκαν σε θέματα όπως η προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, ο ρόλος των social media στην επικοινωνία γιατρών και ασθενών αλλά και των ασθενών μεταξύ τους, ο ρόλος του εθελοντισμού αλλά και η ψυχολογική στήριξη των ασθενών.

 23-26 Ιουνίου, 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου Elite City Resort, Καλαμάτα
Τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Έρευνας που διενήργησε η ΑΚΟΣ για την χαρτογράφηση των διατροφικών μας συνηθειών και συμπεριφορών, παρουσίασε η Πρόεδρος της, ογκολόγος/ ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο του 9ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου, που έλαβε χώρα στην Καλαμάτα από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου. Η Δρ. Κατσώχη έθεσε υπόψη του ακροατηρίου – αποτελούμενο από έγκριτους επιστήμονες – τα αποτελέσματα της έρευνας, συνδέοντας την έννοια της πρόληψης με την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και διατροφής που συμβάλει στην μακροζωία.

 

 

Μάιος 2016

6 & 7 Μαΐου 2016, Συνέδριο: «Στοχευμένες θεραπείες σε συμπαγείς αιματολογικές κακοήθειες και σε ψυχιατρικές παθήσεις» Αίθουσα συνεδρίων ξενοδοχείου Elite City, Καλαμάτα 
Με τη στήριξη της ΑΚΟΣ- η οποία παρακολουθεί ενεργά τον επιστημονικό διάλογο γύρω από τα θέματα της ατζέντας της- έλαβε χώρα με απόλυτη επιτυχία, το συνέδριο της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρίας Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών, στην Καλαμάτα, στις 6 και 7 Μαΐου 2016, με θέμα: «Στοχευμένες θεραπείες σε συμπαγείς αιματολογικές κακοήθειες και σε ψυχιατρικές παθήσεις.
Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη συμμετείχε ενεργά ως Προεδρεύουσα στις εργασίες της έγκριτης επιστημονικής διοργάνωσης, η οποία εστίασε στις στοχευμένες θεραπείες σε όγκους του εγκεφάλου, στον καρκίνο του νεφρού, στις αιματολογικές κακοήθειες, στον καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του πνεύμονα αλλά και στις ψυχιατρικές παθήσεις.

28 Μαΐου 2016, 7ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Up to date, Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα
Τις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπείας στην θεραπευτική αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα ανέλυσε η ογκολόγος ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο του 7ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Up to date, Καρκίνος Πνεύμονα με θέμα “Η εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας”, το οποίο εστίασε στις νεώτερες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου πνεύμονα και διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ερευνητική Ομάδα Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία” στις 28 Μαΐου στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza, στην Αθήνα.

 

 

Μάρτιος 2016

18 Μαρτίου 2016, Master Class «Καρκίνος τραχήλου της μήτρας», Συνεδριακό Κέντρο Ν. Λούρος, Νοσοκομείο Μητέρα, Αθήνα
Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη συμμετείχε στο Master class “Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας” που διοργάνωσε το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας σε συνεργασία με την 1η Ογκολογική Κλινική του Υγεία στις 18 Μαρτίου 2016, στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Λούρος, στο Νοσοκομείο Μητέρα, στην Αθήνα. Συγκεκριμένα προήδρευσε των εργασιών της ενότητας με θέμα: «Τοπικά προχωρημένη νόσος» στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκαν οι μέθοδοι της ριζικής ακτινοθεραπείας και της βραχυθεραπείας.
18-19 Μαρτίου 2016, Διημερίδα – Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Γυναίκα και Καρκίνος. Από την πρόληψη στη θεραπεία»  ΑΚΟΣ & Ογκολογικό Τμήμα Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού ήταν το θέμα της ομιλίας της Προέδρου της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινας Κατσώχη, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με τίτλο «Γυναίκα και Καρκίνος. Από την πρόληψη στη θεραπεία» που συνδιοργάνωσαν η ΑΚΟΣ και Ογκολογικό Τμήμα Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, στις 18 & 19 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

 

Φεβρουάριος 2016

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, Επιστημονική Ημερίδα της 2470 Περιφέρειας του Rotary «Άνθρωπος και περιβάλλον», Αίθουσα Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Την αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος εξέτασε η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Υγείας της 2470 Περιφέρειας του Rotary, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή ειδικών και εκλεκτών επιστημόνων από ένα ευρύ φάσμα.
Στο κατάμεστο ακροατήριο της αίθουσας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος Δρ. Δέσποινα Κατσώχη ανέπτυξε το θέμα «Πώς επέδρασαν οι περιβαλλοντικές αλλαγές στην εξέλιξη του ανθρώπου». Μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο και παραθέτοντας ιστορικά γεγονότα και δεδομένα, τεκμηρίωσε την καθοριστική επίδραση των περιβαλλοντικών αλλαγών στην ανθρώπινη πορεία.

 

 

Ιανουάριος 2016

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, «Ο καρκίνος του πνεύμονα με μια άλλη … ματιά». Επιστημονική Ημερίδα της AKOΣ στο Crowne Plaza Hotel, αίθουσα Σωκράτης
Την θέαση του καρκίνου του πνεύμονα με μια «άλλη» ματιά που προϋποθέτει την ολιστική (βιο-ψυχο-κοινωνική) προσέγγιση του ασθενή και την εξατομικευμένη φροντίδα του, με την παράλληλη στήριξη του οργανισμού, του ψυχισμού και του κοινωνικού του περιβάλλοντος, επιχείρησε η διεπιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε η ΑΚΟΣ, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στην Αθήνα.
Συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες από τις εμπλεκόμενες ειδικότητες με τον ογκολογικό ασθενή (παθολόγοι-ογκολόγοι, χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές κ.α), μέσα από τις τοποθετήσεις των οποίων αναδείχθηκε και ο καθοριστικός ρόλος της ακτινοθεραπείας στην διαδικασία της θεραπευτικής προσέγγισης.
Στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης, η ΑΚΟΣ παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνάς της, για τον βαθμό εθισμού στο κάπνισμα του ογκολογικού ασθενή, τεκμηριώνοντας την ανάγκη, η διακοπή του καπνίσματος να αποτελεί μέρος του θεραπευτικού σχήματος, με την παροχή βοήθειας σε επιστημονικό επίπεδο.
Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση – Πρόγραμμα – Βίντεο – Φωτογραφίες

 

Δεκέμβριος 2015

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, Ενημερωτική Εκδήλωση: «Ασκούμαι και Προλαμβάνω», Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πεντέλης
Στα αγαθά της πρόληψης για την υγεία, όταν μετατρέπεται από απλή πληροφορία σε ενσυνείδητη δράση και συνδυάζεται με σωματική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή αναφέρθηκε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ Δέσποινα Κατσώχη, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα: «Ασκούμαι και προλαμβάνω».
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΑΚΟΣ με την Physiogen και έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρου του δήμου Πεντέλης, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων οι οποίοι χαρτογράφησαν τους βασικούς σταθμούς της πορείας προς μία ποιοτική μακροζωία.

 

 

Νοέμβριος 2015

12-15 Νοεμβρίου 2015, 23o Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, Ξενοδοχείο Candia Maris Αμμουδάρα, Ηράκλειο Κρήτης
Στο επιστημονικό δυναμικό του αύριο, σε φοιτητές ιατρικής ανέπτυξε τις βασικές αρχές της ακτινοθεραπείας, η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, ανταποκρινόμενη θετικά στην πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής του 23oυ Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Πανελλαδική Φοιτητική Ογκολογική Συνάντηση, που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

 

Οκτώβριος 2015

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, Εκδήλωση με άρωμα … γυναίκας, Αίθουσα « Μελίνα Μερκούρη», ώρα 18.00, Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού
Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ Δέσποινα Κατσώχη συναντήθηκε με τους δημότες Παπάγου Χολαργού σε μία εκδήλωση με… άρωμα γυναίκας, που φιλοξενήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού σε αίθουσα του δημαρχείου.
Η Δρ Κατσώχη στην ομιλία της με θέμα «Γυναικείο στήθος: Πηγή ζωής και έμπνευσης» καθήλωσε το ακροατήριο, αναλύοντας το ρόλο του γυναικείου στήθους στη ζωή, την Τέχνη και τη θρησκεία από την αρχαιότητα έως σήμερα, επισημαίνοντας την ανάγκη η γυναίκα να κάνει την πρόληψη μέρος της καθημερινότητας της.
Συνοδοιπόρος της ΑΚΟΣ η Έρρικα Πρεζεράκου, Ερευνήτρια-Δημιουργός του Replace, υπεθύμισε στην ομιλία της με τίτλο « Όταν το σώμα αποκαλύπτει τα παράπονα της ψυχής» ότι το σώμα μας “μιλά” και μας προειδοποιεί όταν χάνει την σύνδεση του με την ψυχή μας.
Ήταν μία εκδήλωση με θετικό πρόσημο, που μας θυμίζει ότι με οδηγό την πρόληψη και με έναν υγιεινό ισορροπημένο τρόπο ζωής, η καλή υγεία μας είναι στα χέρια μας!
Φωτογραφίες

 

 

Σεπτέμβριος 2015

3 & 4 Σεπτεμβρίου 2015, Συνέδριο «Διάγνωση & Θεραπεία του Καρκίνου», “Cancer Diagnosis & Therapy Congress”, Λονδίνο
«Η τριπλή θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με «υψηλού ρίσκου» καρκίνο του προστάτη (ορμονοθεραπεία, βραχυθεραπεία με εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων I-125 και εξωτερική ακτινοθεραπεία) -Αποτελέσματα και νοσηρότητα» (Treatment of High Risk Prostate Cancer with a Trimodality Approach consisting of Hormonal Therapy, I-125 Brachytherapy Seed Implant and External Beam Irradiation. Results and associated morbidity).
Αυτό ήταν το θέμα της παρουσίασης της ομάδας βραχυθεραπείας με επικεφαλής την ακτινοθεραπευτή ογκολόγο Δρα Δέσποινα Κατσώχη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο για  την διάγνωση και την θεραπεία του καρκίνου που έλαβε χώρα στο Λονδίνο στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου 2015.

 

Ιούνιος 2015

41o ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
10-13 Ιουνίου 2015, Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας της ΑΚΟΣ για το κάπνισμα, Ξενοδοχείο Hilton, Aθήνα
Στην αναγκαιότητα οικοδόμησης νέων κοινωνικών προτύπων που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά απέναντι στο κάπνισμα εστίασε η ογκολόγος ακτινοθεραπευτής και Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η ΑΚΟΣ προκειμένου να σκιαγραφήσει το προφίλ των καπνιστών αλλά και τους λόγους που οδηγούν στην έναρξη αλλά και στη διακοπή του καπνίσματος. Η Δρ Κατσώχη παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σε συνεργασία με τον γιατρό της ομάδας της Πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Αληγέωργα στο 41ο ετήσιο πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Όπως επισήμαναν η ενεργέστερη παρουσία των επαγγελματιών υγείας είναι απαραίτητη στη συμβουλευτική της διακοπής του καπνίσματος και συμβάλλει καθοριστικά στα κατασταλτικά μέτρα της Πολιτείας.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 , Επιστημονική Εκδήλωση «Μεταμόσχευση μυελού των οστών», Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, Αθήνα
Στον κομβικό ρόλο της εθελοντικής προσφοράς στις σύγχρονες κοινωνίες εστίασε την ομιλία της η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών», που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της ΑΚΟΣ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς και με στόχο την ενίσχυση της Τράπεζας μυελού των οστών του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” .Την επιστημονική εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» του Δήμου Κηφισιάς και ο Ροταριανός Όμιλος Κηφισιάς – Πολιτείας.
Εθελοντές της ΑΚΟΣ πραγματοποίησαν Δειγματοληψία και ενεγράφησαν μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθησία τους.

26-27 Ιουνίου 2015, Συνέδριο «Συντονισμός Ειδικοτήτων για την αξιολόγηση &εφαρμογή των μοριακά στοχευμένων θεραπειών στους συμπαγείς όγκους», Ξενοδοχείο Volos Palace, Βόλος
Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη συνέβαλε με τον επιστημονικό της λόγο και την επαγγελματική εμπειρία της στην επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου με θέμα: «Συντονισμός Ειδικοτήτων για την αξιολόγηση &εφαρμογή των μοριακά στοχευμένων θεραπειών στους συμπαγείς όγκους » που οργάνωσε η Ελληνική & Διεθνής Εταιρεία Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών σε συνεργασία με το Β’ Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας Α.Ν.Θ «Θεαγένειο», στις 26 & 27 Ιουνίου στο Βόλο.

 

Μάιος 2015

Άρθρο: «Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς υψηλού ρίσκου», διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό “molecular signature”
Η θεραπεία ασθενών με καρκίνο του προστάτη υψηλού ρίσκου με τον  συνδυασμό βραχυθεραπείας (εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων) και εξωτερικής ακτινοθεραπείας και ορμονοθεραπείας ήταν το θέμα άρθρου της ομάδας βραχυθεραπείας με υπεύθυνη την ακτινοθεραπευτή ογκολόγο Δρα Δέσποινα Κατσώχη, το οποίο φιλοξένησε το τέταρτο τεύχος  του έγκριτου διεθνούς ηλεκτρονικού περιοδικού “molecular signature” της ελληνικής και διεθνούς εταιρείας μοριακά στοχευμένων θεραπειών, με υπεύθυνο έκδοσης τον Δρα Γεώργιο Σαμέλη, παθολόγο ογκολόγο, Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, 15o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ξενοδοχείο The Met, Θεσσαλονίκη
Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη προήδρευσε  σε Στρογγυλό Τραπέζι  («Νέα φάρμακα στην Ογκολογία»)  στο πλαίσιο του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου  Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας με θέμα: «Σύγχρονα Θέματα Ογκολογίας», που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και η Εταιρεία Ιατροβιολογικής Έρευνας του Καρκίνου, στη Θεσσαλονίκη.

Κυριακή 10 Μαΐου 2015, Επιστημονική Ημερίδα «Μαζί με την παχυσαρκία», Αμφιθέατρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Στη διατροφική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας εστίασε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο της επιστημονικής ημερίδας με θέμα: «Μαζί με την παχυσαρκία» που συνδιοργάνωσαν η 2470 Περιφέρεια του Διεθνούς Ρόταρυ και η Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 10 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Σεβαστουπόλεως 117).

 

Απρίλιος 2015

Τηλεοπτική συνέντευξη, Περιπέτειες υγείας  με τη Βάνα Κεκάτου, Action 24
Σε κρίσιμες ερωτήσεις που αφορούν στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας απάντησε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη προσκεκλημένη της δημοσιογράφου Βάνας  Κεκάτου στην εκπομπή «Περιπέτειες υγείας» του τηλεοπτικού σταθμού Action 24. Όπως επισήμανε η Δρ. Κατσώχη ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίκητη νόσος και η γεωμετρική αύξηση των αποθεραπευμένων- ανάμεσα τους και πολλά νέα παιδιά- που συνεχίζουν την ζωή τους φυσιολογικά μετά την εμπειρία του καρκίνου, μας γεμίζουν αισιοδοξία και ελπίδα. Αναφερόμενη στο έργο της ΑΚΟΣ η Δρ. Κατσώχη υπογράμμισε ότι έχει διπλό χαρακτήρα: αφενός να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην πρόληψη του καρκίνου και αφετέρου να στηρίξει τους αποθεραπευμένους στη νέα σελίδα της ζωής τους.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015, Επιστημονική εκδήλωση της ΑΚΟΣ, Η Πρόληψη είναι το κλειδί της σωματικής & ψυχικής υγείας, Ξενοδοχείο Grecian Castle, Χίος
Πλήθος κόσμου αλλά και το επιστημονικό δυναμικό της Χίου αγκάλιασαν με θέρμη το μήνυμα της ΑΚΟΣ για την αξία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στην μακρά αλυσίδα των προορισμών σταθμών της μη κερδοσκοπικής εταιρίας, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής εκστρατείας της με τίτλο: «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» και σύνθημα: «Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου». Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας με θέμα: « Πρόληψη – Το κλειδί της σωματικής & ψυχικής υγείας», η  Πρόεδρος της ΑΚΟΣ >Δρ. Δέσποινα Κατσώχ επισήμανε: « “Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου” σημαίνει ότι αποβάλω βλαβερές συνήθειες και υιοθετώ έναν τρόπο ζωής που σέβεται τον οργανισμό μου και τις ανάγκες του», αναλύοντας παράλληλα τα οφέλη της πρωτογενούς, της δευτερογενούς και της τριτογενούς πρόληψης. Η επιστημονική ημερίδα  πραγματοποιήθηκε  με την υποστήριξη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου και της Μ.Κ.Ο. «Δράση για την Ψυχική Υγεία».  Νωρίτερα, στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε διάλεξη-συζήτηση με θέμα «Υποστηρικτική και αναλγητική θεραπεία του ογκολογικού ασθενή», για τους γιατρούς του νησιού, που δημιούργησε γέφυρες επικοινωνίας των επιστημόνων της ΑΚΟΣ με τους συναδέλφους της Χίου.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, Κέντρο Αδρονικής Θεραπείας (CNAO), Παβία Ιταλίας
Το διεθνούς φήμης Κέντρο Αδρονικής Θεραπείας (CNAO) στην Παβία της Ιταλίας, επισκέφθηκε η Δρ. Κατσώχη, η οποία είχε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με τους επιστήμονες του Κέντρου, αναφορικά με  τις νέες μεθόδους θεραπείας καρκινικών όγκων με ακτινοβολίες, με τη χρήση ιόντων άνθρακα και πρωτονίων.

 

Μάρτιος 2015

Δευτέρα 30 & Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, Επιστημονικό Ινστιτούτο  San Raffaele, Ιταλία
Το μεγαλύτερο κέντρο ιδιωτικής έρευνας στην Ιταλία, το Επιστημονικό Ινστιτούτο San Raffaele, επισκέφθηκε η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη η οποία είχε μακρά συζήτηση με στελέχη της επιστημονικής του ομάδας, αναφορικά με τις νέες τεχνικές στην ακτινοχειρουργική.

28-29 Μαρτίου 2015, 3ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας, Σάββατο και Κυριακή, Ξενοδοχείο Mediterranean, Ρόδος
Η Δρ. Κατσώχη συνεισέφερε με την επιστημονική της εμπειρία στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, που έλαβε χώρα στη Ρόδο, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και με την συμμετοχή επιστημόνων από το χώρο της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Παθολογικής Ογκολογίας και της Μοριακής Βιολογίας Στόχος της επιστημονικής συνάντησης,  η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων  και η συνεχής επιστημονική ενημέρωση στο πεδίο της Κλινικής Ογκολογίας, για την παροχή υψηλών ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή από τα Δωδεκάνησα.
Πρόγραμμα

Παρασκευή έως Τρίτη, 20 – 24 Μαρτίου 2015, 30ο Επετειακό Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (Ε.A.U.), Μαδρίτη Ισπανίας
Στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως και άλλων ουρολογικών καρκίνων, εστίασε  η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο των εργασιών του 30ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας  που είχε σύνθημα « Μοιράζοντας την γνώση , ανεβάζουμε το επίπεδο της φροντίδας του Ουρολογικού Ογκολογικού Ασθενούς». Στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως και άλλων ουρολογικών καρκίνων, εστίασε  η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο των εργασιών του 30ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας  που είχε σύνθημα « Μοιράζοντας την γνώση , ανεβάζουμε το επίπεδο της φροντίδας του Ουρολογικού Ογκολογικού Ασθενούς».

 

Ιανουάριος 2015

Παρασκευή  30 Ιανουαρίου 2015, 4o Συνέδριο της Γ΄ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής,  της Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής και της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών «Καρκίνος Μαστού 2015 τι άλλαξε, τι αλλάζει» Ξενοδοχείο Hilton, Aθήνα
Το έργο της ΑΚΟΣ παρουσίασε η Δρ. Κατσώχη καλεσμένη στην εναρκτήρια τελετή του επιστημονικού  συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η  Γ΄ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική,  η Δ΄ Χειρουργική Κλινική και η Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Καρκίνος Μαστού 2015 Τι άλλαξε , τι αλλάζει». Η πρόεδρος της ΑΚΟΣ επεσήμανε τη σημασία της παρουσίας των λειτουργών υγείας όχι μόνο στον επιστημονικό στίβο αλλά και στο κοινωνικό πεδίο με δράσεις που προάγουν τη πρόληψη του καρκίνου και τη φροντίδα των αποθεραπευμένων.
Αφίσα

31 Ιανουαρίου 2015, Επιστημονική Ημερίδα υπό την διοργάνωση της ΑΚΟΣ Ιερά Πύελος & Καρκίνος Σάββατο αίθουσα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, DIVANI CARAVEL HOTEL
Στην ιερά πύελo που φυλάσσει την αναπαραγωγική και γενετήσια λειτουργία, στους καρκίνους που εκδηλώνονται σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή, στη  θεραπεία τους, αλλά και στην αναγκαιότητα διασφάλισης της ομαλής συνεργασίας των εμπλεκομένων ειδικοτήτων, εστίασε  επιστημονική ημερίδα της ΑΚΟΣ με θέμα « Ιερά Πύελος και Καρκίνος» Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες επιστήμονες, εστίασε στην αγαστή συνεργασία των ειδικοτήτων καθώς όπως υπογράμμισε: «Η  ιερά πύελος εκδηλώνει ογκολογικά περιστατικά δυνητικά ιάσιμα στα πρώιμα στάδια, άρα η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση τους, με την ακτινοθεραπεία να παίζει σημαντικό ρόλο, σε συνεργασία με άλλες θεραπευτικές μεθόδους (χειρουργική, χημειοθεραπεία και νεότερα φάρμακα)». Υπογράμμισε δε ότι η εξατομικευμένη θεραπεία είναι η νέα πραγματικότητα που οφείλουμε να προσεγγίσουμε για καλύτερα αποτελέσματα στην θεραπεία του καρκίνου.
Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση – Πρόγραμμα – Βίντεο – Φωτογραφίες

 

 

Δεκέμβριος 2014

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, «1η Διεπιστημονική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού. Από τη θεωρεία στην πράξη» Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
«Τι αλλάζει για το σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας στην εποχή του φρουρού λεμφαδένα» ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη συμμετέχοντας στην στρογγυλή τράπεζα: «Ερωτήματα για Ακτινοθεραπευτές  Ογκολόγους», στο πλαίσιο της «1ης Διεπιστημονικής προσέγγισης του καρκίνου του μαστού. Από τη θεωρεία στην πράξη», που διοργάνωσαν η  Χειρουργική Κλινική Μαστού και οι  Β΄ και Γ΄ Ογκολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Metropolitan.
Στο πλαίσιο της επιστημονικής διοργάνωσης αναπτύχθηκαν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στη συμβολή της ακτινοθεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με τις νεότερες τεχνικές υψηλής αποτελεσματικότητας και χαμηλών παρενεργειών.
Αφίσα & Πρόγραμμα

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, Ημερίδα «Δέκα χρόνια ΡΕΤ, δέκα χρόνια μοριακή απεικόνιση» Συνεδριακό Κέντρο Ν. Λούρος – ΜΗΤΕΡΑ, Αθήνα
Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη με την επιστημονική της εμπειρία συνέβαλε στην επιτυχή ολοκλήρωση της στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «PET/CT και ογκολογία  ΙΙ- PET/CTκαι Ακτινοθεραπεία» που έλαβε χώρα  στο πλαίσιο της επιστημονικής ημερίδας «Δέκα χρόνια ΡΕΤ- Δέκα χρόνια μοριακή απεικόνιση» που διεξήχθη το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Λούρος (ΜΗΤΕΡΑ),  με διοργανωτή το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.
ΠρόσκλησηΠρόγραμμα

 

 

Νοέμβριος 2014

13 Νοεμβρίου, «YWCA», Τίρανα Αλβανίας
Η AKOS LIFE στήριξε για τρίτη συνεχή χρονιά τις δραστηριότητες της YWCA Τιράνων Αλβανίας με την Πρόεδρό Δρ Δέσποινα Κατσώχη, να αναλύει σε γυναικείο ακροατήριο τα οφέλη της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης ακολούθησε κλινική εξέταση μαστών και δέρματος των παρισταμένων.
Αφίσα

15 Νοεμβρίου, “International Scientific Conference  – Colorectal Conference”  in the Conference Hall, Τίρανα Αλβανίας
Η Πρόεδρος Δρ. Δέσποινα  Κατσώχη με την επιστημονική εμπειρία της συνέβαλε στην επιτυχία του  Συνεδρίου που διοργάνωσε η Εταιρεία  Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Αλβανίας  σε συνεργασία με τους Ιατρούς Ακτινοθεραπευτές  – Ογκολόγους Ελλάδας – Ιταλίας & Τουρκίας,  με την στήριξη του Νοσοκομείου Υγεία Τιράνων Αλβανίας, αναπτύσσοντας το θέμα : “Radiation therapy in advanced and recurrent rectal cancer”
Δελτίο ΤύπουΠρόσκλησηΠρόγραμμα

16 Νοεμβρίου, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, Θέατρο Βαdminton, Aθήνα
Η Πρόεδρος της AKOS LIFE , Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, βρέθηκε στο πλευρό των μελών του παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, για τη διάδοση του μηνύματος ότι ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίκητη νόσος αλλά μία εμπειρία που μπορείς να την ξεπεράσεις και να συνεχίσεις τη ζωή σου, ανοίγοντας μία νέα σελίδα.
Αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (Παράρτημα Λιβαδειάς) με την παρακολούθηση της παράστασης «Θα περάσει κι αυτό» στο θέατρο Badminton.

 

 

Οκτώβριος 2014

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, Νοσοκομείο Υγεία Επιστημονική Συνάντηση 
Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη συμμετείχε σε επιστημονική συνάντηση των ιατρών του Νοσοκομείου Υγεία όπου παρουσίασε το θέμα : “Προεγχειρητική Ακτινο – Χημειοθεραπεία”.

3-5 Οκτωβρίου, Συνέδριο «Καθ’ οδόν προς το βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία» Ξενοδοχείο Crowne Plaza 
H Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη» διοργάνωσε Συνέδριο με θέμα «Καθ΄οδόν προς το βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία»  από τις  3 έως τις 5 Οκτωβρίου 2014 στο ξενοδοχείο Crowne Plaza.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014, προήδρευσε στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Καρκινογένεση σχετιζόμενη με την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία. Τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να προλάβουμε».

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας της ΑΚΟΣ για το κάπνισμα, Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis, αίθουσα Αριστοτέλης
Με στόχο να χαρτογραφήσει το προφίλ των καπνιστών, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αρχίζουν το κάπνισμα, τους παράγοντες που θα τους οδηγούσαν στη διακοπή του αλλά και τη στάση των πολιτών απέναντι στο κάπνισμα, η ΑΚΟΣ διενήργησε διαδικτυακά έρευνα. Τα αποτελέσματα της, που θα ενδυναμώσουν με συγκεκριμένες δράσεις την πανελλαδική εκστρατεία της ΑΚΟΣ για την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης, παρουσίασε η Πρόεδρος της Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης,  την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στις 18.00 στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis (αίθουσα Αριστοτέλης).  Στην εκδήλωση συνεισέφερε με τον επιστημονικό του λόγο ο Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος ο οποίος έχει διακριθεί  για τις πρωτοποριακές μελέτες του σχετικά με την παθοφυσιολογία του στρες.  Συνοδοιπόρος στον αγώνα της ΑΚΟΣ, στην ομιλία του  επικεντρώθηκε στη διαχείριση του στρες και το κάπνισμα.

16-19 Οκτωβρίου, 22ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο Ηράκλειο Κρήτης, Ξενοδοχείο Creta Maris
Η Δρ Κατσώχη Δέσποινα συμμετείχε στο Συνέδριο ως Υπεύθυνη Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος του Κέντρου Βραχυθεραπείας του Προστάτη . Την παρουσίαση του θέματος : «Η μέθοδος βραχυθεραπείας real Time στην αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο προστάτη (ΚΠ) με όγκο αδένα > 50CM3 », έκανε ο Ιατρός κ. Βασίλειος Σκουτέρης.
Όπως επισημάνθηκε  η βραχυθεραπεία σε μεγάλους προστάτες με τη μέθοδο Real Time είναι εφικτή (97% των ασθενών έλαβε την απαιτουμένη δόση) ενώ υπογραμμίστηκε ότι η νοσηρότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω του συνεχούς ελέγχου κατανομής των δόσεων της ουρήθρας και του ορθού.

24-25 Οκτωβρίου “Palliative Care in Ongology Symposium – Παρηγορητική Θεραπεία στην Ογκολογία”, Βοστώνη
Στo πλαίσιο της Αμερικάνικης Εταιρείας Παθολόγων – Ογκολόγων ( ASCO ) η Ογκολογική Ακτινοθεραπευτική Συνεργασία συμμετείχε με εργασία που είχε θέμα “Έγκαιρη Παρέμβαση με Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία σε Eπώδυνες Οστικές Μεταστάσεις – Early Integration of Stereotactic Radiation Therapy in Painful Bone Metastases”.
H Δρ. Δέσποινα Κατσώχη αναπτύσσοντας το θέμα υπογράμμισε  ότι η Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος είναι βραχείας διάρκειας και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των οστικών μεταστάσεων, προσθέτοντας ότι η ανακούφιση του ασθενούς επιτυγχάνεται άμεσα χωρίς αξιοσημείωτες παρενέργειες.

 

 

Σεπτέμβριος 2014

5-6 Σεπτεμβρίου 2014, “4th International Lung Cancer Seminar”, ξενοδοχείο Hilton Athens
Στο πλαίσιο του 4th International Lung Cancer Seminar, το οποίο έλαβε χώρα στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο Hilton Athens στην Αθήνα , η Δρ Δέσποινα Κατσώχη ανέπτυξε το θέμα “Brainmetastasis: γ-knife vs whole brain radiation vs both. Survival, quality of life, cost”. Η εμπειρία της και η επιστημονική της κατάρτιση συνέβαλαν δημιουργικά στην εποικοδομητική έκβαση του συνεδρίου.
ΑφίσαΚείμενο

11-13 Σεπτεμβρίου 2014, “8th European Conference on Medical Physics”, Ξενοδοχείο Royal Olympic, Αθήνα
Στα οφέλη της ταυτόχρονης χορήγησης συμπληρωματικής δόσης στον όγκο στόχο μαζί με την απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία-Early Tumor Response with Image Guided Concomitant Boost Radiotherapy Technique- αλλά και στην Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία-Stereotactic Body Radiation Therapy (SBRT): The optimal indication for operable tumors in inoperable patients- ως θεραπεία εκλογής  σε δυνητικά χειρουργήσιμους όγκους αλλά μη χειρουργήσιμους ασθενείς, εστίασε η Δρ Δέσποινα Κατσώχη στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου  Ιατρικής Φυσικής “8th European Conference on Medical  Physics” που διοργάνωσε  η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ).

18-20 Σεπτεμβρίου 2014 “1st EUASSO Congress”, Αθήνα, Ξενοδοχείο Αpollon Divani  Palace
Η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ) σε συνεργασία με την European Asian  Society of Surgical Oncology (EUASSO) διοργάνωσε διεπιστημονική  διεθνής ημερίδα που είναι αφιερωμένη στις  «Οριακές –  Προ -καρκινωματώδεις  Αλλοιώσεις  του Μαστού» με τη συμμετοχή  διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
H Δρ Κατσώχη Δέσποινα συμμετείχε  με  διάλεξη της όπου ανέπτυξε  το θέμα ‘’ The Evolution of  Breast Radiotherapy Breast Cancer in Young Women’’ , ‘’ Η εξέλιξη της ακτινοθεραπείας και οι ιδιαιτερότητες νέων γυναικών  με καρκίνο μαστού ‘’.

 

 

 

Αύγουστος 2014

Κυριακή 3 Αυγούστου, «Η πρόληψη είναι τρόπος ζωής», Ανάβρα, Μαγνησίας
Το παραδοσιακό – πρότυπο χωριό Ανάβρα Μαγνησίας αποτέλεσε σταθμό της Πανελλαδικής Εκστρατείας της ΑΚΟΣ για την πρόληψη του καρκίνου.
Η επιστημονική της ημερίδα με θέμα « Η πρόληψη είναι τρόπος ζωής» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας « ΑναβραΖΩ ».
Το ενδιαφέρον του κοινού αποτυπώθηκε στις πολλές ερωτήσεις που υπέβαλε στους επιστήμονες της ΑΚΟΣ μετά την ολοκλήρωσαν των παρεμβάσεων τους, απορίες οι οποίες οδήγησαν σε ένα δημιουργικό διάλογο των δύο πλευρών με τελικό συμπέρασμα ότι ο καρκίνος δεν είναι μία ανίκητη νόσος.
Αφίσα – Πρόσκληση – Φωτογραφίες – Κείμενο

 

Ιούλιος 2014

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, «Ετήσιο  Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου  Γενικής Ιατρικής (ΕΚΟΓΙ)», Ξενοδοχείο ELITE, Καλαμάτα
Η Δρ. Κατσώχη Δέσποινα  καλεσμένη  στο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου  Γενικής  Ιατρικής ανέπτυξε  στους γενικούς ιατρούς διάλεξη με θέμα  «Ακτινοθεραπεία – Η συμβολή της στην αποθεραπεία και τη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή».
Δελτίο ΤύπουΑφίσαΠρόγραμμαΔελτίο Τύπου για το κοινό

 

 

 

Ιούνιος 2014

Παρασκευή 19 Ιουνίου, “1st EUASSO Congress”, Divani Apollon Palace, Αθήνα
Η Διεπιστημονική διεθνής ημερίδα ήταν αφιερωμένη στις «Οριακές – Προ-καρκινωματώδεις Αλλοιώσεις του Μαστού» με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της η Δρ. Κατσώχη ανέπτυξε το θέμα: « The Evolutionof Breast Radiotherapy Breast Cancer in Young Women» παρουσιάζοντας τις νέες εξελιγμένες μεθόδους της ακτινοθεραπείας καθώς και τις ιδιαιτερότητες των νεαρών γυναικών με καρκίνο μαστού.
Πρόγραμμα – Κείμενο

Σάββατο 21 Ιουνίου, «Η πρόληψη του καρκίνου και η φροντίδα του αποθεραπευμένου», Ερμούπολη Σύρου
Στην Ερμούπολη της Σύρου βρέθηκε η ΑΚΟΣ το Σάββατο 21 Ιουνίου για να διατρανώσει τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου, μέσα από τη διοργάνωση Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα « Η πρόληψη του καρκίνου και η φροντίδα του αποθεραπευμένου.
Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Σύρου – Κυκλάδων καθώς και του Ροταριανού Ομίλου Ερμούπολης Σύρου.
Όπως τόνισε στην ομιλία της η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ Δέσποινα Κατσώχη, η πρόληψη αποτελεί μια ενσυνείδητη και καθημερινή δράση.
Οι λοιποί επιστήμονες που πλαισίωσαν την εκδήλωση ανέλυσαν θέματα σχετικά με την χρησιμότητα του απεικονιστικού ελέγχου του μαστού , την σημασία του ετήσιου check-up για την πρόληψη ενώ ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε αποθεραπευμένη η οποία τόνισε ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί!
Δελτίο Τύπου– Πρόσκληση γιατρών – Πρόσκληση – Πρόγραμμα – Αφίσα

 

Μάιος 2014

Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Μαΐου 2014, «1ο Συνέδριο Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών», Αγριά Μαγνησίας
Στην εξέλιξη της απεικόνισης που έχει σαν συνέπεια την έγκαιρη διάγνωση καρκίνων και την ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών ριζικής αντιμετώπισης της νόσου εστίασε η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Όπως επισήμανε: «Οι χειρουργικές τεχνικές είναι πλέον λιγότερο ακρωτηριαστικές και ρομποτικά καθοδηγούμενες. Η Ακτινοθεραπευτική αγωγή είναι στοχευμένη και απεικονιστικα καθοδηγούμενη με λιγότερες παρενέργειες στα υγιή κύτταρα.» Στο πλαίσιο του συνεδρίου τονίστηκε ότι η αποκωδικοποίηση της λειτουργίας του καρκινικού κυττάρου βελτίωσε θεαματικά τον τομέα παρασκευής φαρμάκων με συγκεκριμένη δράση στην καρκινογένεση και την αγγειογέννεση.

Τετάρτη 7 Μαΐου, επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Πρόληψη από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος», Αρσάκειο Τιράνων
«Πρόληψη από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος » ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη , στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επιμόρφωσης που έλαβε χώρα στο Αρσάκειο Τιράνων.
Η Δρ Κατσώχη, η οποία προήδρευσε της επιστημονικής εκδήλωσης, ανέλυσε στο κατάμεστο ακροατήριο , που αποτελούνταν από μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου, τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος

Σάββατο 17 Μαΐου, «3η Ετήσια Ημερίδα Ογκολογίας Στόματος», Αμφιθέατρο Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών
Η φροντίδα του στόματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου, για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του οργανισμού του ασθενή από παρενέργειες της θεραπείας, βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Υποστηρικτικής Αγωγής του Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή (ΕΕΥΑΣΟΑ).
Στις παρεμβάσεις της η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη εστίασε στη θεματική βελτίωση των θεραπευτικών τεχνικών για την αντιμετώπιση του καρκίνου που αυξάνουν τις πιθανότητες πλήρους ίασης του ασθενούς. Ωστόσο χαρακτήρισε το στόμα περίπλοκο όργανο που απαιτεί διαρκή φροντίδα. Στο επίπεδο της πρόληψης σημείωσε: «Το κάπνισμα σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος, ενώ τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παίζουν και αυτά ρόλο»
Πρόγραμμα Κείμενο

 

 

Απρίλιος 2014

11 & 12 Απριλίου, «Πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση-αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού», μικρό Αμφιθέατρο Αρεταίειου Νοσοκομείου
Οι πρόσφατες εξελίξεις, που αφορούν στον καρκίνο του μαστού με επίκεντρο τις νεώτερες τεχνικές στην ακτινοθεραπεία του μαστού αποτέλεσαν το θέμα της ομιλίας της Δρος. Δέσποινας Κατσώχη, η οποία στήριξε για μία ακόμη φορά έμπρακτα το έργο των συλλόγων: «Μονάδα Έρευνας Ακτινολογίας & Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου Αθηνών», «Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού» και Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ‘Αλμα Ζωής.
Πρόγραμμα

12 Απριλίου, «Η πρόληψη του καρκίνου και η φροντίδα του αποθεραπευμένου», Αίθουσα «Βασιλική του Αγίου Μάρκου», Ηράκλειο Κρήτης
Η Κρήτη αποτέλεσε σταθμό της Πανελλαδικής εκστρατείας της ΑΚΟΣ με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα». Με σύνθημα «Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου» οι επιστήμονες της, μίλησαν κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας για την αξία της πρόληψης αλλά και για τα «πολλά πρόσωπα» του καρκίνου.
Δελτίο Τύπου – Αφίσα – Πρόσκληση – Πρόγραμμα – Φωτογραφία

 

 

Μάρτιος 2014

29 Μαρτίου, «Όγκοι μαλακών μορίων & οστών, Ιδιαιτερότητες στην Συντηρητική, Χειρουργική και Νοσηλευτική Αντιμετώπιση», Αίθουσα διαλέξεων Ν. Λούρος
Η Δρ. Κατσώχη εστίασε στον καθοριστικό ρόλο και στις προοπτικές της ακτινοθεραπείας όσον αφορά στην αποθεραπεία συγκεκριμένων κακοηθειών, η οποία με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας προσφέρει υψηλή στόχευση προστατεύοντας τους υγιείς ιστούς του οργανισμού.

 

Φεβρουάριος 2014

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, «Φροντίζω-Ανακουφίζω-Στηρίζω», υποστηρικτική & παρηγορητική αγωγή ασθενών με καρκίνο, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Η παρηγορητική και υποστηρικτική αγωγή του ασθενή με καρκίνο, βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΑΚΟΣ και στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τους χώρους της Νευροχειρουργικής, της Νευρολογίας, της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ορθοπεδικής, της Παθολογίας-Ογκολογίας και της Αναισθησιολογίας.
Στo πλαίσιο της ημερίδας η ΑΚΟΣ ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός διεθνώς πρωτοπόρου Πιλοτικού Ερευνητικού Προγράμματος το οποίο διενεργείται υπό την εποπτεία της Προέδρου της ΑΚΟΣ ογκολόγου- ακτινοθεραπευτή Δρ. Δέσποινας Κατσώχη και αφορά στη φαρμακευτική συμμόρφωση καρκινοπαθών σε αναλγητικές ουσίες και σε συμπληρώματα διατροφής.
Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση – Πρόγραμμα – Φωτογραφίες

27 Φεβρουαρίου – 1η Μαρτίου, “Prostate cancer symposium 2014”, Arizona
Τo Κέντρο Βραχυθεραπείας Προστάτη συμμετείχε στις εργασίες του 3oυ Συμπόσιου για τον καρκίνο του προστάτη, αναπτύσσοντας το θέμα: ” Testosterone Recovery (TR) and PSA Increase Following Neoadjuvant Hormone Therapy (NHT) with Prostate Irradiation”.

 

Ιανουάριος 2014

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου – Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014, “3rd Lung Cancer network: from the bench to the bedside”, Hilton Hotel Athens
Στον καθοριστικό ρόλο της ακτινοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα αναφέρθηκε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στην ανακοίνωση της με θέμα: “Personalized adaptive radiation therapy using image guided approach in patients with lung cancer”.
Αφίσα Κείμενο

 

 

Δεκέμβριος 2013

13-15 Δεκεμβρίου, «3ο Συνέδριο Ογκολογικής Απεικόνισης», Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος». Διοργάνωση: Επιστημονική Ένωση Ιατρών ΥΓΕΙΑ
Οι επιστήμονες από τον χώρο της Ογκολογίας και της Απεικόνισης ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα κοινό πεδίο δράσης με στόχο τη διάγνωση και στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου μέσω της απεικόνισης. Στη διάλεξη της, η Δρ Κατσώχη παρουσίασε την στενή σχέση και αλληλοεπίδραση ανάμεσα στην απεικόνιση και στην ογκολογία και ιδιαίτερα στην ακτινοθεραπεία με την ανάπτυξη νέων τεχνικών μεγάλης ακρίβειας.
Κείμενο Παρουσίαση

 

Νοέμβριος 2013

3 Νοεμβρίου, «Η Πρόληψη του καρκίνου και η φροντίδα του αποθεραπευμένου», Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Δημαρχείο Δράμας
Επιστήμονες της ΑΚΟΣ σε συνεργασία με συναδέλφους τους της περιφέρειας ανέλυσαν θέματα πρόληψης του καρκίνου αλλά και φροντίδας του αποθεραπευμένου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Ροταριανού Ομίλου Κηφισιά – Πολιτεία, του Δήμου Δράμας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας.
Συνέντευξη – Φωτογραφίες – Πρόσκληση – Δελτίο Τύπου

Κυριακή 24 Νοεμβρίου, «Καρκίνος. Μπορεί να νικηθεί», Κ.Ε.Φ.Ι 10η Επιστημονική Ημερίδα, Ξενοδοχείο Τιτάνια, Αθήνα
Η Δρ. Κατσώχη ανέπτυξε το θέμα: «Ακτίνες ζωής», στο πλαίσιο της επιστημονικής ημερίδας που εστίασε στις νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, με τη συμμετοχή επιστημόνων από το χώρο της κλινικής ογκολογίας.

29-30 Νοεμβρίου, “Multidisciplinary Care Discussions in Oncology”, Ξενοδοχείο Athens Hilton
Διοργάνωση: Νοσοκομείο Μητέρα (Ηλίας Αθανασιάδης Ογκολόγος-Παθολόγος)
«Η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του ορθού. Νεώτερες εξελίξεις» ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Δρ. Κατσώχη στο πλαίσιο διαδραστικής τράπεζας με τη συμμετοχή επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

 

Οκτώβριος 2013

18-20 Οκτωβρίου 2013, «1η Βαλκανική Συνάντηση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού», Σύλλογος Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης
Η Πρόεδρος της ΆΚΟΣ ανέπτυξε εισήγηση με θέμα τον μαστό που αποτελεί το αρχαιότερο σύμβολο της γυναίκας και πως αυτό παρουσιάζεται στον σύγχρονο κόσμο του διαδικτύου.

23 Οκτωβρίου 2013, «Αγάπησε τον εαυτό σου, άλλαξε στάση ζωής», Διεθνές Ρόταρυ 2470 Περιφέρεια», Ξενοδοχείο Semiramis
Ο Ροταριανός Όμιλος Κηφισιά – Πολιτεία σας προσκαλεί σε Eνημερωτική Eκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου με τίτλο: «Αγάπησε τον εαυτό σου, άλλαξε στάση ζωής».
Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση – Πρόγραμμα – Φωτογραφίες

24-26 October, “3rd Congress-Mediterranean Multidisciplinary Oncology Forum”, Divani Caravel, MMOF
Αναρτημένη ανακοίνωση με θέμα: “Treatment of Locally Advanced (High Risk) Prostate Cancer (PCa) by a Combination of Hormonal Therapy, Brachytherapy and External Beam Irradiation Boost”.
ΑφίσαΚείμενο

 

 

Σεπτέμβριος 2013

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, «Καρκίνος του Πνεύμονος. Από την στοχευμένη διάγνωση στην εξατομικευμένη θεραπεία», Τίρανα
Η Δρ. Κατσώχη εστίασε στις νέες διαγνωστικές και τεχνολογικές μεθόδους, που επιτρέπουν πλέον την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

12-15 Σεπτεμβρίου 2013, 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Εταιρείας ELEKTA, Ξενοδοχείο Sheration Ρόδος
Η εφαρμογή νέων ακτινοθεραπευτικών τεχνικών για την ριζική αντιμετώπιση ανεγχείρητων καρκίνων σε διάφορες περιοχές του σώματος με έμφαση στον πνεύμονα απασχόλησε το συνέδριο, στο οποίο η Δρ. Κατσώχη παρουσίασε την εμπειρία της επιστημονικής ομάδος της σε θέματα στερεοταξίας.
Τεχνική SBRTΤεχνική IGRT

 

 

Ιούνιος 2013

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, «αλλαΖΩ, Προσπερνώντας τον καρκίνο»,  Ιωνικό Κέντρο
Αποθεραπευμένοι και εθελοντές της ΑΚΟΣ, σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα στο Ιωνικό Κέντρο για να μοιραστούν χέρι με χέρι τα πρώτα «Ημερολόγια Αποθεραπείας».
Δελτίο  Τύπου – Πρόσκληση – Κάρτα– Ημερολόγιο – Φωτογραφίες – Άλμπουμ

 

 

Μάιος 2013

24-25 Μαΐου 2013, «Καρκίνος μαστού: Από το χθες στο σήμερα. Αύριο;» Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας, Λιμένι Λακωνίας, Ξενοδοχείο Limeni Village
«Με ποιους αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας της ογκολογικής ομάδος, επισημαίνοντας ότι η στοχευμένη και προσαρμοζόμενη ακτινοθεραπευτική τεχνική βελτιώνει την συνολική επιβίωση των ασθενών χωρίς παρενέργειες.
ΚείμενοΠρόγραμμα

 

 

Απρίλιος 2013

13 Απρίλιου 2013, «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου», «Ακταίον» (Μανδράκι Ρόδου)
Οι επιστήμονες της ΑΚΟΣ ανέλυσαν στο κατάμεστο ακροατήριο θέματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του προστάτη αλλά και του ουροποιητικού συστήματος.
Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση – Πρόγραμμα – Συνέντευξη

20 Απριλίου 2013, «Πρόληψη και θεραπεία των δύο συχνότερων μορφών καρκίνου: του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας»,  Όμιλος Inner Wheel Αγρινίου
Η Δρ. Κατσώχη εστίασε στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και στον καθοριστικό ρόλο της ακτινοθεραπείας στην αποθεραπεία των γυναικών που εκδήλωσαν τη νόσο.
Πρόγραμμα – Πρόσκληση – Φωτογραφία

 

Φεβρουάριος 2013

February 8-9 2013, “Cancer Imaging and Radiation Therapy Symposium”,  Hilton Orlando Lake Buena Vista
Ομιλία στο διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Image Guided Concomitant Boost Radiotherapy Technique Leads To Safe Dose Escalation And Improves Local Tumor Control”. Author Block: D. Katsochi, C. Paraskeuopoulou
Φωτογραφίες – Αφίσα – Πρόγραμμα – Δημοσίευση

24 Φεβρουαρίου 2013, «Η γνώση είναι δύναμη, η πρόληψη σώζει ζωές» Μέγαρα Αττικής
Ενημερωτική Εκδήλωση με πρακτικές συμβουλές πρόληψης του καρκίνου του μαστού αλλά και των λοιπών γυναικολογικών καρκίνων.

 

 

Ιανουάριος 2013

25-27 Ιανουαρίου 2013, «7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας», Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα
Παρουσίαση με θέμα: «Νεώτερες τεχνικές ακτινοθεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».
ΑφίσαΠαρουσίαση – Κείμενο

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, «Η απεικόνιση στην κλινική ογκολογία: καρκίνος κεφαλής και τραχήλου», Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ Τιράνων
Η σημασία της απεικόνισης και ειδικότερα της PET CT στην αντιμετώπιση του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου και η αναγκαιότητα της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων επιστημονικών ειδικοτήτων.
Δελτίο ΤύπουΠρόγραμμα – Βίντεο – Επιστημονικό Κείμενο

 

 

Νοέμβριος 2012

1 Νοεμβρίου 2012, «Η γνώση είναι δύναμη και η νίκη ελπίδα». Διεπιστημονική εκδήλωση στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς
Στον αγώνα κατά του καρκίνου επιστήμονες και κοινωνία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.
Δελτίο Τύπου Συνεδρίου – Πρόσκληση – Πρόγραμμα – Δελτίο Τύπου Βραβεύσεων – Φωτογραφίες

 

 

Μάρτιος 2012

27 Μαρτίου 2012, Η αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΚΟΣ- Καρκίνος: Θεραπεία Σώµατος και Ψυχής» τιµά γυναίκες – φάρους στον αγώνα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, Ίδρυμα Θεοχαράκη
Δελτίο Τύπου – Αφίσα – Φωτογραφίες – Αποδελτίωση

 

Οκτώβριος 2011

22 Οκτωβρίου 2011, «Μαστός, το αρχαιότερο σύμβολο της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο του διαδικτύου», Αίγλη Ζαππείου
«Το γυναικείο στήθος είναι σύμβολο θηλυκότητας, μητρότητας, απόλαυσης, σεξουαλικότητας, καταπίεσης, απελευθέρωσης αλλά και νόσου! Ο καρκίνος του μαστού, νόσος αρχαία με ιδιαίτερη φυσική πορεία, έγινε πεδίο έρευνας και μελέτης με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα πολλές αποτελεσματικές θεραπευτικές δυνατότητες. Η διεπιστημονική συνάντηση αποσκοπεί στην προβολή νεωτέρων θεραπευτικών δυνατοτήτων και προοπτικών αντιμετώπισης της νόσου.»
Πρόσκληση – Δελτίο Τύπου – Δελτίο Τύπου (δημοσιογραφικό) – Κάρτα – Φωτογραφίες – Αποδελτίωση

 

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr