«Πρόληψης έργα»«Πρόληψης έργα»

Ενημερωτική εκδήλωση στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Ναύπακτο

Κυριακή 21 Οκτωβρίου

 

Στη σπουδαιότητα της ενημέρωσης και της πρόληψης του καρκίνου αλλά και στα νέα επιστημονικά δεδομένα και θεραπείες οι οποίες μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τη νόσο, θα αναφερθούν έγκριτοι επιστήμονες κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Οκτωβρίου και ώρα 10.30 στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Ναύπακτο.

Στην εκδήλωση που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΑΚΟΣ, η κα Δέσποινα Κατσώχη, ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος και  Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, θα αναλύσει τη σημαντικότητα της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στον καρκίνο του μαστού.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ με αφορμή την πραγματοποίηση της εκδήλωσης επισημαίνει: «Η πρωτογενής πρόληψη μειώνει δραστικά τις πιθανότητες να νοσήσει το σώμα μας. Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα, μόνο καλή ή κακή διατροφή. Οι καλές και κακές συνήθειες είναι στο χέρι μας. Εξίσου σημαντική με την πρωτογενή είναι και η δευτερογενής πρόληψη με ειδικές εξετάσεις, οι οποίες εντοπίζουν εγκαίρως το πρόβλημα, κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Το προληπτικό check up πιστοποιεί την καλή μας υγεία. Ας μην επιτρέψουμε αδικαιολόγητους φόβους και προλήψεις να μας στερήσουν αυτό το δώρο ζωής.»

Στη σημασία της  πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και στον καθοριστικό ρόλο του PSA και της δακτυλικής εξέτασης θα αναφερθεί ο κ. Σπύρος Γκούβαλης  χειρουργός-ουρολόγος ενώ τα πλεονεκτήματα της βραχυθεραπείας, μίας αναίμακτης θεραπείας του καρκίνου του προστάτη θα αναλύσει ο κ. Βασίλης Σκουτέρης, χειρουργός-ουρολόγος.

Τέλος, ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, γενικός χειρουργός  θα μυήσει το κοινό στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα μιλώντας για τη « Χειρουργική στη νέα εποχή» παρουσιάζοντας τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική κοιλιακής χώρας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής ενημερωτικής εκστρατείας της ΑΚΟΣ με τίτλο «Πρόληψης έργα» που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα πρόληψης του καρκίνου.

 

Για τον καρκίνο του μαστού, καλό είναι να ξέρεις:

 • Αποτελεί το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό κόσμο.
 • Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις γυναίκες  που γεννιούνται σήμερα μία στις εννέα θα εμφανίσει καρκίνο μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά τα 50 χρόνια, ενώ μόνο ένα 5% των περιπτώσεων αφορά γυναίκες κάτω των 35 ετών.
 • Ο καρκίνος του μαστού έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται μέσω της αυτοεξέτασης, της μαστογραφίας και της κλινικής εξέτασης.
 • Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, σήμερα σχεδόν τα μισά διαγνωσθέντα περιστατικά θεραπεύονται.
 • Το οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή μια συγγενής πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο.
 • Επιβάλλεται η προληπτική τακτική εξέταση των μαστών με αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα, κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό, τακτικός, ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία μετά τα 40.
 • Όσο πιο καλά γνωρίζει η ίδια η γυναίκα τους μαστούς της, τόσο πιο εύκολα και έγκαιρα μπορεί να ανακαλύψει τα σημεία κάποιας πάθησης.
 • Απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα μαστών ή η μαγνητική μαστογραφία είναι συμπληρωματικές στη βασική εξέταση που είναι η μαστογραφία.

 

Για τον καρκίνο του προστάτη:

 • Εμφανίζεται συνήθως στις μεγάλες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασία μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
 • Το PSA πλέον εξέταση ρουτίνας, σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.
 • Οι προστατίτιδες οδηγούν κυρίως άνδρες κάτω των 50 ετών στον ουρολόγο. Εκδηλώνονται όταν μικρόβια ή άλλοι μικροοργανισμοί προκαλέσουν φλεγμονή στον αδένα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι… ηχηρά, όπως υψηλός πυρετός και δυσκολία κατά την ούρηση ή ήπια με ευαισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων αλλά και διαταραχές της ερωτικής επιθυμίας, της στύσης και της εκσπερμάτισης.
 • Η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία της προστατίτιδας προφυλάσσει από τον καρκίνο του προστάτη

 

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr