Μετά την μαστεκτομή, η γυναίκα ανησυχεί για την εμφάνισή της. Όταν γδύνεται μπροστά στον σύντροφό της ή κοιμάται γυμνή, νιώθει άχαρη. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό, λόγω της σημασίας που αποδίδουν στην σεξουαλικότητα του μαστού τα κοινωνικά πρότυπα. Η θλίψη, για την απώλεια του μαστού, είναι μεγάλη. Με το πέρασμα του χρόνου, οι περισσότερες γυναίκες ξεπερνούν την αμηχανία και νιώθουν πάλι άνετες με το σώμα τους.

Μερικές ασθενείς εξοικειώνονται με το σώμα τους κοιτάζοντας την εικόνα τους –  γυμνές μπροστά στον καθρέφτη και αγγίζοντας την περιοχή της ουλής. Στην αρχή, η γυναίκα καλό είναι να κοιτά μόνη τον εαυτό της  στον καθρέπτη μόνη της και στη συνέχεια με τον σεξουαλικό σύντροφο ή κάποια στενή φίλη της. Στόχος είναι να μπορεί να συζητήσει μαζί τους ελεύθερα, τα συναισθήματά τους τη νέα εικόνα του σώματός τους.

Ο σύντροφος της ασθενούς.  Ίσως να μη γνωρίζει πώς να εκφραστεί και πότε σχετικά με θέματα, που αφορούν στην σεξουαλικότητα, οπότε αναμένει το πρώτο βήμα από την ασθενή, γιατί δεν θέλει να την πληγώσει ή την φέρει σε δύσκολη θέση. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να γεννήσει το αίσθημα της απόρριψης στη γυναίκα, η οποία συχνά νιώθει ότι διακινδυνεύει πολλά θίγοντας πρώτη το θέμα. Όταν όμως γίνει η συζήτηση, μετά αισθάνεται σημαντική ανακούφιση.

Ανησυχία για τον πόνο. Είναι πιθανό να ανησυχούν και οι δύο για τον πόνο. Εάν η τομή ή οι μύες της περιοχής είναι ευαίσθητοι, η πίεση στον μαστό πρέπει να είναι περιορισμένη. Αν η γυναίκα ξαπλώνει από την υγιή πλευρά, ελέγχει καλύτερα τις κινήσεις της και περιορίζεται ο ερεθισμός της τομής.

Σεξουαλική πράξη. Όταν η γυναίκα νιώσει κάποιο πόνο κατά την σεξουαλική πράξη, πρέπει να σταματά και να εξηγεί στον σύντροφό της τον λόγο, που σταμάτησε, εκείνος θα αισθανθεί πιο άνετα και θα είναι πιο συγκρατημένος στους ερωτικούς πειραματισμούς μαζί της. Η γυναίκα πρέπει να ξεκουράζεται ή να αλλάζει θέση για να χαλαρώσει. Συνήθως, η χαλάρωση μειώνει τον πόνο. Με την σωστή επικοινωνία, οι σεξουαλικοί σύντροφοι μπορούν να διαπιστώσουν τις στάσεις και τους χειρισμούς, που τους προσφέρουν μεγαλύτερη ηδονή.

Πειραματισμοί και χρόνος. Είναι οι βασικοί παράγοντες για να βρεθούν τρόποι που θα αντιμετωπίσουν την απώλεια του μαστού.

Επικοινωνία με άλλες γυναίκες με μαστεκτομή. Η γυναίκα λειτουργεί μέσα σε κλίμα συμπαράστασης ενώ ενημερώνεται σχετικά με κατάλληλα ρούχα ή άλλα ζητήματα που την απασχολούν μετά την μαστεκτομή).

Πλαστική χειρουργική. Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να αποκαταστήσουν τον μαστό με την τεχνική της πλαστικής χειρουργικής.

Προς το παρόν, παγκοσμίως θεωρείται -και πολύ ορθά- ότι πρώτιστος σκοπός είναι η διάσωση του ασθενούς και η αποκατάσταση της υγείας του. Με την πρόοδο, όμως, των θεραπευτικών μέσων και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, γίνεται επιτακτική η ανάγκη κατάρτισης ολοκληρωμένων συστημάτων εκτίμησης της σεξουαλικής υγείας των ασθενών, που επηρεάζει καταλυτικά την ποιότητα ζωής. Και ακριβώς εκεί πρέπει να εστιάσει η έρευνα, ούτως ώστε ο ασθενής, όχι μόνο να «επιβιώνει», αλλά να «ζει»…

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr