Έως το 2040, αναμένεται μείωση κατά 4,5% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες στην Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Globocan, τα οποία δημοσιεύθηκαν τον Μάιο του 2019. Συνήθως είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος καρκίνος, που μπορεί να μην έχει συμπτώματα, αλλά ανιχνεύεται με το τεστ Παπανικολάου (test pap).

Να σημειωθεί ότι με την καθιέρωση του μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου με το test pap και την ανίχνευση προκαρκινικών καταστάσεων, παρατηρήθηκε μείωση των περιπτώσεων καρκίνου κατά 50% από το 1975. Αυτό οδήγησε και στην εντυπωσιακή πτώση των ποσοστών των  θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 60%. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πλέον είναι διαθέσιμα δύο εμβόλια για την προστασία από τις συχνότερες μορφές ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που εμπλέκονται σε αυτόν το τύπο καρκίνου, το μέλλον προδιαγράφεται αισιόδοξο.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr