Ο καρκίνος του πνεύμονα, με βασικό υπεύθυνο το κάπνισμα, αποτέλεσε επιδημία του αιώνα, που κορυφώθηκε τη δεκαετία του ’90. Έτσι, ο καρκίνος του πνεύμονα καταγράφηκε σαν τον νούμερο 1 θανατηφόρος καρκίνος, ειδικά στον ανδρικό πληθυσμό με πάνω από 200 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Τα τελευταία χρόνια η θνησιμότητα από τον καρκίνο του πνεύμονα σημείωσε σημαντική μείωση, η οποία συνολικά αγγίζει το 25%  με την ετήσια πτώση να φτάνει το 4 έως 5%, χάρη στη μείωση του καπνίσματος, στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και στη βελτίωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Τα νέα θεραπευτικά σχήματα αύξησαν τον μέσο όρο επιβίωσης των ασθενών. Μερίδιο της επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου,  ανήκει και στην ακτινοθεραπεία, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη και η ανάπτυξη νεότερων τεχνικών συνέβαλαν στην ακριβέστερη στόχευση της περιοχής του όγκου.

Ετήσια αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας

Ο καρκίνος του πνεύμονα στα αρχικά στάδια  είναι ασυμπτωματικός. Γι’ αυτό τον λόγο στους καπνιστές είναι απαραίτητος στους καπνιστές ο προσυμπτωματικός έλεγχος  με ετήσια αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. (low-dose CT). Επίσης αξιολογούμε τον “βήχα του καπνιστή”- ειδικά όταν αλλάζει χαρακτήρα ή χειροτερεύει- ή τον επίμονο θωρακικό πόνο. Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι μία ενιαία νόσος, αλλά σύνολο διαφορετικών ασθενειών που απαιτούν διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση. Αντιμετωπίζεται ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο και το στάδιο της νόσου. Με την ακτινοθεραπεία αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο του πνεύμονα, αναίμακτα, ανώδυνα και σε σύντομο διάστημα, σε όγκους μικρούς, μεγάλους, ακόμη και σε όγκους δυσπρόσιτους στο χειρουργικό νυστέρι.

Αρχικά σταθεροποιούνται οι διαστάσεις του όγκου, ο οποίος σταδιακά συρρικνώνεται μέχρι να εξαφανιστεί, με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες.

Ειδικές τεχνικές ακτινοθεραπείας

Οι ανατομικές ιδιαιτερότητες του πνεύμονα, μας οδήγησαν να αναπτύξουμε ειδικές τεχνικές ακτινοθεραπείας.

Στοχεύουμε τον όγκο με μεγάλη ακρίβεια και σε μικρότερο χρόνο ενώ παράλληλα προστατεύομε σε σημαντικό βαθμό τους υγιείς ιστούς.

Με προηγμένα συστήματα και τεχνικές, ακινητοποιούμε τον ασθενή

και συγχρονίζουμε την αναπνοή του, εξαλείφοντας  το κίνδυνο λάθος κίνησης ενώ με εξελιγμένα συστήματα επαληθεύουμε την ακρίβεια της στόχευσης.

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία αντιμετωπίζει τον τοπικά εντοπισμένο καρκίνο του πνεύμονα, με υψηλή στόχευση και ακρίβεια.

Στα πρώιμα στάδια, η  στερεοτακτική ακτινοθεραπεία λειτουργεί με πολλαπλές δέσμες υψηλής δόσης ακτινοβολίας αλλά σε μικρή έκταση. Ακτινοβολούμε με υψηλή δόση σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου τρεις, πέντε με επτά μέρες, αντί των 35 ημερών που απαιτεί  η κλασσική ακτινοθεραπεία. Τα αποτελέσματα είναι εφάμιλλα, με χαμηλές και ελεγχόμενες παρενέργειες.

Σε τοπικά προχωρημένα στάδια η κλασσική ακτινοθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές της, συνδυαστικά με τη χημειοθεραπεία, μπορεί να δώσει αναίμακτη λύση.

Η ακτινοθεραπεία έχει ρόλο μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου,

όπου εφαρμόζουμε κλασική ακτινοθεραπεία καθώς και σε υποτροπή ή μετάσταση του καρκίνου.

Ανοσοθεραπεία και ακτινοθεραπεία: επιτυχής συνεργασία

Χάρις στην ανοσοδιεγερτική της δράση της, το ενδιαφέρον για την ακτινοθεραπεία διευρύνθηκε με την είσοδο της ανοσοθεραπείας στη θεραπευτική φαρέτρα του καρκίνου του πνεύμονα. Οι δύο θεραπείες συνεργάζονται και βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η Ποζιτρονική Υπολογιστική Τομογραφία (PET/CT)  συνδυάζει δύο μεθόδους, την ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) και την αξονική τομογραφία (CT)

και δίνει ταυτόχρονα ανατομικές και μεταβολικές πληροφορίες, απεικονίζοντας ολόκληρο το σώμα, με τη  χορήγηση ραδιοφαρμάκου. Τα καρκινικά κύτταρα κατά την εξέταση απεικονίζονται “φωτεινότερα” κι έτσι αποκαλύπτονται ευκολότερα. Το PET scan είναι χρήσιμο για τον ακριβή προσδιορισμό του σταδίου της νόσου και στο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας.

Διαθέτουμε σύγχρονα μηχανήματα, τεχνογνωσία και ασφαλείς θεραπείες με χαμηλές παρενέργειες. Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζουν στους ασθενείς μου τα καλύτερα αποτελέσματα με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες. Ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίατη νόσος.  Από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα έχουν πολλαπλασιασθεί παγκοσμίως οι αποθεραπευμένοι από καρκίνο. Η ακτινοθεραπεία είναι η κατ’ εξοχήν εξατομικευμένη θεραπεία γιατί σχεδιάζεται και εκτελείται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε θεραπεία και φροντίδα, ξεχωριστά σε κάθε ασθενή.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr