Οι αποθεραπευμένοι είναι τα πετράδια του στέμματος στον αγώνα μας ενάντια στον καρκίνο.  Ο  καρκίνος δεν είναι πλέον το τέλος αλλά μία καινούρια αρχή! Καθίσταται σταδιακά μία χρόνια, διαχειρίσιμη νόσος, θεραπεύσιμη με καλά ανεκτές  θεραπείες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα οι αποθεραπευμένοι από καρκίνο παγκοσμίως έχουν εξαπλασιαστεί!

Γιατί όμως αυξάνονται και πληθύνονται οι αποθεραπευμένοι;

Χάρη στα θεραπευτικά άλματα που έχουμε επιτύχει και στις βελτιωμένες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου, είναι η απάντηση!

Χάρη σε νέα αντικαρκινικά φάρμακα,  σε στοχευμένες θεραπείες αλλά και στην ανοσοθεραπεία, η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού για ν’ αντιμετωπίσουν τον καρκίνο. Τεράστια πρόοδος σημειώθηκε και στη χειρουργική ογκολογία, στη χημειοθεραπεία αλλά και στην ακτινοθεραπεία.

Η ακρίβεια της ακτινοθεραπείας έχει φτάσει πλέον σε επίπεδο χιλιοστού γιατί έχουμε οπτική επαφή με τον όγκο στόχο την ώρα της θεραπείας.

Αυτό σημαίνει ότι  βλέπουμε ακριβώς τι στοχεύουμε, τι θεραπεύουμε και τι προστατεύουμε.

Στόχος η ποιότητα ζωής

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πλέον δεν αγωνιζόμαστε απλά και μόνο για την επιβίωση του αποθεραπευμένου αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Η περίοδος μετάβασης από τη θεραπεία στη μεταθεραπευτική παρακολούθηση είναι σημαντική. Βασικό μας  μέλημα είναι να προλάβουμε κάθε ενδεχόμενη μετάσταση αλλά και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις όψιμες παρενέργειες όπως το λεμφοίδημα, τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την κόπωση αλλά και την κακή ψυχολογική κατάσταση.

Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Αξιολογούμε προσεκτικά ποια ήταν η επίδραση του καρκίνου στον αποθεραπευμένο -σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά.

Μας ενδιαφέρει ο αποθεραπευμένος να πάρει από εμάς  την κατάλληλη φροντίδα και στήριξη για να επιστρέψει ομαλά στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή. Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς!

Στο πλευρό μας έχουν συστρατευθεί και  άλλες ειδικότητες όπως φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι ψυχολόγοι κα.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας βρίσκεται και ο οικογενειακός προγραμματισμός του αποθεραπευμένου. Για παράδειγμα οι νέοι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από καρκίνο και αποθεραπεύθηκαν έχουν κάθε δικαίωμα να γίνουν γονείς. Οφείλουμε να αναδείξουμε τις ανάγκες των αποθεραπευμένων, να τους στηρίξουμε και να οργανώσουμε την τακτική παρακολούθηση της υγείας τους. Το αξίζουν γιατί απέδειξαν ότι είναι γεννημένοι νικητές.

Ξέρουν να μάχονται, δεν παραδίδουν τα όπλα και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με θάρρος και αισιοδοξία. Στην πλευρά των νικητών είναι όμως και οι αφανείς ήρωες που στέκονται στο πλευρό των αποθεραπευμένων: το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Είναι  οι άνθρωποί τους που ξερίζωσαν τους φόβους τους και παραμέρισαν τις επιθυμίες τους για να τους στηρίξουν.

Χρειάζονται κι αυτοί ενίσχυση και καθοδήγηση και νομίζω ότι στο μέλλον μπορούμε να κάνουμε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα.

Αν και πολλές μάχες ενάντια στον καρκίνο κερδήθηκαν, ωστόσο ο πόλεμος συνεχίζεται.  Ολοκληρώνοντας να θυμίσω την αξία της πρόληψης για να μην βιώσουμε την περιπέτεια του καρκίνου: ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής, διασφαλίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής για όλους μας.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr