Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνά διαγνωσμένη και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Η θεραπεία του απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση με τη συμμετοχή χειρουργού μαστού, παθολόγου ογκολόγου και ογκολόγου-ακτινοθεραπευτή.

H ακτινοθεραπεία είναι κυρίαρχη στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και πλέον προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς, δίνοντας υψηλά ποσοστά επιβίωσης αλλά και μακροβιότητας.

Οι νέες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές προστατεύουν τους υγιείς ιστούς γύρω από τον όγκο/στόχο ενισχύοντας το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Το καλό νέο είναι ότι πλέον εντοπίζουμε τον  καρκίνο του μαστού σε πρώιμα στάδια και σε νεότερες ηλικίες, οπότε έχουμε αυξήσει τις πιθανότητες πλήρους ίασής του.

Η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται μετά από μαστεκτομή ή  χειρουργική διατήρηση του μαστού και μπορεί να συνδυαστεί με τη χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, η μετεγχειρητική ακτινοθεραπευτική αγωγή αυξάνει σημαντικά την επιβίωση της ασθενούς ενώ η καθυστερημένη έναρξη ακτινοθεραπείας φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο τοπικής υποτροπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εμφάνιση δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου δεν είναι αυξημένη στις ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία. Οι καπνίστριες ωστόσο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Ιδιαίτερο όφελος από την ακτινοθεραπεία έχουν οι ασθενείς υψηλού και μέτριου κινδύνου όπως για παράδειγμα ασθενείς με θετικούς λεμφαδένες.  Μάλιστα, η  ακτινοβόληση αποκλειστικά με  γραμμικούς επιταχυντές οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της επιβίωσης, χωρίς αυξημένες καρδιοαναπνευστικές παρενέργειες.

Η αξονική τομογραφία βοηθά στον σχεδιασμό των σύγχρονων τεχνικών ακτινοθεραπείας. Με τον τρισδιάστατο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας και την διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT) σχεδιάζουμε καλύτερα τη περιοχή που πάσχει, προστατεύοντας από την ακτινοβολία τους υγιείς ιστούς και μειώνοντας τις παρενέργειες.

Η συμπληρωματική ακτινοθεραπευτική δόση (boost) στην κοίτη του όγκου,

εκεί δηλαδή που είναι αναγκαία, σχεδιάζεται με μεγάλη ακρίβεια. Έτσι, μειώνουμε στο  ελάχιστο την έκθεση της καρδιάς και των πνευμόνων.

Με δεδομένο ότι οι  νέοι γραμμικοί επιταχυντές έχουν ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο (IGRT) διορθώνουμε αυτόματα τυχόν αποκλίσεις.

Η επικουρική ακτινοθεραπεία (RT) εξαλείφει τυχόν μικροσκοπικά υπολείμματα του όγκου που απομένουν μετά από χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού ή μαστεκτομή. Μειώνει τον κίνδυνο τοπικής υποτροπής και βελτιώνει την επιβίωση της ασθενούς.

Στις περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία με χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού, η ακτινοθεραπεία καλύπτει ολόκληρο τον μαστό (WBRT). Συνήθως χορηγούμε στην κοίτη του όγκου μια επιπλέον δόση ακτινοθεραπείας για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο υποτροπής του όγκου μέσα στον μαστό (IBTR).

Η ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική διατήρησης του μαστού μειώνει την πιθανότητα τοπικής υποτροπής ενώ μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο οποιασδήποτε πρώτης υποτροπής.

Στον καρκίνο του αριστερού μαστού ελέγχουμε την κίνηση των εσωτερικών οργάνων και ειδικά της αναπνοής,  με ειδικά μελετημένα συστήματα και εφαρμόζουμε την ακτινοθεραπεία στη φάση της βαθιάς εισπνοής ώστε το ακτινοβολούμενο στήθος  να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από την καρδιά.

Η ακτινοθεραπεία σε ολόκληρο το στήθος ολοκληρώνεται σε πέντε εβδομάδες. Ωστόσο για ασθενείς που ζουν σε περιοχές απομακρυσμένες από θεραπευτικά κέντρα εφαρμόζουμε ένα συντομότερο πρόγραμμα το οποίο παρέχει περισσότερη ακτινοβολία ανά δόση και διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Τα διαφορετικά πρωτόκολλα ακτινοθεραπείας έχουν ισοδύναμα αισθητικά και θεραπευτικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία τους και να μην καταφεύγουν άδικα στη μαστεκτομή. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ογκεκτομή σε συνδυασμό με συμπληρωματική ακτινοθεραπεία έχει καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από την  μαστεκτομή.

Κατά την ακτινοθεραπεία, αν εμφανιστεί ελαφρύ ή μέτριο κοκκίνισμα του δέρματος, αυτό υποχωρεί μετά πέντε με δέκα μέρες ενώ η εικόνα και η ψηλάφηση του ακτινοθεραπευμένου μαστού ένα χρόνο μετά την ακτινοθεραπεία, συνήθως δεν διαφέρει από τον υγιή μαστό. Ωστόσο ο πολύ μικρός ή ο πολύ βαρύς μαστός απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Η ακτινοθεραπεία μετά την μαστεκτομή αφήνει τους ιστούς ελαστικούς και οι ασθενείς μπορούν να προβούν σε αποκατάσταση στήθους. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται βέβαια και από το είδος και την ποιότητα της χειρουργικής επέμβασης αλλά και την ενδεχόμενη χημειοθεραπεία στην οποία θα υποβληθεί η ασθενής.

Γι’ αυτό η ασθενής πρέπει ν’ αναζητήσει θεραπεία από εξειδικευμένο ιατρικό επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα της προσφέρει παράλληλα μια ολοκληρωμένη υποστήριξη. 

Παρακολουθούμε και φροντίζουμε συνεχώς τους ασθενείς μας όχι μόνο κατά την διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας. Διαθέτουμε σύγχρονα μηχανήματα, τεχνογνωσία και ασφαλείς θεραπείες με χαμηλές παρενέργειες.  Σύγχρονα  μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζουν στους ασθενείς μου τα καλύτερα αποτελέσματα με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες.

Ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίατη νόσος.  Από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα έχουν εξαπλασιαστεί παγκοσμίως οι αποθεραπευμένοι από καρκίνο.

Η ακτινοθεραπεία είναι η κατ’ εξοχήν εξατομικευμένη θεραπεία γιατί σχεδιάζεται και εκτελείται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή.

Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε θεραπεία και φροντίδα, ξεχωριστά σε κάθε ασθενή.

 

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr