Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (www.aktinotherapeia.gr)

 

 

Μόλις εκδηλωθούν αλλεργικά συμπτώματα, απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια. Ένεση αδρεναλίνης για την κυκλοφορία του αίματος, αντιισταμινικά για τον κνησμό, στεροειδή ή βρογχοδιασταλτικά για βελτίωση της αναπνοής. 

Αν είστε επιρρεπείς, έχετε μαζί σας μια αυτόματη ένεση αδρεναλίνης, η οποία καθυστερεί τα μοιραία συμπτώματα, μέχρι να σας παρασχεθεί ιατρική φροντίδα. Προσοχή! Να την αντικαθιστάτε πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσουν:

Τρόφιμα. Φιστίκια, καρύδια, οστρακοειδή, ψάρια, αυγά και γάλα, είναι στην κορυφή της λίστας.

Τσιμπήματα εντόμων. Μέλισσες και σφήκες μπορεί να προκαλέσουν τοπικά συμπτώματα, ωστόσο στους αλλεργικούς, οι αντιδράσεις μπορεί να είναι οξείες ή και θανατηφόρες.

Φάρμακα. Αντιβιοτικά, παυσίπονα, αναισθητικά, εμβόλια, παράγωγα αίματος σε μεταγγίσεις ή σκιαγραφικές ουσίες ακτινολογικών ελέγχων. 

Λάτεξ. Φυσικό λάστιχο από καουτσουκόδεντρο που περιέχει αλλεργιογόνα. Όταν έρχονται σε επαφή με υγρές περιοχές του σώματος ή με εσωτερικές επιφάνειες σε μία χειρουργική επέμβαση, μπορεί να απορροφηθούν ταχύτατα μέσα στο σώμα και να προκαλέσουν αντιδράσεις.

 Άσκηση. Η αναφυλαξία εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών πριν την άσκηση.

Ιδιοπαθής αναφυλαξία. Όταν το αίτιό της δεν μπορεί να διαπιστωθεί.

Η αναφυλαξία έχει συνδεθεί και με την έκθεση σε σπέρμα, ορμόνες αλλά και σε ακραίες θερμοκρασίες. Αλλεργιολόγος θα αξιολογήσει την κατάστασή σας.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη - aktinotherapeia.gr

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Ακτινοθεραπεία - aktinotherapeia.gr