Μαναός Ευάγγελος
Φυσίατρος FEBPRM
Διευθυντής Τμήματος Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης
Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ»
Ο ορισμός της ποιότητας ζωής ενός ογκολογικού ασθενή περιλαμβάνει εκτός από την σωματική υγεία, την ψυχολογική κατάσταση και το βαθμό ανεξαρτησίας του. Ο τομέας αποκατάστασης συμβάλλει καίρια σε αυτόν τον τομέα με την ενδονοσοκομειακή ( επί κλίνης θεραπεία, ορθοστάτηση και αναλγητική θεραπεία) όσο και την εξωνοσοκομειακή παροχή υπηρεσιών. Σκοπός του είναι να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες μετά από μια χειρουργική ογκολογική επέμβαση ή μετά από χημειοθεραπεία- ακτινοθεραπεία.
Συγκεκριμένα, εφαρμόζονται προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά πρωτόκολλα αποκατάστασης ογκολογικών- ορθοπαιδικών ασθενών όπως και ογκολογικών ασθενών με επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα ή στους πνεύμονες. Επίσης εφαρμόζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αποκατάστασης για αιματολογικούς ογκολογικούς ασθενείς και ασθενείς με όγκους κεντρικού νευρικού συστήματος.
Τα οφέλη των ογκολογικών ασθενών από τα εξειδικευμένα προγράμματα αποκατάστασης είναι πολλαπλά. Εκτός από την βελτίωση του καρδιαγγειακού τους συστήματος και την αύξηση της αντοχής τους έχει αποδειχθεί ότι η ήπια αερόβια άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα βοηθάει και στην μείωση των επιπτώσεων της χημειοθεραπείας.
Συμπερασματικά, η ομαδική προσέγγιση των προβλημάτων του ογκολογικού ασθενή από ιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, φαρμακοποιούς, διαιτολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών δεδομένου ότι στο επίκεντρο της θεραπευτικής προσέγγισης πρέπει να είναι ο ασθενής και όχι ο καρκίνος. Ο τομέας αποκατάστασης συνιστά την άσκηση και για τον ογκολογικό ασθενή γιατί η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο.