«Στόχος η ποιότητα: στη διάγνωση, στη θεραπεία, στη ζωή» επιστημονικό συνέδριο ΑΚΟΣ 22 & 23 Φεβρουαρίου

Ο μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια επιθετική θανατηφόρα ασθένεια

By Μάρτιος 14, 2019 No Comments

Σπύρος Γκούβαλης

Σπυρίδων Γκούβαλης

Χειρουργός Oυρολόγος
Παιδοουρολόγος
Χειρουργική Ογκολογία
Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής
Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»

Ο μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια επιθετική θανατηφόρα ασθένεια, η 2η πιο συχνή κακοήθεια του ουρογεννητικού, η 2η πιο συχνή αιτία θανάτου από το ουρογεννητικό σύστημα. Διηθητικοί είναι το 20-25% των όγκων (θηλωμάτων) της κύστεως. 80% των περιπτώσεων αποτελεί πρωτοεμφανιζόμενη νόσο και μόνο το 20% είναι εξέλιξη επιφανειακής νόσου δηλαδή θηλωμάτων. Παράγοντές που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι το κάπνισμα, η εισπνοή χημικών κ άλλα.

Η ριζική αντιμετώπιση της νόσου πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με την άμεση Ριζική Κυστεκτομή. Επαναλαμβανόμενες διουρηθρικές επεμβάσεις και Καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για κυστεκτομή συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση.

Η εκτροπή των ούρων μετά από ριζική κυστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Η κατασκευή νεοκύστη από έντερο στα χέρια έμπειρου χειρουργού προσφέρει ασφαλές και ποιοτικό αποτέλεσμα. Ο ασθενής έχει εγκρατή κύστη η οποία μετά πάροδο μερικών μηνών προσαρμόζεται πλήρως και λειτουργεί σαν φυσιολογική. Ανάλογα από την θέση του όγκου και την εμπειρία της ιατρικής ομάδας η διατήρηση του αγγειωνευρώδους δεματίου έχει σαν επακόλουθο την διατήρηση και της σεξουαλικής ζωής του ασθενούς και την καλύτερη εγκράτεια των ούρων.

Η σωστή επιλογή και πλήρης ενημέρωση των ασθενών σε συνδυασμό με την εμπειρία της ιατρικής ομάδας οδηγεί σε ριζική θεραπεία της νόσου με διατήρηση της ποιότητας ζωής σε υψηλά επίπεδα.

Άκος | Δείτε τα βίντεο μας

Ακτινοθεραπευτική Ογκολογική Συνεργασία


Διαβάστε τα νέα μας στο Facebook